Ce învaţă, de fapt, copiii atunci când părinţii sunt convinşi că bătaia educă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii îşi pierd adesea răbdarea în relaţia cu copiii şi, din păcate, primul impuls este să ridice palma şi să lovească în timp ce ţipă la ei. „Unde dă mama, creşte“ sau „bătaia este ruptă din Rai“ sunt zicale care scuză un comportament greşit, dar adulţii continuă să aplice în relaţia cu propriii copii ceea ce au învăţat în familie, fără să realizeze ce îi învaţă, de fapt, bătaia pe cei mici.

Într-o emisiune realizată pentru publicaţia Huffington Post, celebrul psiholog Phil McGraw, cunoscut ca Dr. Phil în SUA, dar şi în România, a explicat de ce bătaia (cu referire strictă la plesnitul copilului pe care mulţi părinţi din ziua de azi încă îl practică, nu la abuzurile fizice grave asupra copiilor) nu are valoare educativă, aşa cum mulţi părinţi continuă să creadă.

Atunci când te confrunţi cu un copil care înjură, loveşte, scuipă sau are alte asemenea manifestări, ca părinte nu faci decât să răspunzi printr-o confruntare fizică atunci când îl bruschezi sau îl plesneşti ca să nu se mai comporte astfel. „Ce faci ca adult în acel moment este să te cobori la nivelul unui copil din punct de vedere al reacţiei. Singura diferenţă este că tu eşti mai mare şi mai puternic. Şi singurul rezultat obţinut este şi mai multă furie“, a explicat psihologul american. 

Conform psihologului, „ideea de bază a disciplinei este, într-un final, să formezi reflexul de autodisciplină“, însă părinţii încearcă să le impună copiilor anumite limite la o vârstă la care aceştia nu înţeleg acest concept, subliniază acesta.

„Scopul este însă ca ei să înţeleagă un sistem de valori după care se vor ghida în viaţă şi să-l asimileze, ceea ce înseamnă că trebuie să înveţe ceva anume. Dar ce ajung să înveţe atunci când sunt loviţi? Poate că pe moment încetează să mai facă ceea ce nu trebuie pentru că suferă fizic, dar câţi părinţi înţeleg ce învaţă copilul cu adevărat dintr-o astfel de reacţie“, se întreabă retoric psihologul.

Palma pe care părintele i-o aplică celui mic nu face decât să creeze şi mai multe haos în mintea unui copil aflat deja într-o stare de agitaţie. Ceea ce ajunge copilul să gândească şi să internalizeze ca lecţie de viaţă este: „cu siguranţă, sunt un copil rău, dacă mă lovesc oamenii pe care îi iubesc“, spune psihologul american.  

Înainte ca părinţii să mai ridice mâna la copii ar trebui să-şi pună aceste trei întrebări, în opinia psihologului Phil McGraw:

1. Bătaia este un tip de interacţiune care calmează?

Dacă scopul tău ca părinte este să-ţi calmezi copilul şi să-l faci să se oprească atunci când nu eşti de acord cu felul în care se comportă, bătaia nu te va ajuta să obţii rezultatul dorit. Atunci când îl loveşti, copilul nu va face decât să devină şi mai anxios, pentru ca în scurt timp să revină la comportamentul său negativ.

2. Ce învaţă, de fapt, copilul când este lovit?

Bătaia îi confirmă copilului faptul că violenţa este o reacţie acceptabilă atunci când este supărat sau furios. Părintele ar trebui să analizeze dacă nu merită să facă un efort pentru a îndrepta propriul său comportament greşit, tocmai pentru ca cel mic să nu ajungă să creadă că violenţa este un lucru perfect normal şi indicat în anumite circumstanţe.

3. Bătaia oferă rezultatele dorite pe termn lung?

Părinţii ar trebui să se gândească de ce continuă copilul să facă exact ceea ce ştie că îl supără în ciuda corecţiilor fizice aplicate. Adultul trebuie să înţeleagă că plesnitul suprimă comportamentul negativ pe moment, dar copilul nu învaţă sub nicio formă ce înseamnă disciplina. „Sunt un copil rău“, acesta este mesajul direct pe care cei mici îl primesc atunci când sunt bătuţi, însă acest lucru nu îl face să înţeleagă şi ce anume a făcut greşit sau cum să procedeze ca să nu mai facă acelaşi lucru şi data viitoare.

Un studiu prezentat luna trecută de UNICEF arată că atunci când un copil face ceva greşit, prima reacţie pe care o au 54% din părinţii români este să ridice vocea la ei, iar 11% îi pălmuiesc sau îi trag de păr. Violenţa în familie este percepută adesea ca fiind ceva obişnuit şi 60% din populaţie este tolerantă în ceea ce priveşte comportamentele violente din cadrul familiei. Specialiştii consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violenţă înregistrate de fapt, iar raportările sunt în creştere. Studiul UNICEF mai arată că peste 30% dintre părinţi consideră pedeapsa drept un rău necesar şi apelează la ea pentru a disciplina copilul. Mai mult decât atât, peste 27% dintre ei sunt de acord cu expresia „unde dă mama creşte“, iar 16% cred că „bătaia este ruptă din Rai“.

Citiţi şi: 

„Ştia să bată fără să lase urme”. Povestea unei femei abuzate de soţ, care a reuşit să se salveze pe sine şi pe cei doi copii

Adevărul Live, despre violenţa în rândul femeilor: 600.000 de românce au fost victime ale agresiunilor sexuale

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite