VIDEO Acuzaţiile unui deţinut mutat prin 14 penitenciare din România în numai doi ani: „Unii agenţi foloseau deţinuţii pe post de sac de box“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Botomei a făcut o troiţă dedicată victimelor Justiţiei FOTO Mircea Merticariu
Vasile Botomei a făcut o troiţă dedicată victimelor Justiţiei FOTO Mircea Merticariu

Vasile Botomei (53 de ani), fost ofiţer de aviaţie şi doctor în drept, a fost condamnat pe 17 decembrie 2014 la doi ani de închisoare, pentru folosirea ilegală a denumirilor de barou, avocat şi UNBR. A fost încarcerat în 14 penitenciare din România.

Băcăuanul Vasile Botomei şi-a făcut o părere întemeiată despre sistemul penitenciar din România. A fost condamnat în decembrie 2014, într-un dosar în care i s-au adus acuzaţii că a folosit denumirile de Barou, Uniune Naţională a Barourilor din România, în mod ilegal. A fost încarcerat, pe rând, în penitenciarele din Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Deva, Bârcea Mare, Aiud, Rahova, Jilava, Slobozia, Mărgineni, Tulcea, Poarta Albă ş.a.

Deşi a fost condamnat la o pedeapsă de doar doi ani, pentru care este recomandat regimul semideschis sau deschis, Vasile Botomei a fost încarcerat în penitenciare de maximă siguranţă, din care a fost mutat, după ce a făcut petiţii judecătorului faţă de condiţiile ilegale şi inumane de detenţie. Totodată, el spune că i-a ajutat şi pe deţinuţii lipsiţi de mijloace materiale, care au reuşit astfel să-şi reducă pedeapsa sau să fie eliberaţi condiţionat înainte de termen.

I-a cunoscut pe Vlasov, Fenechiu şi Nicuşor Constantinescu


La Iaşi a cunoscut şi foste personalităţi publice precum Mihail Vlasov sau Relu Fenechiu. Prin penitenciar se auzise că în celulă a fost adus un doctor în drept care lucrează pro bono. „Am reuşit să obţin pentru deţinuţi minim 4 metri pătraţi în cameră, veselă, un dulap unde să-şi pună lucrurile. Şi s-au înmulţit deţinuţii care-şi câştigau drepturile. Aşa s-a ajuns ca directorul Vulpe (n.r. - fostul director al Penitenciarului Iaşi) să taie paturile din camera în care stăteam 30 şi în care ar fi trebuit să stea maxim 6“, spune Botomei.

După aceste demersuri, a fost mutat imediat la Tulcea. Aici a găsit camera neiluminată, aglomeraţie. „Era vară, temperatură insuportabilă, de peste 45 de grade, nu era niciun sistem de aerisire. Ploşniţele te pişcau de gât, de mâini, aveai răni. Ca să avem aer, să nu ne sufocăm, am deschis uşa la toaletă şi cu duşul pornit reuşeam să vânturăm aerul. Apoi am fost mutat şi de aici, la Poarta Albă, unde l-am cunoscut pe Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa“, afirmă Botomei. Vasile Botomei nu a beneficiat de reducerea pedepsei, deoarece nu a ieşit la activităţile obişnuite, la bucătărie sau curăţenie.

Agresiuni în puşcării

„Unii agenţi foloseau deţinuţii pe post de sac de box. Îi scoteau din celulă, pe motiv că trebuiau duşi în audienţă. Ieşea din celulă, dar nu mai ajungea la audieri. Când ajungeau într-o zonă nemonitorizată video îşi lua bătaie, agenţii îşi făceau exerciţiul fizic aşa. Nu se apăra nimeni, că altfel era ultraj şi în loc să-şi ispăşească doar pedeapsa pentru fapta pe care o făcuse, se adăuga şi altă condamnare“, mai spune Botomei. (min 25)


A copiat Biblia

Vasile Botomei spune că le mulţumeşte judecătorilor care l-au condamnat, deoarece aşa s-a apropiat de Dumnezeu. În celulă, în 2 ani, a avut timpul să copieze integral peste 1.000 de pagini ale Bibliei (min 6.56). „Acesta este biblioraftul în care Biblia este scrisă, cuvânt cu cuvânt de Vasile Botomei. Aşa am înţeles mai bine cuvântul lui Dumnezeu, scopul nostru în viaţă. În celulă ai posibilitatea să înveţi cuvântul lui Dumnezeu. Nu puteam face asta în timpul liber, eram prea ocupat. Acolo îmi dedicam timpul cunoaşterii. Îi mulţumesc celui care m-a condamnat, de la Judecătoria Bacău şi Curtea de Apel Bacău, care mi-a dat ocazia să citesc şi să-mi însuşesc şi să parcurg prin scrisul de mână Biblia“.

Vasile Botomei are la birou icoane, cruci şi tablouri cu domnitorii români FOTO Mircea Merticariu

Vasile Botomei a reclamat condiţiile inumane din celulă şi a fost plimbat prin 14 penitenciare din România


 

Băcăuanul povesteşte, pas cu pas (min 10) care a fost traseul în viaţă. Fiu de ţăran, de la Girov, Neamţ, a urmat liceu de aviaţie, Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie de la Bobocu (1985-1989). Din 1989 până în 1994 a fost locotenent navigator la punctul de control aviatic militar. A intrat în conflict cu comandandul şi a fost trecut în rezervă. În paralel urmează facultatea de drept pe care o termină cu licenţă în anul 2000.

Ulterior se înscrie la doctorat la Universitatea de Stat a Moldovei (Chişinău). „Am făcut 9 ani de cercetare ştiinţifică, în drept comparat, România-Republica Moldova, privind răspunderea magistraţilor. Pe 8 mai 2013 a fost reţinut prima oară, în dosarul în care a fost ulterior condamnat. Şi-a susţinut teza de doctorat pe 5 iulie 2013, iar diploma i-a fost echivalată de CNATDCU şi Ministerul Educaţiei din România. Pe 17 decembrie 2014 a fost condamnat.

A înfiinţat PDL la Tribunalul Bucureşti fentând vigilenţa lui Theordor Stolojan şi a înfiinţat o „Uniune Naţională a Barourilor din România“, pentru care a fost condamnat

Vasile Botomei povesteşte despre acţiunile memorabile, prin care a reuşit să înfiinţeze Partidul Democrat Liberal, primind semnătura lui Theodor Stolojan pe documente dar şi a responsabililor de la PD. Juristul băcăuan a impins apoi actele la Registrul Partidelor Politice iar în tabelul cu funcţiile din partid şi-a ales funcţia de preşedinte executiv, a doua după Emil Boc. Toată povestea a ajuns în instanţă, unde s-a confruntat cu avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei.



Vasile Botomei vorbeşte şi despre propria doctrină juridică, care poate fi regăsită în lucrarea sa de doctorat, care i-a adus până acum mai multe dosare penale. „Sunt judecat cam pentru aceleaşi acuzaţii. Am fost achitat recent pentru un aşa zis fals în declaraţii. Mai am două dosare, dar ce va fi e bun oricum, că e de la Dumnezeu“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite