Bărbaţii şi bunele maniere: „Domnul nu se împrumută decât în cazuri extreme şi niciodată de la o femeie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat manierat acordă mare atenţie şi modului în care îmbracă FOTO dianegottsman.com
Un bărbat manierat acordă mare atenţie şi modului în care îmbracă FOTO dianegottsman.com

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. „Codul bunelor maniere astăzi“ nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional. În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română) a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Bărbatul manierat care apucă zahărul cu cleştişorul

Un întreg capitol este dedicat domnului, acelui bărbat manierat pe care francezii îl numeau „l'honnête home“, „omul cinstit“. În zilele noastre, îl numim de obicei gentleman sau, pur şi simplu, "domn". Ce este un gentleman? Există mai multe accepţii, dar toate uşor ironice, un gentleman fiind acel domn care apucă zahărul cu cleştişorul chiar dacă e singur la masă.

Se bărbiereşte şi se îmbracă special pentru cină

Un gentleman mai este, în fine, acel domn care se bărbiereşte şi se îmbracă special pentru cină, chiar dacă trăieşte singur în junglă. Desigur, toate aceste definiţii atrag respectul, dar te fac totodată să şi zâmbeşti.

Adevăratul gentleman are câteva tabu-uri pe care nu le încalcă niciodată. El nu vorbeşte despre bani în societate şi mai ales nu se laudă că are bani cu nemiluita, dar nici nu se plânge că-i lipsesc. Nu se împrumută decât în cazuri extreme şi niciodată de la o femeie. Nu comentează în faţa unor terţe persoane gesturile şi vorbele soţiei sau ale copiilor săi şi nu-i ceartă în faţă străinilor. Nu-şi dezvăluie secretele sau dificultăţile familiale.

Îşi stăpâneşte pasiunile, emoţiile, sentimentele, pentru că rămâne stăpân pe el oricare ar fi împrejurările, chiar şi atunci când este într-o situaţie disperată.

Dovedeşte politeţe întotdeauna

Se străduieşte să aplice înţeleptul principiu englezesc, după care nu se acordă niciunui lucru mai multă importanţă decât are. Faţă de toată lumea, superiori sau inferiori în ierarhia profesională sau socială, dovedeşte aceeaşi politeţe, se străduieşte să nu supere pe nimeni şi să-i facă pe cei din jur să se simtă bine.

Oricine ştie că un om de societate agreabil este întâmpinat de cei din jur cu mai multă bucurie decât un necioplit; că o persoană zâmbitoare este acceptată mai uşor în societate decât un om posomorât; că un personaj îngrijit inspiră mai multă încredere decât un boem.

“Printre noii îmbogăţiţi este foarte răspândită părerea că bunurile lor înlocuiesc politeţea şi cultura, că poţi foarte bine să trăieşti şi fără ele. Un om bine crescut rămâne un om bine crescut, fie că situaţia sa materială e înfloritoare sau nu şi oricare ar fi mediul în care este silit să trăiască. Indulgenţa faţă de micile slăbiciuni omeneşti, la care este expus oricine, respectul pentru modul de viaţă al fiecăruia, convingerea că totul este relativ sunt adevăruri valabile peste tot, atât printre milionari, cât şi în rândul oamenilor obişnuiţi”, notează autoarea.

Vă recomandăm şi:

Codul bunelor maniere la masă, capcane de evitat: „Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos, gogonelele se iau cu mâna pentru a nu face un duş comesenilor!”

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite