Emoţii. Peste 2.100 de elevi intră în febra examenului de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat 2013 începe luni, 10 iunie, cu proba orală la Limba şi Literatura Română. În judeţul Călăraşi, peste 2.100 de elevi vor susţine examenul maturităţii.

Elevii care au terminat clasa a XII-a vor susţine testarea în faţa unei comisii care le va acorda unul din patru calificative: Începător, Mediu, Avansat sau Experimentat.
Anul acesta, la examenul de Bacalaureat s-au înscris peste 187.000 de elevi care vor fi repartizaţi în 585 de centre de examen la nivel naţional. Candidaţii vor intra în sala de examen, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei, pe baza actelor de identitate, în ordinea afişată pe listele expuse la intrarea de la sălile de clasă unde se susţin probele.

Fără notiţe şi telefoane

Elevii nu vor putea intra în examen cu manuale, caiete, dicţionare, notiţe, telefoane mobile sau orice alt mijloc de comunicare, altfel riscă să fie eliminaţi. De asemenea, ei nu au voie să stea pe holuri mai mult de 5-7 minute, iar în sală vor sta câte unul în bancă şi vor fi supravegheaţi de câte doi profesori şi, desigur, de nelipsitele camere video.
La examenul oral de română, elevul intră în sală, prezintă comisiei cartea de identitate, extrage un bilet şi primeşte o hârtie ştampilată care serveşte drept ciornă, se aşează singur în bancă şi îşi formulează planul de abordare în maximum 15 minute, după care susţine proba în faţa comisie în aproximativ acelaşi interval de timp.

10-15 minute pentru fiecare subiect

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi conţin texte literare sau nonliterare, funcţionale sau nonfuncţionale şi vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Calendarul examenului

Prima sesiune de examen va începe pe 10 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară până pe 12 iunie. Cea de a doua probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, se va susţine între 12 şi 14 iunie, iar evaluarea competenţelor digitale între 17 şi 21 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va desfăşura între 25 şi 28 iunie.

Probele scrise încep pe 1 iulie

Probele scrise vor începe pe 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată în 2 iulie de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12,00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16,00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie. Cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 va începe în perioada 15 - 19 iulie cu înscrierea candidaţilor.
 

Citeşte şi: Mai puţini liceeni vor intra în BAC anul acesta, în Maramureş

Citeşte şi: Bacalaureat 2013 Prahova: 7.200 de absolvenţi încep „examenul maturităţii“. 1.000 de liceeni nu s-au înscris la BAC

Citeşte şi:  Peste 5.000 de abslovenţi din Neamţ intră în focul examenului de bacalaureat

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite