FOTO VIDEO Prima cursă a cremalierei de la Cetatea Râşnov. De la 1 iunie, turiştii vor putea urca pe şine la cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Râşnov recepţionează astăzi cremaliera, o investiţie de 10.71 milioane de lei din fonduri europene. Liftul înclinat va creşte numărul turiştilor cu 20%.

Lucrările la realizarea cremalierei au fost extrem de dificile atât din cauza reliefului muntos, dar şi a vremii care nu a ţinut deloc cu constructorul. Turnarea betonului pentru realizarea pilonilor a fost o operaţiune spectaculoasă. Un elicopter militar a fost folosit şi a făcut peste 100 de curse pentru a aduce materialele necesare. Montarea şinelor pentru liftul înclinat nu a fost nici ea o muncă uşoară. S-a folosit o macara gigant de 220 de tone.

Cremaliera (lift inclinat) va face legătura între centrul oraşului şi cetate. Estimările arată că acest lif înclinat va creşte cu 20% numărul de turişti în cetate. În 2014 Cetatea a fost vizitată de peste 300.000 de turişti.

Lungimea traseului liftului cu cremalieră este de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 37 de grade, iar liftul cu cremalieră va avea două staţii, una de plecare din spatele Casei de Cultură şi a doua la Cetate. Liftul cu cremalieră va face 12 curse pe oră, cu câte 20 de persoane în cabină. Viteza de deplasare este 2 metri pe secundă. Preţul exact nu a fost încă stabilit. La iniţierea proiectului a fost estimat un cost de 10 lei de persoană, cu reducere la 50% pentru copii, dar aceste tarife trebuie ajustate cu inflaţia. Consiliul Local urmează să decidă în următoarea perioadă cât va costa o cursă cu această cremalieră.

„A fost un proiect foarte greu de realizat, cu lucrări cum rar vezi în România. S-a săpat manual în piatră, iar pilonii au fost turnaţi cu elicopterul.Astăzi am făcut recepţia lucrărilor, iar pentru turişti vrem să dăm drumul ca cremalieră de la 1 iunie. Acest likt inclinat va putea transporta şi 5000 de turişti pe zi, mai ales vara când cetatea esre deschisă de la ora 9.00 la 19.00. Mai avem mici lucrări la curtea interioară a Casei de Cultură unde este una din staţii. Trebuie să obţinem şi autorizaţia ISCIR pentru cremalieră. De asemenea vrem ca până la vară să amenajăm şi un traseu pentru pădure, spre cetate, pentru ca turiştii să poată merge şi pe jos, să nu fie obligaţi să ia cremaliera. Tot traseul va fi luminat şi vor exista băncuţe şi mai multe zone de belvedere“, a explicat primarul din Râşnov, Adrian Veştea. 

Se pregătesc lucrări majore la Cetatea Râşnov

Primăria Râşnov a făcut un proiect să vrea să acceseze fonduri europene de 7 milioane de euro pentru a reabilitata partea de sus a cetăţii. Este nevoie de restaurarea şi conservarea zidurilor şi a turnurilor.  Odată cu aceste lucrări se intenţionează şi reconstituirea unor căsuţe care au existat în cetate, iar reproducerea acestora se va face după imagini din secolul al XIX-lea. De asemenea se vor amenaja alei de vizitare şi mai multe spaţii pentru desfăşurarea de activităţi culturale în cetate. Primăria intenţionează să amenajeze şi un muzeu la Cetatea Râşnov, un muzeu care ar costa în jur de milion de euro.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite