Gruparea „Sibişean“ din Alba Iulia, condamnată definitiv la 45 de ani de închisoare. Liderul interlopilor a primit 7 ani după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joi, 16 octombrie 2014, sentinţa definitivă într-un dosar de criminalitate organizată în care au fost judecaţi 12 inculpaţi din Alba. Este vorba despre aşa-zisa grupare Sibişean, implicată înainte de anul 2005 în activităţi infracţionale săvârşite cu violenţă în Alba Iulia.

Instanţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul inculpaţilor şi a decis rămânerea definitivă a deciziei pronunţate în iulie 2013 la Curtea de Apel Piteşti. Prin urmare, nouă dintre cei 12 inculpaţi vor merge la închisoare pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şapte ani, un inculpat a primit pedeapsă cu suspendare, în timp ce alţi doi au fost achitaţi. 

Cea mai mare pedeapsă, de şapte ani de închisoare, a fost aplicată liderului grupării, Claudiu Mircea Sibişean. Fratele acestuia, Cozmin Sibişean, a primit trei ani cu executare. Ceilalţi membri ai grupării au primit, în majoritate, câte 5 ani cu executare.

Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Radu Florin Valentin, Ciurar Marius Stelian, Sibişean Mircea Claudiu, Sibişean Cosmin Stelian, Abraham Ştefan Iosif, Pătruţ Marius Mihai, Grosu Gheorghe, Berki Daniel şi Brici Livius împotriva deciziei penale nr. 85/A din 4 iulie 2013, pronunţată de Curtea de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Ia act de retragerea recursului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Alba-Iulia împotriva aceleiaşi decizii. Obligă recurenţii intimaţi inculpaţi Grosu Gheorghe şi Brici Livius la plata sumei de câte 500 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 200 lei, reprezentând onorariul parţial pentru apărătorul desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă recurenţii intimaţi inculpaţi Radu Florin Valentin, Ciurar Marius Stelian, Sibişean Mircea Claudiu, Sibişean Cosmin Stelian, Abraham Ştefan Iosif, Pătruţ Marius Mihai şi Berki Daniel la plata sumei de câte 700 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 400 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorul desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Moldovan Oniţă şi Mondoc Alin, în sumă de câte 400 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Budacă Adrian Nicolae, în sumă de câte 400 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă“, se arată în minuta deciziei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

13 inculpaţi trimişi în judecată în 2006

La începutul anului 2006, au fost trimişi în judecată la Tribunalul Alba un număr de 13 inculpaţi pentru mai multe infracţiuni: iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, tentativă de omor, lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă şi instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, lovire şi alte violenţe, proxenetism, perversiuni sexuale, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Dosarul a fost strămutat de la Alba Iulia la Râmnicu Vâlcea, la solicitarea inculpaţilor. Faptele de care sunt acuzaţi au avut loc în perioada 2001 – 2005. 11 dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv, iar cei mai mulţi au stat după gratii doi ani, până în aprilie 2007. Procesul a fost unul complicat, în condiţiile în care au existat 160 de părţi vătămate şi martori. O parte din infracţiuni s-au prescris, dar 

Cauza privind infracţiunile inculpatului Marius Necreală a fost disjunsă şi judecată separat, pentru că nu a fost găsit pentru a fi audiat. A fost prins în Italia şi adus în ţară la începutul anului 2013. În iunie 2014, ÎCCJ l-a achitat definitiv pe Marius Necreală, după ce procurorii DIICOT şi-au retras recursul. Şi în dosarul cu cei 12 inculpaţi, Parchetul şi-a retras recursul, dar instanţa supremă a menţiunt decizia Curţii de Apel Piteşti. Inculpaţii cu pedepse de 3 ani cu executare, vor mai sta în penitenicar puţin timp, având în vedere că au executat mare parte din pedeapsă în perioada de arest preventiv. 

Pedepsele după decizia definitivă de la ÎCCJ:

Claudiu Mircea Sibişean7 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat. 

Cozmin Stelian Sibişean: 3 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat. 

Florin Radu Valentin: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Ştefan Iosif Abraham: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Livius Brici: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Marius Stelian Ciurar: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Marius Mihai Pătruţ: 3 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat

Daniel Berki: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Gheorghe Grosu: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Oniţă Moldovan: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Alin Mondoc: achitat

Adrian Nicolae Budacă: achitat

În total s-au aplicat pedepse finale de 45 de ani de închisoare, din care una singură, de 2 ani, a fost suspendată de la executare. Judecătorii a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a unor obiecte utilizate la comiterea infracţiunilor: săbii, bâte de baseball, cuţite, un pistol cu aer comprimat. Toţi cei 10 inculpaţi condamnaţi mai trebuie să plătească, potrivit deciziei instanţei, câte 30.000 de cheltuieli judiciare către stat. Suma totală ce ar urma să fie plătită se ridică la 300.000 de lei. 

Claudiu Sibişean a mai fost condamnat în 2011 la un an de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Cei doi fraţi Sibişean sunt inculpaţi într-un alt dosar cu obiect ”încăierarea” la Judecătoria Alba Iulia. Cei doi au fost implicaţi în 2009, alături de alţi patru interlopi, într-o bătaie pe terasa unui bar din oraş. De asemenea, Claudiu Sibişean este judecat şi pentru ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, primul termen fiind programat în 17 noiembrie 2014.

Recomandări pe aceeşi temă

Procesul grupării „Sibişean“ din Alba Iulia, reluat la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa a aceptat martori în favoarea a cinci inculpaţi

Doi bărbaţi, ginere şi socru, condamnaţi la închisoare cu suspendare la Alba Iulia pentru că au dat mită unui poliţist

Reţeaua „Singer” din Alba, cu 32 de inculpaţi acuzaţi de înşelăciune, condamnată la 240 de ani de închisoare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite