Salvator despre imaginile sfâşietoare de la unele intervenţii: „Şi noi ne întrebăm, uneori, de unde avem atâta putere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Sindilă  FOTO: ISU Teleorman
George Sindilă  FOTO: ISU Teleorman

Coşurile necurăţate de la sobe, depozitarea de materiale combustibile la gura sobei, improvizaţii la instalaţia electrică şi copii nesupravegheaţi sunt cele mai mari greşeli pe care le fac unii oameni când e vorba de protecţia lor. Asta crede George Sindilă, un pompier în vârstă de 38 de ani, din Alexandria, cu o experienţă de peste 500 de intervenţii.

De 13 ani lucrează la pompierii din Teleorman. În timpul liber  se uită la fotbal şi, uneori, munceşte în construcţii. FC Barcelona îi place îndeosebi. Despre profesia sa, George Sindilă (38 de ani) spune că pe cât de e frumoasă, pe atât e de periculoasă.

E din Alexandria de loc, a făcut armata la pompieri nu a mai plecat de la ei. Mărturseşte că l-a atras adrenalina din timpul intervenţiilor. 

„Teamă tot timpul există“, spune George, dar obişnuinţa l-a ajutat să o ţină sub control. Când se urcă în maşină şi pleacă la intervenţie nu se mai gândeşte la facturi, ci la doar pe ce poate găsi acolo.

Întrebat ce-l motivează să vină la muncă în fiecare dimineaţă, pompierul răspunde: „Să salvez oameni, bunuri, animale. Îmi place spiritul de echipă. Am o legătură strânsă cu colegii“. Crede că oamenii  apreciază munca pompierilor şi când zice asta se referă la o intervenţie în satul Toporu, judeţul Giurgiu, unde după ce au stins flăcările oamenii i-au aplaudat pe pompieri. „Era o casă mai veche, explodase butelia şi am stins flăcările. Ne-au aplaudat. A fost un gest extraordinar“, adaugă George.

Imagine indisponibilă

George Sindilă  FOTO: Florina Pop

O altă intervenţie, în urmă cu câteva săptămâni, în localitatea Orbeasca, unui sătean îi luase foc casa. Le-a zis pompierilor că are o butelie. Înăuntru, ei au mai găsit altele două. Focul s-a extins, iar pompierii au reuşit să salveze doar vreo două-trei camere. „Sunt oameni ce spun că nu au butelii în casă şi… “, adagă pompierul. 

Însă, o intervenţie pe care nu o poate uita e cea de acum câţiva ani dintr-o comună numită Măgura, dintr-o locuinţă improvizată într-un grajd părăsit. „Aveau un pat şi o sobă metalică. Patul era lipit de sobă. Şi un copilaş de un an, doi, nesupravegheat. A luat foc încăperea“, povesteşte George. Flăcările arseseră tot. Pruncul l-au găsit carbonizat. „Atunci gândul ţi se duce direct la copiii tăi de acasă. Putea să se întâmple şi la mine. Pe mulţi ne-a marcat nenorocirea asta. A trebuit să scoatem copilul (n. r. carbonizat) din scrumul ăla“, adaugă pompierul. Are acasă două fete, una de 7, alta de 14 ani.

Oboseala după intervenţii se resimte abia după ce sting flăcările. „Şi noi ne întrebăm uneori de unde avem atâta putere“, afirmă George Sindilă.

george sindilă pompier foto isu teleorman
george sindilă pompier foto isu teleorman

Imagini de la intervenţii FOTO: ISU Teleorman

Mai puteţi citi:

FOTO Dragoste la graniţa dintre viaţă şi moarte. Fetiţa de 3 ani a unui salvator: „Tati, noapte bună! Şi să ai grijă de oamenii tăi, pompierii!“

Dragoste de salvator. O lecţie din tată-n fiu: „Sunt clipe pe care nu vi le pot explica“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite