Gestul de afecţiune care poate creşte speranţa de viaţă a părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentimentul de apartenenţă poate creşte speranţa de viaţă a oamenilor. FOTO Arhivă
Sentimentul de apartenenţă poate creşte speranţa de viaţă a oamenilor. FOTO Arhivă

Simplele gesturi de afecţiune pot creşte speranţa de viaţă a oamenilor. Cercetătorii au descopeit că oferirea sentimentului de apartenenţă îi poate face pe bunici şi părinţi să trăiască mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au constatat că singurătatea joacă un rol important în declinul atât de des asociat cu o vârstă înaintată. Studiul a fost efectuat pe 1600 de adulti, cu o vârstă medie de 71 de ani şi un nivel asemănător al stării de sănătate şi socio-economic, ratele de mortalitate fiind în mod semnificativ mai mare în rândul celor care se simţeau singuri, scrie womansday.com. Conform rezultatelor, aproape 23% dintre participanţii care se confruntau cu acest sentiment au murit mult mai repede, faţă de doar 14% dintre cei care simţeau că au o companie plăcută şi sprijin din partea familiei.

„Avem nevoie de acest lucru toată viaţa – oameni care să ne fie aproape, să ne aprecieze, să ne creeze bucurie şi care să nu ne lase niciodată singuri“, a explicat Barbara Moscowitz, asistent social al Massachusetts General Hospital, pentru „The New York Times“.

Persoanele în vârstă dau o mare importanţă acestui tip de relaţii, deşi, de multe ori, trec cu vederea atunci când copiii şi chiar nepoţii lor nu le oferă sentimentul de apartenenţă. Singurătatea îi afectează profund, ajungând chiar să le scadă speranţa de viaţă, spune Rozmarin Blieszner, profesor de dezvoltare umană la Virginia Tech. „Sunt destul de toleranţi când vine vorba de imperfecţiunile prietenilor, mai ales în comparaţie cu adulţii tineri. Ai mai multă experienţă privind acceptarea defectelor celor din jur atunci când eşti mai în vârstă. Ştii pentru ce merită să lupţi şi ce trebuie lăsat la o parte“, este de părere Tech.

Dincolo de invitarea părinţilor şi a buniclilor în casele noastre, vizitarea sau telefonarea lor, este important să încurajăm relaţiile între persoanele în vârstă. Ei tind să se izoleze dacă văd că nu mai există conexiune cu cei din jur. Însă găsirea unor prieteni de aceeaşi vârstă îi poate ajuta să nu se mai simtă singuri, să socializeze şi să se bucure de timp petrecut împreună.

Petrecerea timpului de calitate cu părinţii şi bunicii îi ajută să îşi prelungească speranţa de viaţă, iar împlinirea sufletească este de necontestat. Ei primesc tovărăşia, gesturile de afecţiune şi conversaţiile cu infinită bucurie, secretul care reprezintă reţeta de succes pentru prelungirea vieţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite