FOTO Bistriţa anilor 1900, refăcută de un comisar bistriţean care a dat arma şi bastonul pentru pensulă şi şevalet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere din centrul vechi FOTO: Bianca Sara
Vedere din centrul vechi FOTO: Bianca Sara

Splendoarea celor mai frumoase clădiri din micul burg din inima Transilvaniei lăsate moştenire de saşi a fost surprinsă de un artist bistriţean. Prima parte a zilei artistul care ne poartă prin tot centrul vechi al Bistriţei cu ajutorul a 35 de lucrări de grafică şi-o petrece în inspectoratul de poliţie, unde este comisar şef, în timp ce în a doua parte a zilei, poliţistul se lasă purtat de creion sau pensulă.

Leontin Tabără are 48 de ani şi de 20 de ani este angajat al poliţiei bistriţene. Din copilărie însă cochetează cu arta cum îi place să spună. Încă din copilărie a avut ocazia să exerseze această pasiune îndrumat de unii dintre cei mai importanţi artişti pe care i-a avut Bistriţa.

Pregătirea însă a fost extraşcolară, întrucât înainte de `90 Bistriţa nu avea o şcoală specializată în artă. Ulterior acesta s-a angajat în MAI şi a făcut studii economice, însă nu şi-a abandonat nicio secundă pasiunea. De 10 ani, Leontin Tabără sau Tinu cum îi spun prietenii, conduce Serviciul de Resurse Umane din cadrul poliţiei bistriţene.

Mai mult, în ultimele decenii s-au născut din mâinile talentate ale comisarului şef în jur de 1000 de lucrări, care au ajuns în mai multe ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii. Îşi aminteşte că în SUA a mers în vacanţă şi a ajuns să vândă din lucrări cunoscuţilor de acolo.

„Nu mă consider un artist plastic, sunt un poliţist care are şi alte activităţi pe lângă cele de serviciu. Îmi place să desenez, să pictez, inclusiv icoane, mă relaxează”, ne explică Leontin Tabără.

Artistul plastic Marcel Lupşe îl contrazice însă pe comisarul şef, susţinând că precizia pe care o arată mai ales în lucrările de grafică sunt remarcabile, în condiţiile în care Leontin Tabără nu a urmat nicio şcoală de arte.

Centrul vechi, refăcut de comisar în timp record

În urmă cu mai bine de o lună, comisarul-pictor a primit o provocare pe care artistul din el nu a putut să nu o onoreze. Primăria Bistriţa i-a propus să pună la punct o expoziţie de grafică având în centru „moştenirea” saşilor.

În doar trei săptămâni Leontin Tabără a realizat 35 de lucrări de grafică ce înfăţişează cele mai importante clădiri din Bistriţa, unele nemaifiind în acest moment în picioare.  Nu l-a descurajat faptul că de 25 de ani nu a mai făcut lucrări de grafică, iar talentul a fost apreciat de cei care i-au vizitat expoziţia.

A făcut şi câte 6 lucrări pe zi doar să poată să le ofere saşilor care au vizitat zilele acestea Bistriţa posibilitatea să vadă „tezaurele în aer liber” lăsate moştenire de bunicii şi străbunicii lor. S-a inspirat din fotogratii vechi şi de un secol, dar şi din poze realizate chiar de el, pentru documentare.

„Avem nişte tezaure în aer liber, despre care trebuie să avem grijă. Ne-au influenţat mult saşii în Ardeal şi avem această obligaţie morală să le păstrăm şi să avem grijă de ele”, spune cu convingere Tinu Tabără.

Vă mai recomandăm:

 Un artist anonim impresionează bistriţenii cu un concept de artă stradală unic în ţară

O statuetă din haine, purtând un mesaj cel puţin special, amplasată în centrul istoric al municipiului. Cu asta a reuşit să oprească din drum şi să impresioneze bistriţenii pentru câteva secunde bune chiar de Ziua Femeii un artist nonconformist din Bistriţa.

Frumuseţile copilăriei, pe cărţi poştale. Pojum Edith ne poartă pe tărâmul viselor cu ajutorul ilustraţiilor

O tânără de 28 de ani din Bistriţa „se încăpăţânează” să ne poarte pe tărâmul viselor copilăriei cu ajutorul ilustraţiilor. Acestea iau forma cărţilor poştale, a invitaţiilor pentru nuntă sau botez sau chiar a gentuţelor.

Un tânăr bistriţean transformă banalele ceasuri în artă. Până şi simbolurile Bistriţei arată ora

Dan Lechinţan are doar 21 de ani şi de mai bine de trei ani confecţionează ceasuri personalizate. Comezile au început să curgă încă de când era în clasa a XI-a, pasiunea descoperind-o cu ajutorul unei teme date de un profesor de la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” unde a învăţat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite