În Teleorman clopoţelul sună pentru 50.000 de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50.000 de elevi teleormăneni vor începe luni, 15 septembrie, cursurile şcolare. Elevii din clasele I-a şi a II-a nu vor găsi pe bănci manualele promise de minister. 78 de  unităţi şcolare din judeţ nu vor avea nici în acest an autorizaţii sanitare de funcţionare. Pentru al treilea an consecutiv, s-ar părea că elevii teleormăneni nu vor găsi pe bănci luni nici merele, laptele şi cornul.

376 de unităţi şcolare îşi vor deschide luni porţile în Teleorman. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, în judeţ, vor funcţiona în noul an şcolar 124 de şcoli gimnaziale, 230 de grădiniţe şi 22 de licee.

Cifrele prezentate de IŞJ Teleorman, arată că, în anul şcolar 2014-2015 , învăţământul preşcolar numără 8356 de copii. În clasa pregătitoare sunt înscrişi 2749 de elevi. Ciclul primar de învăţământ cuprinde 14.193 de elevi, iar cel gimnazial, 12.681 de elevi. În licee vor învăţa 13.792 de elevi, aici fiind incluşi şi cei de la şcolile profesionale şi de la ” A doua şansă”. Învăţământul postliceal cuprinde 598 de elevi.

Numărul elevilor din Teleorman este în scădere cu aproximativ 500, faţă de anul şcolar trecut.

Numărul unităţilor fără autorizaţii sanitare este în acest an de 78. Nu au avize sanitare de funcţionare : un liceu, opt şcoli gimnaziale şi  69 de grădiniţe. Majoritatea unităţilor care nu au reuşit să obţină nici în acest an avizul sanitar de funcţionare provin din mediul rural. Lipsa apei curente şi a canalizării sunt principalele cauze pentru care unităţile respective nu au putut fi autorizate sanitar. Cazul liceului fără autorizaţie este unul special. Liceul tehnologic nr. 2 Roşiorii de Vede nu are autorizaţie, deoarece funcţionează provizoriu într-o altă locaţie.

Încă se mai învaţă simultan în 45 de şcoli de la ţară

Deşi de câţiva ani buni se tot fac demersuri pentru eliminarea sistemului de învăţământ simultan, în Teleorman, în anul şcolar 2014-2015,  încă mai există şcoli în care procesul didactic se desfăşoară sub această formă. În 45 de unităţi şcolare din mediul rural se va învăţa în acest an şcolar în sistem simultan, la clasele primare. Lipsa elevilor este motivul pentru care şcolile au recurs la această metodă, neavând copii suficienţi pentru a face clase de sine stătătoare.

Şi tot lipsa elevilor este motivul pentru care în unele localităţi din mediul rural anul acesta nu se înfiinţează clasa pregătitoare. Nu au fost copii la Blejeşti, Măldăeni şi Uda Paciurea.

148 de poziţii neocupate în învăţământ

În învăţămânul teleormănean încă mai sunt neocupate 148 de poziţii. ”Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a urmărit asigurarea ocupării posturilor didactice, conform calendarului prevăzut de metodologie, cu resurse umane calificate. Din totalul de 1625 de poziţii (posturi întregi şi fracţiuni de normă) disponibile pentru angajare pe perioadă determinată, au fost ocupate (prin repartizare, detaşare, pretransfer) 1477  de poziţii, 148 de poziţii rămânând neocupate”, se arată într-un comunicat emis de IŞJ Teleorman.

Până în prezent, ca urmare a parcurgerii etapelor de mobilitate specifice, au fost repartizaţi 26 titulari, 102 cadre didactice s-au detaşat la cerere sau în interesul învăţământului, au fost soluţionate 118 cereri de pretransfer consimţit, s-au titularizat 44 de cadre didactice, în conformitate cu prevederile  art. 253 din L.E.N.nr. 1/2011 şi  187 de cadre didactice  şi-au prelungit  contractul individual de muncă, în anul şcolar 2014 – 1015.

În vederea ocupării poziţiilor rămase libere, comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar constituită la nivelul inspectoratului şcolar desfăşoară şedinţa publică  astăzi, 12 septembrie 2014, la Casa Corpului Didactic Teleorman.

Fără manuale pentru clasele a I-a şi a II-a

Elevii din clasele I-a şi a II-a vor face recapitulare în primele săptămâni de şcoală, după cunoştinţele dobândite în clasa pregătitoare . Asta pentru că de pe bănci vor lipsi manualele şcolare.

Noile manuale pentru elevii de clasa I şi a II-a nu vor ajunge în şcoli la 15 septembrie. Nici măcar variantele digitale nu vor putea fi accesate online, după ce Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei. Acest lucru ar putea dura cel puţin trei săptămâni. Ministerul Educaţiei a precizat, joi, într-un comunicat de presă , că "va urmări întotdeauna interesul elevilor şi al şcolii, şi nu interesele financiare ale celor care au blocat procedura, generând această întârziere a modernizării manualelor".

Laptele şi cornul, din nou, absente

În ultimii doi ani, laptele, cornul şi merele de la Guvern au ajuns cu întârziere în şcolile din Teleorman. ” Tradiţia” nefericită pare să continue şi în acest an. Până la acest moment, Consiliul Judeţean Teleorman nu a comunicat finalizarea procesului de atribuire a contractelor pentru firmele care urmează să furnizeze şi să distribuie produsele în şcoli.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite