Brăila: Sorin Joghiu - Juristul care deţine tainele Aikido

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Sorin Joghiu - Juristul care deţine tainele Aikido
Brăila: Sorin Joghiu - Juristul care deţine tainele Aikido

Fizician, absolvent de drept şi practicant de arte marţiale a înfiinţat primul Club Sportiv de Aikido din Brăila.

Absolvent de drept şi fizică, dar pasionat de Aikido, aşa se descrie Sorin Joghiu, primul instructor expert federal 4 Dan Aikido din oraş, fondatorul Clubului Sportiv de Aikido Brăila. În timpul Facultăţii de Fizică  a auzit că se ţin astfel de cursuri la Bucureşti şi a decis împreună cu alţi câţiva prieteni să meargă la un curs.

“Dintre toţi eu sunt singurul care practic această artă marţială şi în prezent. După terminarea facultăţii am fost la un club la Galaţi pentru că pe vremea aceea la noi nu era cunoscută această artă. Mi-am spus că ar fi bine să avem şi noi un Club de Aikido la Brăila şi astfel a luat fiinţă Clubul Sportiv de Aikido din Brăila, în 2002”, îşi aminteşte Sorin Joghiu.

Aikido este o artă marţială specială, iar principiile de bază înseamnă calea armonizării energiilor. Oricine poate practica Aikido. Cu toate acestea ar fi indicat ca şi cel mai mic practicant să aibă cel puţin şapte ani.

“Nu contează dacă eşti gras sau eşti slab. Ca să învingi trebuie să te foloseşti de energia adversarului”, explică instructorul.

image


Aikido sau arta avantajelor

Dacă pentru copii Aikido înseamnă armonie şi modalitatea de înţelegere a  corpului, pentru părinţi lecţiile de Aikido sunt prilejul cel mai bun pentru a face altceva ştiind că îi pot lăsa la curs unde sunt supravegheaţi şi îndrumaţi.

“Părinţii ştiu că atunci când îşi aduc copilul aici acesta este într-un mediu sigur. Uneori părinţii chiar îşi şantajează copiii cu lecţiile de Aikido în sensul că dacă nu-şi fac temele nu pot veni la cursurile de Aikido”, povesteşte instructorul care adaugă că şi adulţii care practică această artă au unele avantaje: “Li se deschid noi perspective. Practicanţii avansaţi îşi dau seama că Aikido îi dezvoltă şi mental, le deschide noi orizonturi”. 

Deşi a lucrat trei ani ca şef de unitate nucleară la fostul Şantier Naval şi în prezent este consilier juridic la mai multe firme, marea sa pasiune rămâne arta Aikido pe care o recomandă tuturor.

“Părinţii pot asista la lecţiile de Aikido ale copiilor, dar nu este indicat. De cele mai multe ori copiii sunt atenţi la părinţi şi mai puţin la desfăşurarea antrenamentului. Este bine ca ei să nu aibă acelaşi mediu ca acasă şi la antrenament”, explică Sorin Joghiu.

Dacă la început practicanţii au centură de culoare albă, pe măsură ce vor învăţa mai multe lucruri şi vor susţine examenele pentru centuri culoarea se va schimba. Primii elevi ai instructorului au şi ei centuri negre şi pot să-i pregătească pe cei care vor să înveţe Aikido.

“În Aikido tot timpul învăţăm aşa cum de altfel în toate învăţăm mereu. În Aikido îţi dai seama că nu ai învăţat suficient şi vrei să înveţi mai mult. Eu m-am antrenat împreună cu elevii mei şi astfel am învăţat mereu”, spune instructorul.

Întrebări şi răspunsuri

Unde se ţin cursurile şi cât costă?

“De trei ori pe săptămână ne întâlnim la sala de sport a Liceului “Gh. Munteanu Murgoci”, în zilele de luni, marţi şi joi. Oricine se înscrie la Clubul Sportiv de Aikido Brăila plăteşte o cotizaţie lunară de 50 de lei. Echipamentul se găseşte de vânzare la anumite magazine şi are preţuri care pornesc de la 100 de lei”.

Care sunt armele care se folosesc în Aikido?

“Procedeele în Aikido sunt de două feluri: fixări şi aruncări, dar uneori folosim şi arme: bastoane de lemn, cuţit de lemn, sabie de lemn sau metalică. Doar cei care au centură neagră por mânui sabia metalică”.


Ce-i place

“Mi-a plăcut din prima clipă Aikido. Am fost uimit, înmărmurit, mi se părea ceva fantastic. L-am văzut lucrând pe şeful Federaţiei Române de Aikido, Dan Corneliu Ionescu, maestrul care m-a instruit. Se pare că pasiunea a rămas aceeaşi”.


Ce nu-i place

“Încerc să fac să nu-mi placă cât mai puţine lucruri. Lucrurile există, ele fac parte din acest univers, iar universul este în armonie. Dacă ne deranjează ceva, probabil, noi avem o problemă şi nu lucrurile sunt cele care provoacă probleme. Trebuie să rezolvăm problema cu noi şi nu cu lucrul respectiv”.



Profil

Născut: 14 februarie 1973, Brăila

Studii: Facultatea de Fizică- Universitatea Bucureşti- 1996 şi Facultatea de Drept- Universitatea Bucureşti- 2000, Master în Administraţie Publică

Profesie: fizician şi jurist

Familie: necăsătorit

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite