Cea mai cunoscută creatoare de costume populare, implicată într-un scandal iscat între fostul şi actualul primar al comunei Şanţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul primar al comunei Şanţ este la cuţite cu fostul, motivul fiind lipsa unor costume populare, create de cunoscuta Virginia Linul. Potrivit actualului primar al comunei, jumătate dintre costumele populare achiziţionate de fosta conducere lipsesc. Fostul primar se apără şi spune că multe dintre costume s-au degradat în timp, acestea fiind folosite de ansamblul folcloric al comunei.


Potrivit Observator BN, Ioan Szabo, actualul primar al comunei Şanţ, a constatat după preluarea frâielor primăriei că lipsesc jumătate dintre costumele populare ale ansamblului Izvorul Someşului, achiziţionate în urmă cu câţiva ani de la creatoarea Virginia Linul.

Încurcat în declaraţii, primarul Ioan Szabo ba spune că articolele nu au existat niciodată, ba că au existat şi au dispărut, ba că nu ştie exact ce s-a întâmplat. Cert este faptul că din cele 40 de articole aflate pe inventar mai sunt complete doar 6 costume populare pentru fete şi 4 pentru băieţi.

Actualul primar precizează că a ridicat problema în Consiliul Local, iar fostul gospodar al comunei refuză să îi spună  ce s-a întâmplat. Contactat de Adevărul, Cornel Moisil ne explică:

„Costumele au fost achiziţionate de la Virginia Linul, după ce Consiliul Local a primit oferta de preţuri şi a şi votat-o. Cred că era vorba de 120.000 de lei, care au fost plătiţi în timp pentru costume populare. Există acte de recepţie, că nu mai există costumele acum, eu ce să fac?  Ele nu au fost făcute să stea pe umeraş, au fost purtate, s-au mai degradat, s-au rupt, s-au murdărit.”

Ioan Szabo recunoaşte cu jumătate de gură că unele costume populare au fost luate pe sub mână de către membrii ansamblului şi că multe din ele sunt degradate, nemaiputând fi folosite. Vinovat pentru toate acestea este Cornel Moisil, pentru că se aflau în gestiunea lui, concluzionează Ioan Szabo.

Actualul primar precizează că vrea să recupereze paguba, stabilită la 60.000 de lei în urma inventarului obiectelor încă existente, intenţionând să consulte un avocat în acest sens.

Numele creatoarei de costume populare Virginia Linul este legat şi de un alt contract încheiat între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ilva-Someş şi o societate comercială care a subcontractat-o pe bistriţeanca ajunsă cunoscută pentru creaţiile sale.

Contractul este în valoare de 200.000 de lei şi vizează realizarea Muzeului de Port Popular în Şanţ. Investiţia a fost finanţată prin fonduri europene, contractul fiind semnat către Flaviu Lupşan, preşedintele ADI Ilva-Someş, în urma unei licitaţii publice. Firma în cauză a subcontractat-o pe Virginia Linul, căreia i-ar fi dat doar jumătate din suma incasată de la ADI, susţine Cornel Moisil.

Creatoarea Virginia Linul este una dintre cele mai cunoscute creatoare de costume populare din România, costumele sale ajungând la vedete precum Loredana, prezentatoarea de la Acasa TV, Elena Lasconi sau Silvia şi Edi Stancu. De asemenea, vara trecută, bistriţeanca a colaborat pentru o colecţie specială prezentată la Paris cu designerul frances Philippe Guilet.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite