Cum se făcea publicitate în comunism. Reclamă celebră în epocă la PECO: „Poate oare un trabant remorca un elefant?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura publicitate care se făcea în perioada comunistă era la câteva produse şi servicii oferite de stat, care era atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul de spaţiu publicitar. Pe lângă componenta promovării, reclamele aveau şi una de propagandă a regimului comunist.

Pe lângă cunoscutele emisiuni de ridicare în slăvi a regimului comunist, au existat şi câteva reclame TV, produse şi difuzate în această perioadă. La loc de cinste au fost reclamele la Dacia 1100 şi Dacia 1300, la CEC, LOTO, dar şi la spaţiile de cazare de la munte şi Marea Neagră.

„Start în proba de inteligenţă tehnică şi creaţie”. Aşa începe reclama care lăuda Dacia 1100, primul autoturism românesc fabricat în serie. Autoturismul era „în acord deplin cu atâtea alte dovezi de maturitate dovedite de industria noastră”, realizat prin impunerea de “rigori maxime de exigenţă”. Atrag atenţia dotările – motor în spate, portbagaj încăpător în faţă, 46 de cai putere, scaune rabatabile – şi „performanţele de perspectivă” – un autoturism la fiecare 7 minute şi o producţie anuală de 40.000 de bucăţi.

image

În reclama la Dacia 1300 produsă la Piteşti, pentru evidenţierea performanţelor noului autoturism se face apel la „forţa dinozaurului şi viteza telegarului din basme“. În clipul realizat în 1968 se spune că: „dezvoltă o viteză de 145 de km/oră, consumul de benzină scăzut, 8 litri/100 de kilomeri. Scaunele reglabile,

image

numeroasele accesorii de ventilaţie şi iluminare şi confort, linia modernă şi întreţinerea extrem de economică sporesc considerabil atracţia noului atoturism care în aceste zile a şi pornit spre dumneavoastră“.

„De ce fac albinele miere? Ca să avem noi cu ce să ne-ndulcim?”, îl întreabă o fetiţă pe bunicul apicultor. „Nu, Oana, o fac pentru ele şi reprezintă economia de hrană pentru iarnă, când nu vor mai găsi flori. Noi putem aduna numai ce le prisoseşte. Ştii că şi noi, oamenii, avem un stup. Casa de Economii şi Consemnaţiuni, unde ne depunem banii ce ne prisosesc la un moment dat, pentru a fi păstraţi în siguranţă. Dar nu numai atât, ci şi sporiţi prin dobânzi sau câştiguri”, răspunde bătrânul. Dialogul dintre nepoată şi bunic este, de fapt, o reclamă la C.E.C.

Dintr-o reclamă la PECO nu lipseşte amuzamentul „Poate oare un Trabant/Remorca un elefant/E neverosimil?/ Cu benzina PECO totul e posibil”. În prezentarea fabricii de la Cugir ce producea maşinile de spălat Alba Lux apare personajul Albă ca Zăpada şi mesajul „Când piticii plecau la lucru, Albă ca Zăpada le spăla rufele în mai puţin de 10 minute. Cum? Cu maşina „ALBA LUX“. „Iarna cu schiurile…în restul anului cu MOBRA 50!“, „Chiar dacă mă uit ca mâţa în calendar…ştiu şi eu că săptămânal sunt premii mari la LOTO“, „Secolul vitezei vă obligă să vă adaptaţi la viteza secolului. Freceventaţi deci estaurantele cu autoservire“, sunt alte reclame din Epoca de Aur. 

Citiţi şi:

Cum era prezentată Alba Iulia în primul ghid turistic în limba română publicat în 1929

Imnul saşilor din Transilvania, singura odă care nu ridică în slăvi un popor, ci frumuseţea unui ţinut

Cascada îngheţată din Apuseni. Cum arată blocul de gheaţă spectaculos care atrage şi alpinişti celebri 

Pluguşorul generaţiei lui Moş Gerilă. Propaganda comunistă de la momentul trecerii dintre ani

 

Crima perfectă de la Alba Iulia. Ucigaşul unei femei omorâte cu un topor în propria locuinţă, căutat de 16 ani

Mărturii cutremurătoare din Zarca Aiudului, închisoarea în care comuniştii au omorât sute de deţinuţi politici

„Cugireana“, cel mai lung tren de navetişti din Europa, transporta zilnic 7.000 de oameni la fabrica de armament

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite