Cele mai importante schimbări de care au parte cuplurile solide: de ce partenerii încep să arate la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplurile "cu vechime" încep să se asemene şi fizic. Foto: Reuters
Cuplurile "cu vechime" încep să se asemene şi fizic. Foto: Reuters

Cuplurile care dăinuiesc un timp îndelungat trec printr-o serie de schimbări, arată ştiinţa. Relaţiile apropiate pot chiar genera comportamente şi moduri cu totul diferite de gândire, ceea ce Joshua Wolf Shenk, autorul cărţii “Powers of Two”, explică prin sintagma “a avea o singură minte”.

Psihologii enumeră următoarele semne pe care, potrivit acestora, cuplurile vechi, care gândesc cu o singură minte formată din două, le au:

Dezvoltaţi propriul vostru limbaj secret

Ţi se întâmplă vreodată să primeşti un mesaj de la perechea ta care să nu însemne nimic luat ca atare, dar care să aibă o anumită semnificaţie pe care să nu o poţi explica întocmai?

 Această limbă “a interiorului“ reprezintă unul dintre primele semne că amândoi gândiţi şi acţionaţi în sincron, scrie Shenk.  Potrivit unui studiu realizat de Robert Hooper, profesor de comunicare la Universitatea din Texas, comunicarea secretă duce la două lucruri: vă face relaţia, fie ea romantică sau platonică, mai profundă şi stabileşte o identitate unică.

Nu vă mai autocenzuraţi

Modul în care majoritatea dintre noi vorbeşte cu străinii, cunoştinţele sau chiar cu prietenii apropiaţi este foarte diferit de cel în care vorbim atunci suntem singuri cu partenerul sau cu partenera. Când suntem cu alte persoane, cei mai mulţi dintre noi se “automonitorizează”. Pe când atunci când ne aflăm cu partenerul sau cu partenera intim(ă), vorbim fluent şi natural. Cu alte cuvinte, nu ne mai verificăm în mod constant înainte de a vorbi şi suntem mai candizi şi mai deschişi.

Începeţi să arătaţi la fel

Într-un studiu realizat în anul 1987, psihologul Robert Zajonc arată că există un motiv evident pentru care cuplurile căsătorite încep să se asemene şi fizic. Partenerii folosesc aceiaşi muşchi atât de des încât, după un timp, încep să se oglindească unul în celălalt. Această coordonare a mişcărilor nu este accidentală, scrie Shenk. Ea reflectă ceea ce psihologii numesc “structura coordonatoare comună” care include modul în care ne armonizăm privirea şi mişcarea corpului, precum şi micile gesturi şi excentricităţile ce ţin de limbaj.

Începeţi să sunaţi la fel

În plus faţă de vocabularul privat şi comun, cuplurile vechi “încep să se potrivească şi din punct de vedere al ritmului de bază şi al structurilor sintactice din discursurile lor”, arată Shenk. Parte a acestui fenomen este ceea ce psihologii numesc “contagiere emoţională”, care se traduce prin faptul că, după ce doi oameni petrec suficient timp împreună, ei încep să se potrivească şi din punct de vedere al caracteristicilor oratorice.

Aveţi glumele voastre pe care nimeni altcineva nu le găseşte amuzante

Cercetările arată că cele mai multe cupluri se oglindesc din punct de vedere al limbajului trupului - care le fac să se asemene fizic - pentru că au o bază comună de informaţii pe care doar ei le deţin. Aceste informaţii “din interior”, care de fapt reprezintă totalitatea experienţelor şi a amintirilor comune, îşi pun amprenta asupra gesturilor, a posturii, a cuvintelor şi a frazelor pe care le utilizaţi unul în raport cu celălalt. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite