Procurori din cinci ţări europene, prezenţi la Alba Iulia într-un schimb de experienţă cu autorităţi judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru procurori din State membre ale Uniunii Europene şi doi procurori din Republica Moldova se află, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2017, la Alba Iulia, unde participă la schimb de experienţă pentru autorităţile judicare.

Programul se derulează sub egida Reţelei Europene Judiciare de Formare Profesională, în colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Sunt prezenţi la Alba Iulia procurorii Kristel Bruyninckx din Belgia, Alberto Saiz Conrado din Spania, Dimiter Halachev din Bulgaria, Frederik Reinders Sascha din Germania, respectiv Adrian Scutaru şi Alexandru Zlobin din Republica Moldova. Din partea PÎCCJ este prezent Nicoleta Ştefanov, procuror în cadrul Serviciului de Cooperare Judiciară Internaţională, Relaţii Internaţionale şi Programe. Agenda de lucru cuprinde vizite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Alba Iulia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, Baroul Alba, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara.

”Programul de schimb de experienţă al autorităţilor judiciare europene este destinat judecătorior şi procurorilor din toate Statele membre ale Uniunii Europene, precum şi celor din Statele în curs de integrare şi permite participanţilor să se familiarizeze cu sisteme judiciare diferite, în scopul întăririi încrederii reciproce în actele de justiţie din spaţiul european şi a dezvoltării cooperării judiciare internaţionale, prin creearea de puncte de legătură între autorităţile judiciare ale Statelor membre”, se afirmă într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Programul va continua în perioada 6-10 noiembrie 2017 la Bucureşti, unde procurorii străini vor avea întâlniri cu repreznetanţii conducerii Ministerului Public, vor efectua vizite de lucru la Curtea Constituţională, la Direcţia Naţională Anticorupţie, Institutul Naţional al Magistraturii, Direcţia Generală de Poliţie a muncipiului Bucureşti, precum şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, SELEC Center – Centrul Sud- Este European pentru Implementarea Legii şi SEEPAG – Grupul Consultativ al Procurorilor din Sud-Estul Europei.

image

La întâlnirea desfăşurată marţi la sediul Baroului Alba, procurorii străini s-au arătat interesaţi, în special, de modul în care se desfăşoară procedura de dobândire a licenţei de avocat în România. ”Suntem al doilea Barou din ţară care are onoarea să primească o delegaţie de procurori străini. Noi, la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia, am şi început un gen de pregătire profesională care este unicat în România. În luna aprilie am organizat o conferinţă de pregătire profesională în care au fost implicate Baroul Alba, Curtea de Apel şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Această colaborare nu face decât să pună în practivă Directiva 16 a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, adoptată anul trecut de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie, Consiliul Superior al magistarturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din Români”, a spus avocatul Mihai Baco, decanul Baroului Alba.

Citiţi şi:

Dreptate în justiţie după 9 ani în dosarul unui accident de muncă mortal. Victima avea doar 22 de ani

Primăria Alba Iulia pune la bătaie 1,7 milioane de lei pe 4 ani pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

Omul care a supravieţuit plutonului de execuţie. A fost poreclit „Împuşcatul“

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite