10 lecţii de aur în creşterea copiilor, „predate” de unul dintre cei mai mari pedagogi din istorie
0Anton Makarenko, un pedagog extrem de apreciat şi unul dintre pionierii educaţiei moderne, a formulat cele mai importante aspecte de care părinţii trebuie să ţină cont pentru ca micuţii lor să devină adulţi responsabili şi fericiţi.
Anton Makarenko, unul dintre cei mai apreciaţi pedagogi din istorie, a evidenţiat care sunt cele mai importante lucruri de care părinţii trebuie să ţină cont în creşterea copiilor:
1. Cât de important este comportamentul părinţilor
Simplele discuţii şi predici nu sunt de ajuns pentru educarea corectă a copilului, care este influenţat permanent de părinţi. La fel de importante sunt şi felul în care aceştia se îmbracă, modul în care vorbesc cu cei din jurul lor, reacţiile pe care le au atunci când se supără sau sunt fericiţi, comportamentul faţă de prieteni sau persoane pe care le antipatizează şi aşa mai departe. Cei mici simt fiecare schimbare din comportamentul părinţilor, chiar şi fără ca aceştia din urmă să îşi dea seama, notează brightside.me.
2. Educă-i simplu, autentic, dar cu seriozitate
Aceste atribute sunt foarte importante în educarea copiilor. Seriozitatea nu înseamnă, însă, că trebuie să fii tot timpul supărat. Fii original, autentic, şi adaptează-ţi comportamentul momentului şi realităţii din familia ta.
3. Fii clar în legătură cu aşteptările tale
Exprimă-ţi clar dorinţele în legătură cu copilul tău. Analizează-le şi încearcă să îţi dai seama unde greşeşti, dar nu te lăsa descurajat. Există o mulţime de abordări pe care le poţi adopta în educarea copiilor tăi cărora încă nu le-ai acordat atenţie.
4. Cunoaşte-ţi copilul
Deşi trebuie, bineînţeles, să îi dai cât mai multă libertate copilului tău, care trebuie să descopere singur bunătatea şi răutatea din oameni, să facă propriile alegeri şi propriile greşeli, asigură-te că îi cunoşti prietenii, activităţile şi locurile favorite.
5. Organizarea este foarte importantă
Educaţia nu iartă micile greşeli şi nu este cultivată bine într-o relaţie de indiferenţă. O bună organizare te ajută să fii atent la fiecare mic detaliu care contribuie la crearea comportamentului copilului tău. O educaţie bună necesită de timp bine folosit, mai degrabă, decât o mare cantitate de timp.
6. Nu îl forţa să îţi accepte ajutorul
Deşi este normal ca părinţii să îşi ajute copiii, nu trebuie să o facă într-un mod insistent, mai ales când aceştia din urmă nu cer ajutorul ghizilor lor prin viaţă. Cei mici trebuie să se zbată puţin de unii singuri pentru depăşirea provocărilor care le ies în cale. Cu toate acestea, este recomandat ca părinţii să îşi urmărească copilul atunci când lucrează, când face teme, de pildă, şi să nu îl lase să devină confuz sau disperat. Copilul trebuie să observe faptul că i se acordă atenţie, dar şi încredere.
7. Nu îl recompensa sau pedepsi pentru rezultatele muncii sale
Pedagogul Anton Marenko dezaprobă total intruducerea unui sistem de recompense sau pedepse atunci când vine vorba de muncă. Simplul fapt că rezolvă o problemă existentă ar trebui să-i ofere bucurie copilului tău, recunoaşterea muncii făcute fiind cea mai bună recompensă pentru efortul depus. Este important ca cel mic să se concentreze pe activitatea lui şi să o facă pentru propria mulţumire, nu pentru a-şi mulţumi părinţii. De asemenea, nu exagera cu laudele, mai ales în faţa prietenilor tăi, dar nici cu pedepsele sau mustrările de faţă cu alte persoane.
8. Arată-i cât de important este pentru tine
Să iubeşti, să recunoşti dragostea, să fii fericit – toate astea înseamnă să te respecţi pe tine şi să ştii care-ţi este valoarea, este de părere expertul, potrivit birghtside.me.
9. Nu te sacrifica niciodată pentru copil
Auzim foarte des părinţi care se plâng: „Noi, părinţii, le dăm totul copiilor noştri. Sacrificăm totul pentru ei, inclusiv fericirea noastră”. Ăsta este cel mai mare rău pe care i-l poţi face copilului tău, spune Marenko.
10. Educă-ţi copilul să fie fericit
„Dragostea este cel mai frumos sentiment, ea creează minuni, creează oameni noi şi cele mai mari valori ale omenirii”, a consemnat Marenko.