Stimulente financiare pentru medicii care vin să facă de gardă la spitalul de pe malul Borcei. Câţi bani li se oferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia autorităţilor locale pentru atragerea medicilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi a fost extinsă. Consilierii judeţeni au modificat proiectul de hotătâre prin care au decis să acorde stimulente financiare cadrelor medicale angajate cu contract de muncă pe o perioadă nederminată. Astfel, se vor acorda prime şi medicilor care vin în cursul acestui an să efectueze gărzi la Călăraşi.


„Este de notorietate deficitul de medici al Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Pompei Samarian” Călăraşi. De altfel, aceasta a fost şi raţiunea emiterii Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 281/10.03.2016 prin care a fost declasificată această unitate spitalicească, ordin anulat ulterior pe calea instanţei de judecată. Din punct de vedere al infrastructurii, în cadrul spitalului au fost efectuate investiţii importante pentru derularea actului medical în condiţii optime. Din punct de vedere al personalului medical, situaţia este urgentă şi evidentă, fiind necesare mai multe specializări, printre care şi medici nefrologi”, a explicat Vasile iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

Astfel, aleşii locali s-au gândit să-i atragă pe medici cu bani. “Se aprobă acordarea unor stimulente financiare lunare pentru atragerea şi menţinerea medicilor angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată precum şi medicilor încadraţi cu contract individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor, stabiliţi cu avizul conform al Consiliului de Administraţie, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Pompei Samarian” Călăraşi, la nivelul a maxim două salarii minime brute pe ţară, în limita plafonului maxim stabilit conform prezentei hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre.

2 salarii minime pe economie, în plus

Acordarea de stimulente financiare medicilor angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată, dar şi pentru cei care vin să asigure gărzi, va contribui în mod semnificativ la menţinerea şi încadrarea unor noi cadre medicale în Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Pentru plata acestor stimulente lunare se alocă un plafon maxim de 100.000 lei/lună. Se estimează că acest plafon de 100.000 lei/lună va finanţa plata cheltuielilor aferente unui număr de 28 de medici. Astfel: două salarii minime brute pe ţară (1450 lei*2) + cheltuieli cu contribuţii la Bugetul de Stat (22,5%*1450lei*2)*28 = 99.484 lei, respectiv 100.000 lei/lună”, se arată în proiectul de hotărâre al CJ. Medicii sunt obligaţi să profeseze cel puţin doi ani la Călăraşi, în caz contrar fiind nevoiţi să restituie banii acordaţi drept stimulent.           
          
Contracte de închiriere

O altă măsură, menită să-i ţină pe doctori la Călăraşii este asigurarea locuinţelor de serviciu. Pentru a le asigura condiţii decente, autorităţile au făcut primul pas: cumpără apartamente de pe piaţa liberă pentru medici tineri, specialişti şi rezidenţi, dar şi pentru angajaţii instituţiei. La sfârşitul lunii mai are loc licitaţia pentru achiziţionarea de pe piaţa liberă a 5 apartamente de câte 2 camere fiecare.

“La această dată, există un număr mare de solicitări de locuinţe de serviciu din partea medicilor care activează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, fiind imperios necesară achiziţia unor apartamente, cu destinaţia de locuinţe de serviciu, care să poată fi atribuite prin contracte de închiriere, anexe la contractele de muncă. Pornind de la solicitările medicilor care activează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, s-a aprobat, de principiu, de către Consiliul Judeţean Călăraşi achiziţionarea unor apartamente cu destinaţia locuinţe de serviciu”, se arată în proiectul de hotârâre ce a fost aprobat de consilierii judeţeni.

Case pe terenul unei foste cazărmi

De asemenea, autorităţile locale au demarat şi construcţia de locuinţe pentru medici. 12 unităţi locative vor fi construite pe terenul unei foste unităţi militare de pe strada Independenţei, în cartierul Măgureni.
Pentru realizarea investiţiei, Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) şi asociaţia SC Olcocons SRL Brăila (executant) şi SC Arhipolis SRL Brăila (proiectant) a usemnat contractul de proiectare şi execuţie, la sfârşitul lunii martie 2017.

„Vorbim despre un număr de 12 unităţi locative destinate tinerilor specialişti în sănătate care se vor construi pe terenul fostei unităţi militare aflată pe strada Independenţei.

Conform HG nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii, în structura devizului general al unui obiectiv de investiţie se cuprinde şi costul aferent realizării lucrărilor tehnico-edilitare şi a sistematizării verticale”, a anunţat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi.

Vă recomandăm şi:

Medic de 31 de ani, navetist în Bărăgan: „Oamenii pe care noi îi admirăm, profesorii noştri, la fel au început“

Propunerea care ar putea stopa problema lipsei medicilor: directorul spitalului din Călăraşi vrea să scoată la licitaţie posturile neocupate

„Memorandumul de la Călăraşi – cu degetul pe rană!”. Soluţii pentru reformarea sistemului medical, de ce trebuie plătiţi toţi medicii la fel

Cel mai mare spital din Bărăgan caută voluntari. 11 călărăşeni ajută deja bolnavii, ce condiţii se impun

Cum vrea Spitalul din Călăraşi să atragă medici: acces liber la literatură ştiinţifică şi congres, masă şi casă gratis


 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite