„În maşină, în drum spre serviciu, am un sentiment de libertate“: destăinuirile mamelor care se refugiază la serviciu, departe de viaţa extenuantă de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO huffingtonpost.com
FOTO huffingtonpost.com

Să jonglezi cu responsabilităţile de mamă, de soţie şi cu îndatoririle profesionale se poate transforma într-un adevărat coşmar pentru multe femei din ziua de azi. În cazul multora dintre acestea, locul de muncă devine un sanctuar unde reuşesc să-şi regăsească stima de sine şi să se realxeze departe de iureşul familial.

Leonie, Marie şi Hayley sunt trei britanice care au acceptat să dea cărţile pe faţă în privinţa nebuniei care pare că le guvernează viaţa din momentul în care au devenit şi mame. Deşi sunt multe persoane care le judecă pentru sinceritatea de care dau dovadă, acestea nu s-au sfiit să recunoască în mod public, pentru publicaţia Daily Mail, că folosesc locul de muncă pe post de refugiu din calea greutăţilor întâmpinate ca mame, pentru a-şi regăsi echilibrul mental şi a-şi reface energia.

Primul lucru pe care Leonie Toal (42 de ani), mama a doi copii, îl face când ajunge la serviciu, în fiecare dimineaţă, este să meargă la toaletă ca să-şi dea cu ruj, apoi îşi face o cafea şi se aşează la birou ca să-şi verifice e-mailul. Această rutină reprezintă pentru ea o modalitate extraordinară de a se descărca de stresul acumulat acasă.

Deşi lucrează ca marketing manager la o importantă companie de electronice din Marea Britanie şi are responsabilităţi importante, după ce a devenit mamă serviciul a ajuns un adevărat antidot la frenezia care domneşte acasă. Leonie se trezeşte la ora 6:00 dimineaţa în fiecare zi şi petrece trei ore, până copiii, doi băieţi în vârstă de 6 şi 8 ani, pleacă la şcoală, într-un iureş de certuri, cereale cu lapte vărsate şi goana după haine rătăcite.

mama

Leonie, alături de cei doi băieţi ai săi. FOTO Daily Mail 

„Ador să merg zilnic la serviciu. Să stai acasă poate fi extrem de stresant. Casa este de regulă un haos şi mă descurc greu cu pretenţiile constante ale băieţilor, cu munţii de rufe care trebuie spălate, la care se adaugă şi alte responsabilităţi domestice. Poate fi copleşitor. La serviciu, în schimb, am timp să-mi dau cu ruj şi după ce-mi pun pantofii cu toc redevin eu. Am muncit din greu, ani la rând, ca să-mi clădesc o carieră şi sunt apreciată pentru cunoştinţele şi priceperea mea“, a explicat Leonie.

În cazul lui Leonie, biroul este locul unde se simte apreciată şi scapă de senzaţia de anxietate, se detaşează de stresul implicat de satisfacerea permanentă a nevoilor copiilor şi de nesfârşitul ciclu gătit-făcut curăţenie. Iar Leonie este doar un exponent pentru tot mai multe femei din ziua de azi, aşa cum sugerează tot mai multe studii făcute în acest sens. Aceste cercetări arată că multe mame se simt mai mulţumite la locul de muncă decât acasă, conform unui studiu realizat în cadrul Universităţii de Stat Pennsylvania din SUA. În schimb, bărbaţii se simt mai puţin stresaţi acasă, unde consideră că au parte de un mediu mai relaxant decât la serviciu.

Marie Evans, 40 de ani, consideră la rândul ei serviciul o gură de aer proaspăt departe de băieţii ei, Tommy, şapte ani, şi Oliver, şase ani.

Acasă începeam să-mi pierd identitatea, care era foarte legată de cariera mea. Eram disperată să revin la muncă şi să-mi regăsesc acel ceva pierdut, să fac ceva ce simţeam că este pentru mine. Soţul meu are un job stresant ca paramedic şi, deşi stăteam acasă, îmi erau greu să-l susţin când venea seara obosit. Tot ce-mi doream era să dorm şi trebuia să-mi impun să nu fiu morocănoasă şi invidioasă pe el pentru că avusese o zi atât de interesantă, iar eu nu. În timp, ajunsesem în situaţia în care nici măcar nu mai puteam să-mi imaginez cum eram noi ca şi cuplu pe vremea în care nu aveam copii, a mărturisit Marie.  

La rândul ei, Hayley Gelkoff, 39 de ani, a renunţat la job-ul ei de achizitor de modă pentru firma House of Fraser când a venit pe lume primul copil, Aron, acum în vârstă de 8 ani, apoi s-a născut şi micuţa Ella, în vârstă de 4 ani.

image

Hayley Gelkoff şi micile sale „comori“, Ella şi Aron. FOTO Daily Mail 

Modul în care am ajuns să mă simt după ce am rămas acasă cu copiii a afectat serios relaţia cu soţul meu şi, în cele din urmă, ne-am despărţit anul trecut, a povestit Hayley.

Acum a revenit la muncă şi se bucură că are parte în timpul zilei de provocări profesionale, iar seara petrece timp alături de copiii ei. „Încă mai am momente în care mi se pare stresant când sunt acasă cu ei. La muncă te poţi concentra pe o singură provocare şi poţi spera că ceea ce faci te va duce spre un rezultat pozitiv, dar copiii vor ca totul să se desfăşoare după cum doresc şi nu acceptă să negocieze. În maşină, în drum spre serviciu, am un sentiment de libertate. Copiii mei vor fi mereu pe primul plan şi sunt prezentă atunci când au nevoie de mine, dar am nevoie şi de munca mea pentru a mă desfăşura ca individ“, a conchis Hayley.

Psihologul Fin Williams este de părere că sentimentul de viovăţie este un alt motiv pentru care femeile se simt mai fericite la locul de muncă, pentru că nu mai au timp să se gândească la corectitudinea alegerilor pe care le fac în ceea ce priveşte familia.
„Din păcate, încă trăim într-o societate care judecă femeile, indiferent dacă aleg să stea acasă sau să meargă la serviciu, iar acest sentiment de vinovăţie care se naşte astfel nu face decât să aducă un plus de stres în ceea ce le priveşte pe femei. Femeile care afirmă că îndatoririle de mamă sunt extenuante sau plictisitoare, că nu au timp să se ocupe de ele, sunt considerate femei egoiste, care nu sunt devotate copiilor. Ceea ce este nedrept“, a punctat Williams.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite