Ciocolata cu lavandă, secretele unei delicatese
0Considerată o delicatesă, ciocolata cu lavandă este „ultima fiţă” în domeniu, aşa cum le place unora să o considere. Monica Marchiş este cea care a avut ideea de a scoate pe piaţă acest produs.
Dacă ciocolata cu piper sau cu chilli este destinată amatorilor de senzaţii tari, ciocolata cu lavandă este diferită. Aroma de lavandă se descoperă abia la final, după ce gustul ciocolatei şi-a „făcut datoria”. Combinaţia de gusturi este uşor excentrică, un amestec de vintage (lavanda, care ne aminteşte de parfumurile bunicii) şi modern, ciocolata fiind veşnic „la modă”.
„Este un articol nou, pe care l-am scos cu ocazia Sărbătorii Castanelor. În realitate, este un articol la care lucrăm de vreo doi ani. Am făcut mai multe teste, iar cea mai mare problemă pe care a întîlnit-o a fost materia primă, respectiv untul de cacao şi pulberea de cacao”, a explicat Monica Marchiş, prezentă la o expoziţie din Baia Mare.
Reţetele sunt originale, realizate în urma unei colaborări cu o fabrică de ciocolată din Germania. După multe teste în laborator, ciocolata cu lapte şi cea amăruie cu conţinut de uleiuri esenţiale şi flori de lavandă se vor găsi pe piaţă în curând. „A fost destul de greu, pentru că e un produs destul de rar, nu doar în ţară, ci şi în Europa. Este considerată o gamă de lux, deoarece calitatea materiei de bază este de tip ecologic, toate ingredientele sunt naturale, lavanda - de asemenea, toate sunt neprocesate. În plus, este turnată în strat foarte subţire, pentru că aşa rămâne foarte crocantă”, mai explică Monica Marchiş.
De altfel, ea arată că este mai greu de realizat decât ciocolata obişnuită. „Să faci un kilogram de ciocolată cu lavandă la grosimea asta îţi trebuie 10 metri liniari, ca suprafaţă. Să faci o ciocolată normală, nu ai nevoie de atât de mult spaţiu. În plus, e ruptă cu mâna, nu sunt folosite cuţite sau metale. Ciocolata nu a intrat în contact cu niciun obiect de metal, ca să-şi păstreze proprietăţile”, mai arată ea.
Cel mai probabil, în curând vom găsi şi alte produse cu aceeaşi bază. „Acum ne mai gândim la o altă linie, respectiv ciocolată albă. S-au făcut mai multe încercări în laborator, cu chimişti, încercăm să o dozăm în aşa fel încât să nu deranjeze, dar să fie plăcută la gust”, mai explică ea.
Cultivă lavanda din pasiune
Monica Marchiş se ocupă de cultivarea lavandei şi a fost una dintre primii cultivatori din ţară ai acestei plante plăcut mirositoare. După mai mulţi ani de experinţă, a reuşit să obţină plante de o calitate superioară şi să producă uleiul esenţial, atât de căutat pe piaţa cosmeticelor. Speciile medicinale ale lavandei sunt cele mai căutate şi se folosesc intens în industria farmaceutică, dar şi în cea a cosmeticelor, în special a parfumurilor.
”E una dintre cele mai puternice specii de plante medicinale. E foarte căutată datorită lanolinei, substanţa conţinută în uleiul esenţial. Planta, atât fructul, cât şi tijele (şi frunzele – care pentru realizarea obiectelor de decor se curăţă), întreaga plantă conţine uleiul esenţial. Dar cel mai mult să găseşte în capsula plantei, în mugur”, mai explică ea. Producţia europeană de ulei esenţial de lavandă nu acoperă necesarul pe piaţă, asfel că se mai fabrică şi artificial, în laboratoare. Tocmai de aceea, produsele naturale, aşa cum sunt cele realizate la Satulung din Maramureş, sunt extrem de apreciate. ”Tot ce facem este lucrat manual şi este de tip ecolgic. Nu folosim niciun fel de substanţă chimică”, explică ea.
Mai puteţi citi:
Hobby transformat în business: face vase artizanale din pietriş colorat