Ceremonie religioasă în memoria eroilor de la Moisei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ceremonie relgioasă a fost oficiată, miericuri, 21 octombrie, la Monumentul eroilor din Moisei. Ceremonia a fost dedicată comemorării Martirilor de la Moisei, ucişi de armata horthystă în anul 1944.

Mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale au luat parte la ceremonia dedicată eroilor de la Moisei, eveniment ce a avut loc la monumentul numit Mausoleul de la Moisei. “Masacrul de la Moisei, din 14 octombrie 1944, a fost una din ultimele mari şi cumplite tragedii româneşti din epoca de ocupatie horthysta în Transilvania. Istoria ne face ce suntem astăzi şi tot istoria ne învaţă ce să evitaăm. Mausoleul de la Moisei aminteşte de o lecţie importantă a trecutului. Chemaţi-i pe toţi cei dragi ai voştri, cu mamele întai, în pelerinaj aici. Aduceţi-i pe intelectuali, pe muncitori, pe preoţi şi pe copii să se închine aici, la locul jertfei sfinte maramureşene. Veniţi, vedeţi-l, ascultaţi freamătul naturii în acest colţ de Maramureş şi nu uitaţi trecutul”, a transmis prefectul Anton Rohian din faţa obeliscului ridicat în memoria eroilor de la Moisei.

Serviciul religios a fost oficiat de către Preasfinţia sa Iustin Sigheteanul, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare.

La ceremonie au participat prefectul judeţului, Anton Rohian, primarul comunei Moisei, Toader Şteţco, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria- filiala Maramureş, colonel (r) Ioan Bota. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai colonelului Gorea Eugen, fiu al eroului Gorea Simion din Târgu Mureş si fiica sculptorului Gheza Vida, Zoe Vida alături de academicianul Marius Porumb.  

Masacrul de la Moisei a avut loc în 14 octombrie 1944, când unităţi militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de nord, pe Valea Izei, au intrat în două case de lemn aflate la ieşirea din comună şi au ucis 29 de etnici români. Monumentul include 12 figuri din piatră, două chipuri omeneşti şi 10 măşti tradiţionale maramureşene, care reprezintă „Omul pădurii, Omul nopţii, Omul apelor sau Omul care horeşte„.

Mai puteti citi:

Prima tranşă de vaccin antigripal, epuizat într-o săptămână. Medicii de familie aşteaptă următoarele doze

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite