Greşeala operatorului care a transmis prin RO-Alert mesajul despre furtuna violentă din Baia Mare. De ce nu au fost cetăţenii avertizaţi la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma furtunii puternice din 28 mai, din Baia Mare, cetăţenii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că sistemul RO-Alert a fost inutil, ei fiind avertizaţi cu întârziere despre apariţia fenomenelor periculoase imediate. Astăzi însă s-a aflat şi care a fost cauza transmiterii întârziate a mesajului: o eroare umană, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.

Furtuna violentă din Baia Mare, înregistrată în data de 28 mai, a fost sub incidenţa codului roşu. Astfel, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a fost pus în situaţia în care să utilizeze pentru prima dată aplicaţia RO-Alert. Avertizările ar fi trebuit transmise cetăţenilor din Baia Mare, Baia Sprie şi Tăuţii Măgherăuş, însă mesajul a ajuns cu întârziere la aceştia.

Mesajul a fost transmis de mai multe ori din aplicaţia pentru antrenament

Potrivit declaraţiilor făcute de către colonel Pavel Baltaru, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, angajatul care a fost în dispecerat la momentul transmiterii mesajului prin aplicaţia RO-Alert a făcut acest demers greşit, folosindu-se de platforma de antrenament. Când şi-a dat seama de eroare, era deja ora 17:04, iar furtuna îşi pierduse deja din intensitate.

„Aplicaţia RO-Alert are două funcţii. Este aplicaţia de antrenament RO-Alert simulare care este folosită pentru pregătire şi cea de-a doua este o aplicaţie reală prin care se transmit mesajele, pe care se intră prin introducerea unui http al unui link securizat. Eroarea s-a produs din cauză că, în acel context, cu activităţi multiple, colegul care trebuia să transmită mesajul a intrat pe pagina de antrenament. A încercat în multiple rânduri să transmită de pe aplicaţia antrenament, ceea ce nu este posibil. Ulterior, a fost atenţionat şi a intrat pe pagina RO-Alert reală de unde s-a transmis codul roşu”, a arătat Pavel Baltaru, inspectorul şef al ISU Maramureş. 

Mai exact, angajatul ISU Maramureş a pierdut timpul încercând să transmită de pe pagina de simulare, fără ca mesajul să poată fi redirecţionat către populaţie. Potrivit inspectorului şef, angajatul a fost pregătit chiar în ziua respectivă, arătându-i-se ce are de făcut. Mai mult, link-ul securizat care trebuia introdus este afişat la loc vizibil în dispecerat. 

Anchetă la ISU Maramureş 

Eroarea umană produsă de angajatul ISU Maramureş va fi cercetată de către superiori, la finalul anchetei urmând a fi luate măsurile legale. 

„Regretăm situaţia creată în întârzierea transmiterii mesajului. Promit că nu se vor mai întâmpla astfel de situaţii. Cetăţenii vor fi avertizaţi în timp real despre pericolele care se vor abate asupra judeţului Maramureş. Nu vă ascund faptul că se analizează situaţia atât din punct de vedere administrativ cât şi disciplinar şi vom lua toate măsurile legale care se impun”, a mai arătat Pavel Baltaru, inspectorul şef al ISU Maramureş.

De asemenea, personalul ISU care se ocupă de anunţarea populaţiei prin sistemul RO-Alert va lua parte la un curs de reinstruire.

În Baia Mare, în urma furtunii violente din 28 mai, 10 acoperişuri de blocuri şi 8 acoperişuri de case au fost afectate de rafalele puternice de vânt şi grindina de dimensiuni mari. De asemenea, aproximativ 100 de copaci au fost puşi la pământ de vântul puternic şi 200 de maşini au fost avariate de grindina care a căzut. 

Citeşte şi

FOTO Imagini apocaliptice. Furtuna a făcut ravagii în municipiul Baia Mare

FOTO Imaginea care a devenit virală pe reţelele sociale, înainte de furtuna care a făcut ravagii în Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite