Cum ştii că ai făcut hemoragie digestivă. Primele indicii ale bolii cauzate de proasta alimentaţie, care afectează tot mai mulţi tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi pacienţi ajung la medic cu hemorahii digestive. FOTO: Arhivă ”Adevărul”
Tot mai mulţi pacienţi ajung la medic cu hemorahii digestive. FOTO: Arhivă ”Adevărul”

Hemoragia digestivă, o boală modernă. Au declarat-o medicii de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, care se confruntă, aproape zilnic, cu astfel de cazuri. Creşterea numărului de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale este legată de alimentaţia dezechilibrată şi folosirea iraţională a medicamentelor.

În România, tot mai mulţi tineri suferă din cauza bolilor inflamatorii intestinale. De altfel, în ultimii 10 ani, numărul pacienţilor a crescut de aproape 10 ori. Doar o mică parte dintre aceştia au curajul de a merge la medic, neştiind ca boala are leac.

În cursul anului 2014, camerele de gardă ale Spitalului Municipal Râmnicu Sărat au fost asaltate de pacienţi cu hemoragii digestive. Oamenii ajung cu greu la medic, pentru că simptomele sunt variate şi comune altor afecţiuni, cum ar fi durerile abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de câteva zile sau săptămâni întregi. 

Astfel, de la apariţia primelor simptome până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări. ”În ultima perioadă a crescut adresabilitatea pe camera de gardă - medicină internă şi chirurgie, cu cazuri de hemoragie digestivă inferioară sau superioară. Aproape zilnic este o astfel de situaţie creată la camera de gardă”, spune dr. Felicia Vasile, director medical la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.


Semnele hemoragiei digestive superioare

Hemoragia digestivă superioară, spune medicul buzoian, este semnul unor afecţiuni grave ale stomacului şi apare frecvent la persoanele diagnosticate cu ulcerul sau gastrita. 

De boli inflamatorii intestinale suferă şi persoanele care au o alimentaţie dezechilibrată, dar şi cele care apelează la automedicaţie. ”Aceste hemoragii digestive apar şi la pacienţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive, cu ulcere, cu gastrite. Ne mai confruntăm cu prezenţa hemoragiei digestive superioare şi la pacienţi cu afecţiuni de tip reumatismal cronic şi care recurg la antiinflamatorii şi antialgice, fără să aibă prescripţia unui medic. Deci pratic e vorba despre automedicaţie, fără să îşi ia şi masuri de protecţie gastrică”, declară directorul medical la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Potrivit specialiştilor, cele mai frecvente hemoragii digestive superioare pornesc din gastrite acute sau cronice şi din ulceraţii peptic, mai ales provocate de bacteria Helicobacter pylori. Afecţiunea apare pe fondul unor greşeli în regimul alimentar, sărac în proteine (carne) şi în legumele şi fructele care au activitate peroxidazică (fasole, conopidă, pepene verde, ridichi). Factor favorizant este considerată şi administrarea, în exces, a unor medicamente de sinteză chimică (aspirină, corticosteroizi, butazolidină), anticoagulante, antihipertensive (rezerpină) şi antiinflamatoare (fenilbutazonă, indometacină).

Diagnosticarea bolii pentru elucidarea cauzei declanşatoare se face prin: endoscopie digestivă, angiografie selectivă şi scintigrafie cu globule roşii marcate radioactiv.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite