Fotografii unice cu Regina Maria, oaspete de onoare al Universităţii din Cluj. Cum arăta diploma pe care a primit-o în 1930

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria, în vizită la Cluj. Ea a poposit în ”capitala” Ardealului în 1920 şi 1930, iar la ultima vizită a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Imagine expusă la Muzeul de Istorie al UBB  FOTO: Florina Pop
Regina Maria, în vizită la Cluj. Ea a poposit în ”capitala” Ardealului în 1920 şi 1930, iar la ultima vizită a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Imagine expusă la Muzeul de Istorie al UBB  FOTO: Florina Pop

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a purtat, de-a lungul timpului, mai multe nume. În 1919 se numea Universitatea Regală Maghiară de Ştiinţe ”Franz Joseph”din Cluj şi în acel an devine Universitatea ”Regele Ferdinand I”. Un an mai târziu, Familia Regală vine la Cluj şi participă la inaugurarea oficială a instituţiei. În 1930, Regina revine, însoţită de Carol al II-lea, şi primeşte titlul de Doctor Honoris Causa.

Pe strada ce poartă numele lui Mihail Kogălniceanu, la numărul 4 se află Muzeul de Istorie al UBB, universitatea cu rădăcini iezuite. Intri într-un mic gang, iar în dreapta este o uşă de termopan, în spatele căreia stau secole din viaţa academică a oraşului, transpuse în imagini, texte, ziare, invenţii, cărţi, poze cu oameni de diferite etnii care au schimbat faţa Clujului, savanţi de care citeşti în cărţi.

Unul dintre momentele când s-a scris istorie este 12 septembrie 1919. Atunci se semna decretul regal nr. 4090 prin care Regele Ferdinand înfiinţarea universităţii româneşti la Cluj, actuala UBB. Mai concret, prin acel decret, Universitatea Regală Maghiară ”Franz Joseph” devine Universitatea din Cluj. Iar din 1927, după ce moare Ferdinand, instituţia de învăţământ superior îi ia numele, Universitatea ”Regele Ferdinand I”.

Familia Regală vine la Cluj în 1920, vizitează întreg oraşul şi participă la inaugurarea oficială a universităţii şi a Operei Române. I-a însoţit miniştri şi reprezentanţi ai universităţilor din ţară şi străinătate, spune cercetătoarea dr. Ana-Maria Stan de la muzeul de istorie al UBB, de pe strada Kogălniceanu nr. 4.

”Regele Ferdinand a ţinut un discurs foarte frumos. A spus că universitatea e deschisă pentru toţi şi că e o cetate a ştiinţei pentru toţi, iar toţi trebuie să vină la lumina ei”, povesteşte cercetătoarea.

Imagini de la vizita lor şi programul evenimentelor la care au participat Feţele Regale stau cuminţi după geamul unui raft aşezat pe perete. Alături sunt imagini de peste 10 ani, din 1930, când s-au împlinit 10 ani de învăţământ superior românesc, iar Familia Regală a revenit la Cluj, dar nu în formula din 1920, ci Regina împreună cu Carol II, primeşte titlul de Doctor Honoris Causa.

image

Regina Maria, în Aula Magna a UBB, din sediul central al universităţii. Imagine expusă la Muzeul de Istorie al UBB FOTO: Florina Pop

”Dacă Ferdinand ar fi trăit, sunt sigură că şi el ar fi primit titlul de Doctor Honoris Causa, ca şi Regina”, adaugă cercetătoarea.

diplome ubb din perioada interbelica foto

Diploma primită de Regina Maria în 1930. Are desenată pe ea ţărani, fân, oi şi flori. Imagine expusă la Muzeul de Istorie al UBB  FOTO: Florina Pop

Imagini de la vizitele regale la Cluj puteţi vedea în galeria foto a acestui text. Un scurt film s-a păstrat în arhiva British Pathe şi poate fi vizionat - AICI.

Un scurt istoric al UBB puteţi citi AICI.

Mai puteţi citi:

Istoria neştiută a celei mai importante şcoli din Ardeal. Studenţii şi-au împuşcat rectorul, în perioada interbelică

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite