Site-ul Casei de Pensii Alba, folosit pentru minarea de criptomonedă. Problema a fost sesizată ”din exterior”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-ul Casei de Pensii Alba, folosit la producţia de criptomonedă
Site-ul Casei de Pensii Alba, folosit la producţia de criptomonedă

Site-ul de internet al Casei de Pensii Alba a fost utilizat pentru ”minare”, respectiv pentru obţinerea de criptomonedă. Reprezentanţii instituţiei recunosc acest lucru printr-un comunicat public.

”În urma unei sesizări din exterior, s-a constat faptul că pe site-ul Casei Judeţene de Pensii Alba, www.pensiialba.ro a fost inserat un script de tip miner fără ştirea şi implicarea personalului CJP Alba. Până la remedierea situaţiei, vă prezentăm mai jos un material preluat de pe www.cert.ro care vă oferă explicaţii despre acest script precum şi soluţii pentru protejarea dumneavoastră în cazul accesării site-ului”, astfel arată comunicatul publicat pe site-ul instituţiei, administrat de o societate din Alba Iulia.

Potrivit cert.ro, minarea de criptomonedă este o nouă metodă de monetizare a atacurilor asupra site-urilor şi aplicatiilor web. ”În ultima perioadă, o serie de site-uri româneşti, dar nu numai, au fost compromise prin inserarea unor script-uri care utilizează puterea de procesare a dispozitivelor utilizatorilor pentru minarea de criptomonede”, se precizează în materialul celor de la CERT.

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală şi poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului ‘cripto’ arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia.  Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăţi sigure şi anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă ar fi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

site pensii alba

Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăţi sigure şi anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain. Majoritatea programelor antivirus blochează în momentul de faţă execuţia scripturilor care minează monede virtuale.­­ Singura deficienţă ar fi faptul că această caracteristică poate fi disponibilă îndeosebi pentru programele cu licenţă şi nu pentru cele gratuite. 

Citiţi şi:

FOTO Probleme pe autostrada A1 în zona scufundată în 2015. CNAIR a anulat 5 licitaţii pentru expertize şi lucrări. Solicitarea Comisiei Europene

 

Serviciul medical gratuit pentru copiii românilor din ţară şi din diaspora. Câte consultaţii s-au acordat prin PEDITEL 1791

 

Percheziţii la două primării din Alba în cadrul unui dosar cu ramificaţii în 25 de judeţe ce vizează infracţiuni de fals şi abuz în serviciu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite