Povestea ultimei borne de graniţă a frontierei de stat dintre România Mare şi Polonia. A ajuns acum în văzul turiştilor
0Borna originală care în anul 1927 delimita graniţa dintre România şi Polonia poate fi acum admirată de toţi turiştii care ajung în aceste zile pentru o plimbare cu Mocăniţa pe Vaser. Locaţia iniţială a bornei a fost Vârful Lostun din Munţii Maramureşului, ea fiind descoperită de un muncitor care lucra pe un tractor.
“Acea bornă are o poveste scurtă. Unul din acei oameni care lucrau pe un tractor auto forestier, acel TAF pe care îl ştim noi, pe vârful Lostun, în 2013 a dat peste acea bornă.
Borna era în picioare pe vârful Lostun şi marca în 1927 graniţa dintre Polonia şi România. A încercat să o scoată şi nu a reuşit. A anunţat poliţia de frontieră, care m-a anunţat pe mine, pentru că ei nu au utilaje să o aducă şi, cum ţin foarte mult la aceste semne ale României, am luat decizia de a o aduce.
Când am adus-o, are o parte de jos, pentru stabilizare, care s-a rupt şi am reconstituit-o în atelier, dar partea de la suprafaţa pământului este borna originală. Am adus-o în Vişeu de Sus, la Mocăniţă, pentru că sunt mulţi turişti care vin acolo şi am decis să o amplasăm acolo.
În 1927 ea a fost montată ca bornă de frontier, de graniţă a frontieei de stat. Mai sunt borne de stat, dar sunt acoperite de vegetaţie. Nu mai au nicio valoare ca bornă de marcaj”, a punctat dr. ing. Vasile Coman, administrator la firma care se ocupă de Mocăniţă.
De menţionat faptul că pe borna cu pricina apare o mică poveste a acestei borne de frontieră scrise în mai multe limbi de circulaţie internaţională, precum şi în limba poloneză. În semn de respect faţă de cei care au făcut-o la acea vreme, literele care apar acum pe respectiva bonră sunt turnate în bronz. Iniţial s-a dorit ca pe borna cu pricina, printre altele, să fie gravat şi numele celui care a descoperit-o, dar până la urmă s-a renunţat la idee.