“Un englez n-o să te considere niciodată mai bun decât unul de-al său”, susţine o fostă studentă a unei universităţi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Astăzi, caravana Ligii Studenţilor Români din Străinătate a poposit pentru puţin timp şi la Bistriţa.  Adria, o bistriţeancă care a studiat în Anglia le-a povestit elevilor interesaţi despre viaţa studenţească de peste hotare, costuri, dar şi responsabilităţi.


Adria şi-a început studiile la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, însă a schimbat repede macazul şi şi-a îndreptat atenţia asupra facultăţilor din Marea Britanie şi asta pentru că vedea nivelul la care se făcea şcoală în România ca fiind deplorabil. 

Facultatea a terminat-o la Universitatea Kingston din Londra, iar masteratul la Universitatea Manchester. Deşi a avut ocazia să rămână în Marea Britanie şi să fie plătită pe măsura pregătirii şi a eforturilor depuse, bistriţeanca a ales să se întoarcă în România.

Astăzi, le-a vorbit viitorilor studenţi despre viaţa sa în Regatul Unit, despre dificultăţile întâlnite, dar şi despre oportunităţile de viitor oferite de universităţile englezeşti.

„Printre dezavantajele studierii în străinătate se numără şocul cultural, pentru că englezii sunt oamenii foarte reci, mâncarea lor este ciudată, iar clima destul de dificilă. De asemenea, un englez nu te va considera niciodată mai bun ca unul de-al său, chiar dacă eşti. Trebuie luate în calcul şi chiriile care sunt foarte mari, mai ales în Londra,” a explicat tânăra.

Aceasta a vorbit şi despre dificultăţile întâlnite în căpătarea dreptului de muncă în Marea Britanie, dar şi despre munca la negru, cu care era de asemenea familiarizată.

„Poţi să munceşti şi ilegal, însă nu recomand varianta aceasta. Fetele pot încerca ca babysitter, la curăţenie, iar băieţii în construcţie sau chiar în barurile de arabi, să se ocupe de narghilele. Arabii caută în special băieţi români,” precizează Adria.

Tânăra atrage atenţia asupra costurilor destul de însemnate de şcolarizare, care variază între 6000 şi 9000 de lire anual. Studenţii fără o stare materială foarte bună pot apela la bursele sociale sau chiar la împrumuturi de la statul britanic, împrumut care va fi înapoiat abia după ce studentul lucrează şi reuşeşte să câştige mai mult de 21.000 de lire anual.

De asemenea, aceasta a vorbit şi despre distracţie, care este „obligatorie” pentru a nu-ţi pierde minţile printre cărţi. Bistriţeanca spune că deşi „distracţia” este destul de scumpă în oraşe precum Londra, există şi variante mai accesibile pentru studenţi.

24 de elevi s-au arătat interesaţi de posibilitatea continuării studiilor în străinătate, semn că şi bistriţenii încep să ia în calcul această variantă. Majoritatea  s-au arătat interesaţi de sistemul de şcolarizare, admitere sau costurile implicate.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite