Ce scrisori primeau medicii acum un secol de la pacienţi: "Ce spălături pot face şi ce dietă să urmez ca să scap de ruşine?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O carte cu sfaturi preţioase despre sex făcea furori în Bucureştiul de acum un secol. Un medic internist a rupt barierele pudorii şi a redactat una dintre cele mai utile lucrări în care au fost cuprinse învăţături pentru adolescenţi şi pentru părinţi, pornind de la experienţa sa medicală, de la cazurile pe care le-a avut în îngrijire, dar şi de la fapte de viaţă.



Eraclie Sterian, „intern şi medic cu concurs al Eforiei Spitalelor civile din Bucureşti”, publica în 1908 „Educatia sexelor”, o carte dedicată celor cinci copii ai lui: „Când vor fi de 15 ani au îngăduiala să o citească cu luare aminte şi nădăjduiesc că vor avea în ea o călăuza pentru mai târziu, ce eu n-am avut-o în cele dintâi vremi ale adolescenţei mele”, notează cugetliber.ro

"Educaţia sexelor", o călăuză pentru mai târziu

În cartea "Educaţia sexelor" apar şi o serie de scrisori pe care medicul le-a primit de la pacienţi şi care îi cereau ajutorul în diverse probleme de sănătate. Una dintre ele vine de la femeie care a călcat "strâmb", s-a îmbolnăvit şi nu ştie cum să-şi mai salveze căsnicia.

Ruşinată că a păcătuit şi s-a ales cu o boală venerică, în timp ce bărbatul era plecat într-o călătorie, femeia a ales să-i trimită o scrisoare medicului, neputându-se prezenta la un alt cabinet din Capitală, deoarece “sunt cunoscută de mai toţi doctorii cu cari bărbatul meu are legături de prietenie, nu îndrăznesc să mă arăt la niciunul”.  Astăzi, scrisoarea este doar amuzantă, iar problema medicală, o adevărată nenorocirea la acea dată, se poate rezolva la orice cabinet medical.

Iată ce-i scria femeia acum 100 de ani medicului de la care aştepta salvarea ei şi a copilului nenăscut:

"Stimate domnule doctor, primul cuvânt pe care vi-l adresez e: sunt nenorocită. Bărbatul meu a plecat în călătorie acum două luni şi urmând a se înapoia la… mă face să tremur gândind la această zi. Ca o nenorocită ce sunt, m-am luat după îndemnul unei false prietene şi am păcătuit, iar ca şi consecinţă am căpătat o blenoragie care de vreo 15 zile curge cu abundenţă.

N-am luat nicio măsură, deoarece n-am ştiut ce este, până nu mi-a spus altcineva. Tot ceea ce mă îngrijeşte e că fiind ştiută ca femeie cinstită şi cum sunt cunoscută de mai toţi doctorii cu cari bărbatul meu are legături de prietenie, nu îndrăznesc să mă arăt la niciunul. Afară de aceasta sunt însărcinată în a şaptea lună. Vă rog, ce să fac ca să pot să mă vindec fără să periclitez viaţa fătului. Ce spălături pot face şi ce dietă să urmez ca să scap de ruşine. Mi-e teamă că nu voi putea să mă lecuiesc până la epoca naşterii şi ştiu că pe copil în acest caz îl pândeşte un inamic teribil: oftalmia. În numele cerului şi pentru scăparea a două victime (eu şi viitorul copil) învăţaţi-mă ce să fac şi cum să procedez să ies cu faţa curată din această nenorocire. Mulţumesc din suflet, Nenorocita

Cine a fost Eraclie Sterian?

Eraclie Sterian a văzut lumina zilei la 23 noiembrie 1872, în Galaţi, dar a făcut cursul secundar în oraşul părinţilor, Craiova, la Liceul "Carol I", absolvit în 1891. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti între 1891 şi 1897. S-a căsătorit cu Alexandrina, fiica florarului piteştean C. Gulimănescu. În lunga sa carieră, medicul va publica numeroase articole, broşuri şi volume, unele de popularizare a igienei ori de educaţie sexuală (acestea într-un număr impresionant de ediţii), altele reflectînd propriile cercetări în combaterea bolilor venerice, a tuberculozei şi a tifosului.

A participat la războiul mondial (1916-1918) în calitate de medic (la sfîrşit, cu grad de colonel), la un moment dat fiind el însuşi bolnav de tifos. Într-o vreme, se ocupase şi de teatru, o piesă, Tout pour l'enfant!, fiindu-i pusă în scenă la Théâtre "Antoine" din Paris, în 1913, apoi tipărită şi în româneşte, în 1915, sub titlul Copilul, împreună cu o altă comedie, O invenţie ciudată (Luneta magnetică). Târziu, prin 1939-1940, dădea la lumină, sub pseudonimul Ave Caesar, broşura Încercări de etimologie.
 

Vă recomandăm şi:

Educaţia sexuală ar putea ajunge materie obligatorie la şcoală

Sexul pe bani acum o sută de ani. Pe abonamentul la bordel scria: „Noaptea întreagă se socoteşte două numere” şi cât era tariful unei prostituate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite