Din viaţa unui preot „schismatic“, care refuză să împărtăşească posesori de card de sănătate: „Mitropolitul vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din judeţul Botoşani a intrat în conflict cu şefii săi ierarhici, după ce a refuzat să-l mai pomenească la slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei. Preotul de la Schitul Orăşeni, Ioan Ungureanu, spune că a luat această decizie în urma conciliului de la Creta, bănuindu-l de apropieri ecumeniste pe mitropolit. Preotului i-a fost interzisă efectuarea slujbei, iar majoritatea oamenilor din comună îi ţin partea.

În judeţul Botoşani a izbucnit un scandal fără precedent între un preot şi superiorii săi de la Mitropolia Moldovei. Protagonistul principal este preotul Ioan Ungureanu de la Schitul Orăşeni, situat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Botoşani. Preotul este paroh la o biserică monument istoric în satul Orăşeni şi este un anti-ecumenist convins. De fapt, de la această convingere şi de la refuzul de a-şi pomenii şefii ierarhici la slujbele susţinute a început tot scandalul.

Preotul „nepomenitor“ are interzis la slujbe

Conflictul dintre preotul Ioan Ungureanu şi şefii săi ierarhici a început în momentul în care acesta a refuzat să-l mai pomenească la slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei. Motivul a fost clar, preotul din Botoşani consideră ca eretic Sinodul de la Creta, ratificat de capii Bisericii Ortodoxe Române.

”Mitropolitul nostru a semnat nişte documente anul trecut în Insula Creta, prin care doreşte să facă o unire, o nivelare a religiilor, fiind biserici şi alte confesiuni. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte. Iar noi am renunţat la pomenirea numelui său”, spune preotul Ioan Ungureanu. În consecinţă, preotul din Orăşeni a fost avertizat de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Cum a continuat să nu-l pomenească pe şeful său de la Iaşi, dar şi să condamne printre săteni prevederile Sinodului de la Creta, capii bisericii din regiunea Moldovei au luat măsuri suplimentare împotriva preotului. Mai precis, nu mai puţin de 30 de preoţi, printre care şi reprezentanţi ai Mitropoliei, dar şi ai Protopopiatului Botoşani s-au dus la Orăşeni şi i-au transmis preotului Ioan Ungureanu că nu mai poate face slujbe în biserică. ”S-a luat măsura opririi de la săvârşirea lucărilor sfinte pe toată perioada cercetării lui în Consistoriul Eparhial, unde părintele este invitat şi are posibilitatea să-şi expună părerile”, spune Maria Timofte, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Iaşiului. 

Dezinformare a credincioşilor şi ameninţări cu moartea

Preotul Ioan Ungureanu este acuzat de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei că dezinformează sătenii şi că a ameninţat cu moartea preoţii veniţi să-i ceară socoteală. Într-adevăr, preotul din Orăşeni are un grup consistent de susţinători în sat. ”El a dezinformat oamenii. O parte dintre persoane spun că părintele a oprit pomenirea chiriarhului locului la slujbe pentru că ar fi semnat nişte documente în Creta, la sinodul de anul trecut, unde aşa le-a spus lor, s-ar fi semnat că se căsătoarească bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie. Asta i-a învăţat părintele şi ei asta ştiu”, spune Marian Timofte. Mai mult decât atât, vicarul eparhial spune că Ioan Ungureanu l-ar fi ameninţat cu moartea pe un preot venit în inspecţie la Schitul Orăşeni. „Există filmări în care preotul l-a ameninţat el cu moartea pe părintele inspector“, spune vicarul eparhial. 

Scandalul continuă la Orăşeni

Preotul Ioan Ungureanu nici nu vrea să audă de Consistoriu şi de oprirea slujbelor. Spune că tot ceea ce fac şefii săi în privinţa lui este ilegal. Nici nu a vrut să predea cheile bisericii şi continuă să se înconjoare cu susţinători. ”Mi-au cerut cheile de la Biserică, la trei secunde după ce mi-au adus un document lovit de nulitatea legii. Nu au voie să treacă peste conştiinţa sătenilor, care vor slujbă cu un preot care nu vrea să pomenească ierarhul”, spune Ioan Ungureanu. De altfel, preotul Ioan Ungureanu se bucură de susţinerea unei părţi a satului, formată în special din oameni în vârstă. 

”Nu lăsăm pe nimeni să-l ia de aici. El propovăduieşte dreapta credinţă şi ne-a învăţat frica de Dumnezeu“, spune o săteancă. Mai mult decât atât, scandalul a căpătat conotaţii naţionale. Susţinători ai ideilor promovate şi de preotul Ioan Ungureanu, adică anti-ecumeniste, au venit din ţară în semn de sprijin pentru preotul botoşănean. Aceştia au participat la slujba ţinută duminica trecută de preot, în ciuda interdicţiei emise de superiorii săi. În aceste condiţii, preotul botoşănean riscă caterisirea, adică să fie dat afară din sânul preoţimii.

Împărtăşanie condiţionată de carduri de sănătate

Nu toţi sătenii îl susţin pe Ioan Ungureanu. De altfel, acest scandal a împărţit comunitatea. Unii localnici îl acuză pe Ioan Ungureanu de habotnicie. Mai precis, spun că preotul de la Schitul Orăşeni nu-i împărtăşeşte pe cei care au card de sănătate. Sau orice alt dispozitiv cu cip, privit ca „lucru drăcesc“. Sunt credincioşi care ar fi reclamat inclusiv la MMB această situaţie. Ultima „ispravă“ la Schitul Orăşeni a avut loc acum două zile, când un cortegiu funerar a fost pus de drumuri din cauza scandalului între preoţi. 

Ioan Ungureanu este acuzat că nu a vrut ca slujba de înmormântare a fostului primar de Cristeşti, Ioan Aciobăniţei, să fie oficiată în Biserica de la Schit. Motivul este halucinant. Ioan Ungureanu nu vrea ca alţi preoţi să intre în biserica în care slujeşte, de frică să nu-şi piardă parohia. În aceste condiţii, defunctul a fost purtat la o altă biserică şi apoi adus înapoi pentru a fi înmormântat în cimitir.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Scandalul schismaticilor din BOR continuă: preoţi caterisiţi pentru că se opun sinodului panortodox din Creta

Reacţia vehementă a Patriarhiei în scandalul schismaticilor: preoţii răzvrătiţi ar putea fi sancţionaţi. „S-au tulburat pacea şi unitatea Bisericii”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite