Cum faci compot de gutui fără conservant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Chiar dacă astăzi găsim în comerţ cam tot ce visăm, totuşi gustul compoturilor din magazin nu se compară cu cel făcut acasă, de mama sau bunica. Unde mai pui că cele din comerţ conţin conservanţi.

S-au dus vremurile în care femeile se grăbeau să pună conserve pntru iarnă, începând de la dulceţuri, compoturi, până la zacuscă sau murături. Nici nu e de mirare, pentru că în comerţ găsim conserve pentru toate gusturile. Totuşi, unii încă mai spun că gusutul celor din comerţ nu se compară cu al celor puse de mamele sau bunicile noastre, acasă, fără conservanţi ori alte chimicale.

”Mama mea avea obiceiul să pună pe iarnă de toate: compoturi, dulceţuri, murturi, nu era iarnă în care să nu fie cămara plină. Din păcate, timpul nu îmi permite să procedez ca şi ea, dar încerc, pe cât posibil, măcar de poftă să le pun băieţilor mei câteva borcane de compot, ca să poată face măcar diferenţa”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 41 de ani. „Preferatul familiei a fost întotdeauna compotul de gutui”, mai arată băimăreanca. De aceea, spune ea, în fiecare an pune câteva bocane la conservat.

Ca să facă diferenţa, ea spune că nu foloseşte niciun fel de conservant, însă pentru ca acestea să nu fermenteze, trebuie să fie foarte atentă la sterilizarea borcanelor. „Să pui compotul nu e greu, cel mai dificil e să le faci să stea peste iarnă”, mai spune ea. Astfel, înainte de a se ocupa de orice, se ocupă de pregătirea borcanelor. „Se spală bine cu apă şi detergent de vase, apoi se clătesc foarte bine şi se şerg. Apoi le pun într-o tavă, aşez şi capacele lângă ele şi le pun în cuptorul încins la foc mic spre mediu (150 de grade) pentru 15 minute” mai explică ea.

Pentru aproximativ două kilograme de fructe avem nevoie de aproximativ un litru de apă şi o jumătate de kilogram de zahăr, plus zeama de la o jumătate de lămâie. „Aceasta va avea rol antioxidant”, mai explică Ana Stan.

Merele şi gutuile se curăţă de coajă şi seminţe, se taie felii, se spală bine şi se pun deoparte în apă rece cu zeama de la lămâie. „Aceast poate fi înlocută cu sare de lămâie, dar atunci nu vom mai avea un produs sută la sută natural”, mai spune băimăreanca.

Din apă şi zahăr se face un sirop, care se pune la foc până fierbe şi se topeşte zahărul. Pentru a nu da greş, apa necesară poate fi „măsurată”. Se aşează într-un borcan feliile de gutui, după care se umple cu apă. Apa, apoi, se varsă într-un pahar gradat, pentru a stabli exact câtă apă e necesară la un borcan de compot, asfel putând stabili cantitatea pentru toate borcanel, având în vedere că din cele două kilograme de fructe vom avea aproximativ patru borcane de compot (de 750ml).

Feliile de gutui se aşează în borcanele care au fost pregătit în prealabil, spălate şi sterilizate. Apoi se tornă siropul din apă cu zahăr, după care se închid şi se pun la sterilizat din nou. „Mama mea punea într-un vas apă, în care aşeza un prosop de bucătărie, iar borcanele erau apoi puse în vasul cu apă, peste prosopul de bucătărie şi le punea la foc mic, pe aragaz, câte 30-45 de minute. Eu am observat însă că uneori e nevoie chiar de o oră, la foc mic, pentru ca fructele să nu fermenteze”, mai explică băimăreanca.

Pont: pentru un gust deosebit, se poate adăga puţină vanilie, scorţişoară sau cuişoare.

Mai puteţi citi:

Cum erau compartimentate vechile case ţărăneşti. Întâmplările petrecute în spaţiul delimitat pentru „fapte de ritual“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite