Carnea de miel, mai scumpă în această primăvară. Cum justifică oierii majorarea preţului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii vor fi mai scumpi FOTO Iulian Bunilă
Mieii vor fi mai scumpi FOTO Iulian Bunilă

Fermierii din zona Buzăului anticipează preţuri mai mari chiar şi cu cinci lei pe kilogram decât anul trecut. Vestea bună este că vor fi miei pentru toate buzunarele, care cântăresc mai puţin, dar şi alternative pentru cei care preferă carnea de ied, considerată de mulţi ca fiind mult mai gustoasă.

Buzoianul Florin Marin creşte peste 400 de oi şi capre în ferma pe care a moştenit-o de la tatăl său. Peste mai puţin de o lună, va scoate la vânzare cel puţin 50 de miei, care mai au de luat în greutate astfel încât să ajungă la peste 25 de kilograme.

„Mieii care acum au zece kilograme, peste o lună o să ajungă la peste 25 de kilograme, numai bun de sacrificat. Îi hrănim bine, cu orz şi porumb, în primul rând, lucernă şi mai suplimentăm cu paie de grâu care nu s-a cutreierat şi au boabe în ele”, spune Florin Marin, crescător de animale din Maxenu, judeţul Buzău. 

În ultimii ani, din cauza secetei profunde, asigurarea hranei pentru ovine a devenit o grijă apăsătoare pentru fermieri. Cerealele de pe câmp s-au uscat repede iar păşunile au rămas fără verdeaţă mai devreme decât într-un an normal.

”Ţinând cont că anul trecut a fost unul foarte critic pentru noi din punct de vedere al furajului care a fost mai scump, pentru că nu au fost furaje şi s-a crescut mai greu, sperăm să fie mai scump. La ora actuală, după cum s-a dat, este 14,5 lei pe kilogram în viu. Dacă se menţin preţurile astea, până la Paşte cu siguranţă o să fie 30 - 32 de lei kilogramul tăiat, de miel sau ied”, este de părere fermierul buzoian.

Vestea bună este că vor fi miei pentru toate buzunarele, care cântăresc mai puţin, dar şi alternative pentru cei care preferă carnea de ied, considerată de mulţi ca fiind mult mai gustoasă.

”Carnea de ied, spun unii, e un pic mai uşoară şi mai dulce. Sunt persoane care nu consumă carne de oaie şi se axează pe ieduţ, alţii zic că mielul miroase a oaie pe când iedul nu miroase”, explică Florin Marin.

buzau

„Ieduţii o să fie un pic mai mici, la 8, la 10 kilograme. Pot fi şi mai mari, la 12 - 13 kilograme, în funcţie de bugetul şi ce vrea să aleagă clientul. Tot ce este în picioare acum, mieluţi, ieduţi, că sunt fetiţe, că sunt masculi, o să meargă la vânzare. Pentru întinerirea turmei vor fi păstraţi cei fătaţi de acum înainte”, spune Marin Gheorghe, crescător de oi şi capre. 

Fermierul buzoian spune că preţul carcasei de miel şi ied va fi dictat de mai mulţi factori, între care şi eventualele restricţii impuse de autorităţile sanitare. De asemenea, îşi pot permite să practice tarife mari pe piaţa internă, dacă se menţin ridicate cererile de oi şi capre din ţările arabe.    

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite