Campioana la squash care învaţă pentru o carieră în Parlamentul European: „Sistemului de educaţie din România îi lipseşte evoluţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creativă, inteligentă şi ambiţioasă, o elevă de 18 ani, din Călăraşi, se implică în tot felul de activităţi fiindcă îi place să-şi investească timpul în dezvoltare personală. A ajuns la Strasbourg cu proiectul Euroscola, practică squash de performanţă şi studiază franceza şi spaniola.

Îşi doreşte o carieră în diplomaţie sau în Parlamentul European şi spune că sistemului de educaţie din România îi lipseste evoluţia, adaptarea la noile generaţii.

Consmarie Rădulescu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi, la profilul filologie-bilingv, un profil despre care spune că l-a ales cu inima. În prezent, este implicată în proiectul Euroscola, un concurs naţional între şcolile din România. “Am participat şi anul trecut şi mi-a oferit o experienţă de neuitat. Pe lângă acest proiect, studiez franceza, spaniola şi practic squash-ul la nivel de performanţă. Motivul pentru care sunt implicată în aşa de multe activităţi este că îmi place să îmi investesc timpul în dezvoltarea mea personală şi, de altfel, nu îmi place să mă limitez doar la orele de curs de la liceu. Sunt o fire dinamică, iar cele 6-7 ore petrecute în cadrul colegiului nu mă fac să ma simt îndeajuns de productivă pe cât mi-aş dori să fiu”, povesteşte adolescenta. Despre acest proiecte vorbeşte cu drag, dar şi cu convingerea că i-a schimbat aspiraţiile de viitor, lucru care a determinat-o să se gândească la urmarea unei cariere în diplomaţie sau în Parlamentul European.

Dorinţa de a se autodepăşi

Responsabilă în tot ceea ce face, olimpică la mai multe materii, pentru Consmarie Rădulescu performanţa este cuvântul de ordine. Nimic nu i se pare prea mult, chiar dacă, de multe ori, apare suprasolicitarea. Şi-a testat de multe ori limitele şi în fiecare zi are dorinţa de a se autodepăşi.

calarasi Consi

„Concursul Euroscola a fost o provocare pentru mine, deoarecere a trebuit să muncesc pentru a obţine un loc în echipa liceului. Înainte de a ajunge în Parlamentul European de la Strasbourg am parcurs un drum frumos, dar greu, care mi-a pus la încercare abilitatea de a lucra în echipa, perseverenţa şi încrederea în sine. În ceea ce priveşte experienţa de la Parlament, despre aceasta pot spune că a făcut o schimbare în aspiraţiile mele de viitor: m-a determinat să am visuri mari şi mi-a dat puterea să cred că într-o zi locul meu va fi acolo. De asemenea, mi-ar plăcea foarte mult să adaug în portofoliul meu o experienţă pe termen lung în străinătate, însă întotdeauna mă voi întoarce în ţara ce o numesc cu mândrie acasă”,  explică tânăra.

Pasionată de sporturile cu rachetă

Când nu lucrează la proiecte, Consmarie se relaxează jucând squash. A făcut din acest sport un mod de viaţă şi a ajuns chiar la performanţa de a face parte din lotul României. Antrenamentele sunt o evadare din cotidian, o concentrare maximă care o determină să fie organizată, intuitivă, să ia decizii rapide.

calarasi Consi

În urmă cu 3 ani a început să practice acest sport, la Călăraşi, odată cu deschiderea sălii de sport Infinity Squash&Fitness. La început, a fost doar o joacă, iar pe parcurs şi-a dat seama că sportul între patru pereţi o încarcă de energie şi o deconectează de la toate problemele cotidiene. Cu o istorie de aproape 200 de ani, squash-ul a devenit popular în ultimul deceniu şi în România. În prezent, este practicat pe şase continente, fiind un sport care te ajută să elimini aproximativ 1.000 de calorii într-o oră, iar în 2003 a fost declarat cel mai sănătos sport din lume de către Revista Forbes.

calarasi Consi

De asemenea, este un sport distractiv, putând fi jucat în doi sau în patru, la dublu, fiind o foarte sănătoasă metodă de petrecere a timpului liber şi de socializare. „Am fost dintotdeauna pasionată de sporturile cu rachetă, iar dintre toate, squash-ul se potriveşte cel mai bine cerinţelor mele, fiind modalitatea mea de a mă deconecta de la stresul cotidian. De multe ori activităţile în care sunt implicată m-au extenuat şi mă găsesc des epuizată fără să am un motiv concret. Este, într-adevăr, foarte greu să ţin pasul cu un program atât de încărcat, însă nu pot renunţa la nimic. Aceste lucruri mă definesc, iar atingerea obiectivelor propuse compensează orice oră pierdută de somn”, spune adolescenta.

Face parte din lotul României

Obişnuită să participe la numeroase olimpiade şi concursuri şcolare, Consmarie Rădulescu a renunţat pentru că a descoperit că erau un mare consumator de energie şi timp, un element pe care nu i-l va da nimeni înapoi. Anul trecut, a participat la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă”, unde a obţinut la faza judeţeană premiul întâi, în clasa a VIII-a ajungând până la faza naţională, unde a primit premiu special. În prezent, se axează pe proiecte, voluntariat şi squash, unde participă la numeroase concursuri, cel mai important fiind Campionatul European de Squash, la care a avut onoarea să facă parte din lotul României.

Este vitală pentru învăţământ o schimbare radicală

Este modestă şi nu face tam-tam de realizările pe care le are. Spune că performanţele sale sunt nişte experienţe din care a avut ceva de învăţat şi în niciun caz nu se consideră specială. Trăieşte aşa cum simte, iar părinţii o încurajează întotdeauna, ghidându-i paşii către lucruri pozitive care să-i dezvolte aptitudinile. “Sunt încurajată să fac tot ce-mi place, să îmi clădesc abilităţi, să fiu mândră de realizările mele, mici sau mari, şi să nu mă opresc din a ţinti tot mai sus, să fiu solidată, să nu stau pe gânduri atunci când trebuie să ofer ajutorul meu cuiva. În opinia sa, notele nu contează atât de mult, contează valorile pe care şi le cultivăm pe parcursul anilor de şcoală şi valentele propriei sale personalităţi. Consideră fiecare realizare a sa o experienţă care a ajutat-o să evolueze.

calarasi Consi

În ceea ce priveşte sistemul de învăţământ din România este categorică. Spune că elevilor încă nu li se permite să descopere la ce se pricep mai bine şi că o schimbarea radicală de concepţie ar fi esenţială: „După părerea mea, sistemului de educaţie din România îi lipseşte evoluţia, adaptarea la noile generaţii. Consider că acesta este în acelaşi stadiu în care mama sau tata l-au lăsat atunci când au absolvit şi că este vitală pentru învăţământ o schimbare radicală. Ideea este că elevilor nu le este permis să îşi descopere pasiunile, dar mai ales talentele şi ca foarte mulţi dintre noi ajungem, după doisprezece ani de şcoală, să descoperim că nu ştim la ce ne pricepem cel mai bine, abilitate pe care ne-am putea construi un viitor“.

Printre toate proiectele, adolescenta găseşte, suprinzător, întotdeauna timp să se relaxez. „Îmi place să fac asta citind, socializând sau vizionând seriale, ca orice adolescent obişnuit din zilele noastre. O altă pasiune a mea, pe care părinţii mei o sprijină cu toate puterile lor, este călătoritul în străinătate, o pasiune generată de fascinaţia şi admiraţia cu care privesc tot ce mă înconjoară şi de setea de a afla în fiecare zi mai mult, de a şti”, mai spune eleva.

calarasi Consi
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite