Magia botoşăneanului care a adus pictura 3 D în România. Daniel Relenschi, omul care vrăjeşte culorile şi păcăleşte percepţia, reinventează Arcul de Triumf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Relenschi este considerat un  magician al picturii pe asfalt. De altfel, în momentul de faţă, este singurul pictor din ţară care face lucrări 3 D direct pe asfalt. În cadrul festivalului de artă urbană Creative Fest de la Bucureşti, pictorul botoşănean a uimit din nou.

Botoşăneanul Daniel Relenschi( 26 de ani) a realizat, la Prima ediţie a Festivalului de Artă şi Cultură Urbană  Creative Fest, care avut loc în acest weekend la Bucureşti, o pictură 3 D pe asfalt absolut uimitoare. Este vorba despre un crater, umplut cu apă în care se reflectă imaginea Arcului de Triumf. 

”Mulţi vizitatori nu ştiau ce să creadă, dacă este adânc pe bune craterul. În orice caz am ales arcul de triumf fiindcă momentan este în renovare şi am vrut să ofer bucureştenilor şansa să îl mai admire„, spune Daniel Relenschi. 

Acesta a folosit vopsele speciale pentru pictura de pe asfalt, materiale care costă în jur de 200 de euro, iar Daniel dă asigurări că arcul de triumf chiar şi pe ploaie va mai rezista o lună de zile în Parcul Tineretului din capitală, acolo unde a avut loc concursul.

Botoşăneanul care a adus pictura 3 D în România

Botoşăneanul nu este pentru prima dată când impresionează. Dealtfel Relenschi este şi primul dar şi singurul pictor 3 D din ţară. ” Păi sunt primul care a practicat acest tip de pictură. După mine  a mai fost un timişorean, dar a plecat în Ungaria. Deocamdată sunt singurul care pictează 3 D. Am început în 2011 când m-a rugat un prieten să fac un spot publicitar pentru un deodorant. Atunci mi-am testat limitele, a fost o provocare şi mi-a ieşit”, spune Daniel Relenschi. 

Acesta a realizat tot la Bucureşti o pictură 3 D în premieră în românia. Era vorba tot de un crater stilizat, care avea legătură cu decăderea îngerilor. Au urmat şi alte picturi 3 D în scop publicitar. Una dintre cele mai impresionante este însă tabloul-medalion donat Primăriei Botoşani, cu o mână care parcă se desprinde de pânză şi oferă un măr trecătorilor. Este dealtfel o pictură unicat, fiind realizată  pe pânză în ulei.

image

Lucrarea care a lăsat fără suflare botoşănenii FOTO Arhivă personală Daniel Relenschi

Este o onoare pentru noi să primim acest tablou, unic în lume. Este cu atât mai onorant cu cât primul artist care a realizat această lucrare este botoşănean. Este uimitor acest tablou. Nu am mai văzut aşa ceva”, spunea în 2011 când a fost realizat tabloul, fostul primar al Botoşaniului, Cătălin Flutur. 

Arta care provoacă febră musculară

Cât despre tehnica 3 D, Daniel Relenschi, un autodidact prin definiţie a învăţat-o cum a deprins şi desenul, singur, studiind şi muncind. ”Mama este pictor. Stând pe lângă ea am învăţat. De la patru ani pictez . Nu am făcut liceul de artă, am învăţat singur totul. Şi pictura 3 D la fel. Am studiat până a ieşit. Este un stil dificil pentru că implică numeroase tehnici, geometrie în spaţiu, pictură clasică, dar şi efort fizic. Cel puţin după o lucrare ca cea din Parcul Tineretului din Bucureşti am febră musculară o săptămână. Este greu fiindcă trebuie să intervii mereu pe lucrare. Dar se merită, satisfacţia artistică este uriaşă”, spune pictorul botoşănean.

image

Daniel Relenschi este botoşăneanul care pictează 3 D FOTO Arhiva personală Daniel Relenschi

Botoşăneanul are la activ peste 2000 de tablouri, realizate în diverse tehnici pe care le-a deprins singur. Pictura 3 D rămâne pentru acesta însă ultima frontieră în momentul de faţă şi declară că are de gând să perfecţioneze aceste tehnici. ” Ştiu că în SUA, Japonia şi multe ţări europene mai sunt artişti care fac picturi 3 D. Eu vreau să aduc  noi contribuţii de aici din România şi mai ales vreau să experimentez ca în cazul picturii din 2011 cu mâna şi mărul, pe pânză, în ulei, cu tehnici folosite pe asfalt”, conchide Daniel Relenschi. La ultima lucrare, pictorul botoşănean a fost ajutat şi de fratele său, Cătălin Relenschi, pictor deasemenea.

citiţi şi:

FOTO Gropile din Sectorul 6 al Capitalei, vopsite cu chipul primarului. De ce a fost pictat Rareş Mănescu în jurul găurilor din asfalt

”Time for Mihai Eminescu” sau cum a inspirat poetul nepereche artişti plastici din cinci ţări

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite