Ţinuta pentru birou: alegeri la modă şi greşeli de neiertat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costum Jill Sander FOTOGRAFII Guliver Getty Images
Costum Jill Sander FOTOGRAFII Guliver Getty Images

Felul în care ne îmbrăcăm la locul de muncă joacă un rol mai important decât ne place să credem, influenţând modul în care suntem percepuţi din punct de vedere profesional. În ciuda regulilor vestimentare ceva mai stricte la care trebuie să ne raportăm, garderoba de birou poate să urmeze tendinţele şi există artificii la care putem recurge pentru a nu lăsa impresia de uniformă.

Probabil că mediul profesional este unul dintre locurile unde proverbul „haina îl face pe om“ se aplică zi de zi, respectarea codului vestimentar fiind o condiţie importantă pentru a ne impune într-un domeniu competitiv.

„În mediul profesional suntem evaluaţi nu doar ca specialişti, ci şi ca fiinţe sociale. Competenţa profesională este într-adevăr esenţială, dar adeseori nu este evidentă la prima vedere, de aceea aspectul exterior, care ne poate susţine sau contrazice acţiunile, devine cel mai bun ambasador pe care îl putem avea. Un profesionist care îi promite potenţialului client livrarea unor soluţii de ultimă oră, în timp ce poartă haine depăşite, va fi mai puţin credibil, la fel cum va fi o angajată care, în timpul interviului afirmă că printre calităţile ei se numără atenţia la detalii, în timp ce îi lipseşte un nasture de la manşeta cămăşii“, subliniază consilierul vestimentar şi bloggerul adevarul.ro Raluca Robrovolschi modul în care abilităţile profesionale pot fi puse în umbră sau potenţate de atenţia pe care o acordăm detaliilor vestimentare. 

Gafe vestimentare 

Prin urmare, oricât de relaxat ar fi mediul în care lucrăm, ar fi o eroare să confundăm biroul cu plaja, cu un club de noapte sau cu livingul de acasă. De aceea, tot ceea este transparent, piesele vestimentare care lasă la vedere talia, zona lombară, umerii sau descoperă lenjeria intimă se încadrează în categoria greşelilor vestimentare flagrante. La fel de neinspirate sunt şi alegerile vestimentare care ne descriu convingerile religioase sau politice - mesaje satirice sau jignitoare la adresa unor comunităţi, etnii, comportamente - , dar şi bijuteriile zgomotoase sonor sau vizual, cum ar fi accesorile masive, lucioase, în culori intense, cerceii lungi, brăţările suprapuse, atrage atenţia Dobrovolschi.

moda

 Rochie Jason Wu

Chiar şi în lipsa unor reguli stricte de vestimentaţie la locul de muncă, înţelept ar fi să nu facem din jeansi, tricou şi converşi, uniforma noastră de serviciu. Mai ales că există artificii prin care pot fi introduse şi aceste piese vestimentare într-o ţinută de birou, punctează consilierul de imagine. O variantă ar putea fi jeanşii într-o culoare uniformă, fără efecte, prespălări sau aplicaţii, purtaţi în acest sezon cu saboţi sau botine cu toc înalt, împreună cu un tricou alb sau gri, fără inscripţii, la care se poate adăuga un blazer într-o culoare neutră, bleumarin, bej, gri, alb sau negru. Prin urmare, există articole care accentuează formalitatea unei ţinute potrivite pentru birou, pantofii cu toc, balzerul, o geantă diplomat, în timp ce altele temperează caracterul sobru al ţinutei, cum sunt jeanşii sau tricoul. 

   

moda

Costum Armani

Costumul de inspiraţie masculină, piesă de bază  

Bineînţeles, nu toate tendinţele momentului pot fi adaptate garderobei profesionale, dar putem identifica acele elemente la modă care pot constitui baza unei imagini actuale, incluzând două sau trei piese din ultimele colecţii ale designerilor preferaţi sau interpretări accesibile ale acestora.

O personalitate stilistică feminină ar putea opta pentru noile fuste trompetă, caracterizate de croiala dreaptă cu volan aplicat la nivelul genunchilor, ori pentru fustele cu pliseuri late. De asemenea, cea mai delicată bijuterie pe care am putea-o purta în acest sezon este broşa, care va tempera din masculinitatea oricărui costum, recomandă Raluca Dobrovolschi. 

Casa de modă Balenciaga a inclus în prezentarea pentru sezonul de toamnă-iarnă 2015/2016 ţinute în care broşele au fost utilizate ca accesorii centrale. Iar fustele trompetă s-au regăsit atât printre propunerile designerului Victoria Beckham, în timp ce modelele cu pliseuri de la Chanel pot fi o sursă de inspiraţie pentru o ţinută de birou. La fel, există modele de rochii feminine, până la jumătatea gambei, care impun respect, cum sunt cele propuse pentru această toamnă de creatorul de modă Jason Wu. 

moda

Ţinută Gucci

Şi reprezentantele sexului frumos care preferă stilul androgin îşi pot actualiza garderoba cu un power suit (n.r.- termen folosit pentru a descrie imaginea puternică, impozantă pe care o are un profesionist, bărbat sau femeie atunci când poartă un costum riguros, cu linii drepte, de inspiraţie masculină). Colecţiile Armani şi Jil Sander de anul acesta au mizat pe variante ale acestui tip de costum, fie într-o versiune extrem de elegant, fie casual-elegantă. În opinia consilierului vestimentar Raluca Dobrovolschi, un model power suit poate fi purtat cu o bluză din mătase ivoire sau albă, opacă, uşor decoltată şi o eşarfă subţire, un alt accesoriu inedit în acest sezon, un exemplu fiind oferit sezonul acesta de brandul Gucci. 

moda

Creaţie Marc Cain

Diversitate, dar nu cu orice preţ

Atunci când nu ne permitem să avem ţinute pentru birou foarte variate, trebuie să ţinem cont de faptul că este mai important să arătăm mereu bine, decât să fim îmbrăcate diferit în fiecare zi, spune Dobrovolschi. „Cu alte cuvinte, este de preferat să avem o singură bluză bine croită, dintr-un amestec preţios de mătase şi bumbac, decât cinci cămăşi de calitate, dar cu un aspect îndoielnic. Hainele de bună calitate nu doar că ne vor compune o imagine distinsă, dar vor avea şi o durată mai lungă de viaţă, aşadar costuri chiar mai mici“, consideră aceasta. 

În ultimii ani, consultanţa de stil a devenit un serviciu la care apelează atât bărbaţi, cât şi femei din România care au activitate intensă în viaţa profesională. 

„Atunci când ai certitudinea că aspectul tău exterior este aliniat cu statutul şi obiectivele tale ca profesionist, că ceea ce porţi îţi susţine discursul şi acţiunile, te poţi concentra exclusive pe ceea ce ştii să faci cel mai bine, ceea ce este echivalent cu eficienţa. În plus, femeile de afaceri au realizat că aceste servicii sunt per ansamblu mai ieftine decât o garderobă plină de haine nepotrivite. Preţurile încep de la 50 euro pe oră. Clienţii ocazionali plătesc, în medie, 450-500 de euro, iar cei constanţi, care revin la fiecare două luni, în jur de 250 de euro pe lună“, conchide Raluca Dobrovoslchi. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite