S-a deschis sezonul controalelor de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două magazine au fost deja amendate
Două magazine au fost deja amendate

Perioada sărbătorilor de iarnă este cunoscută pentru aglomeraţia din pieţe sau supermarketuri, dar şi pentru vânzările foarte mari. Acesta este şi motivul pentru care unii dintre comercianţi scot la vânzare şi mărfuri expirate sau de proastă calitate.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar- Veterinare (DSV) Buzău au demarat deja seria controalelor la operatorii economici din judeţ. Aceştia au efectuat deja 85 de controale, în urma cărora au aplicat două amenzi în valoare de 1.200 de lei şi opt avertismente.

„Neconformităţile cel mai des întâlnite au fost igienizarea necorespunzătoare a spaţiilor de producţie şi a utilajelor, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare în spaţiile frigorifice sau manipularea fără echipament de protecţie a produselor alimentare. În alte unităţi am descoperit lipsa echipamentului de lucru a personalului angajat sau absenţa documentelor doveditoare pentru iginizarea spaţiilor tehnologice”, ne-a declarat Ciprian Botezatu, directorul adjunct al DSV Buzău.

În perioada următoare, apropiată sărbătorilor, inspectorii sanitar- veterinari vor spori numărul controalelor la operatorii economici din Buzău, care desfăşoară activităţi de producţie, depozitare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare, acestea având ca scop prevenirea îmbolnăvirii populaţiei. Nu de puţine ori buzoienii au ajuns la spital după ce au mâncat produse vechi sau chiar expirate, cumpărate din pieţele şi magazinele din oraş.

„Acum doi ani de Crăciun am cumpărat câteva kilograme de carne de porc de la o măcelărie. Nu mi-am dat seama că este veche până am gătit-o şi am simţit că are un miros urât. Mai grav este că soţul meu mâncase deja din ea şi apoi s-a simţit rău câteva zile”, ne-a spus Marilena Gheorghe, o buzoiancă de 42 de ani.

Inspectorii sanitar- veterinari avertizează buzoienii să fie atenţi şi la carnea de porc pe care o cumpără de la persoanele care o comercializează în pieţe sau oboare deoarece aceştia trebuie să-şi sacrifice animalele într-unul din cele şase abatoare autorizate din judeţ. Şi comercializarea porcilor din gospodăria individuală trebuie însoţită de documente sanitar- veterinare.

Carnea de porc, mai scumpă

Anul trecut porcii se vindeau cu 5 lei kilogramul, acum preţul este dublu, astfel că în gospodăriile proprii un kilogram de carne costă între opt şi zece lei. Însă, în magazinele de carne, preţul diferă în funcţie de tipul de carne dorit de fiecare cumpărător.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite