Despre efectele proximităţii asupra prieteniei dintre  femei şi bărbaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ȋntrebare pusă frevent specialiştilor din domeniul psihologiei, psihoterapiei, asistenţei sociale, sociologiei şi chiar filosofiei uneori, este despre posibila prietenia dintre femei şi bărbaţi, sau dacă poate exista doar prietenie ȋntre femei şi bărbaţi, sau care este limita dintre o simplă prietenie şi mai mult decât prietenie.

Cuvântul care poate exprima cam tot ce ȋnseamnă o simplă prietenie ȋntre femei şi bărbaţi este...platonic. Probabil că aţi trăit la un moment dat o iubire pe care aţi clasat-o ȋn categoria de iubiri platonice, pentru că a ţinut doar de ideal şi nu a avut nimic concret ȋn componenţă. Totodată, o relaţie platonică ȋnseamnă şi o relaţie ȋn care nu există tensiune sexuală, pentru că nu există acea atracţie care să o stârnească. Există doar prietenie.

Vrei să îţi găseşti jumătatea? Intră pe PrimaLove şi fă-ţi un cont gratuit!

Rudolf Dreikurs, recunoscut psihiatru spune aşa :”Dacă un bărbat şi o femeie sunt devotaţi unul altuia, dacă au multe interese comune, dacă se simt apropiaţi şi prietenoşi, ȋn mod natural intervine sexul. Când acest lucru se ȋntâmplă, nu mai vorbim de prietenie ci de iubire”.

Prietenia dintre femei şi bărbaţi poate exista sau se poate ȋntâmpla atunci când relaţia este platonică, adică ea nu include atracţie sexuală. Ȋn momentul ȋn care este evidentă atracţia sexuală, nu mai este doar prietenie, chiar dacă cei doi declară ȋn continuare că sunt doar prieteni. Există şi un alt gen de interes.

Freud spunea că atunci când simpatizezi pe cineva de sex opus, acea simpatie are la bază de fapt o dorinţă sexuală latentă. Dacă ar fi să analizăm puţin ce spunea Freud, am ajunge la concluzia că această ipoteză nu explică diferenţa evidentă dintre o relaţie pur umană sau interumană ȋntre două persoane de sex opus şi relaţia de prietenie ȋn care există tensiune sexuală, ce inevitabil va duce către consumarea ei, deci relaţia se va transforma ȋntr-un alt tip de relaţie. Poţi simpatiza oamenii pentru simplu fapt că sunt agreabili sau au umor, nu ȋnseamnă neapărat că ȋi simpatizezi pentru că de fapt eşti atras sexual de aceştia.

Proximitatea este un factor ce poate creşte posibilitatea de ȋndrăgostire, deoarece  permite o evoluţie a prieteniei. Proximitatea include persoanele din imediata apropiere: prietenii, colegii, vecinii, cunoştinţe care pot deveni prieteni. Atunci când petrecem timp alături de o persoană agreabilă, avem interese comune, ne simţim apropiaţi, ȋn cel mai firesc mod poate să apară şi atracţia. Acolo unde există atracţie, apare tensiunea sexuală. Sexualitatea dintre două persoane, presupune apariţia unor “hormoni de alint”. Vasopresina în cazul barbaţilor şi oxitocina, in cazul femeilor, date de orgasm. Acestea au rol de a stabiliza relaţia dintre cei doi, prin apariţia devotamentului, ce duce la implicare emoţională.

Apariţia implicării emoţionale înseamnă şi crearea unui ataşament între cei doi. Odată creat ataşamentul, putem vorbi despre iubire. Este ca şi cum s-ar completa un puzzle mai departe cu piese importante ȋn relatia de cuplu: loialitate, devotament, afecţiune manifestată, conectare, comunicare, curaj, s.a.m.d. Pentru că s-a pornit pe fondul unei prietenii, se poate transforma ȋn ceva frumos, pentru că te ȋndrăgosteşti ȋn cunoştinţă de cauză, deja cunoşti persoana respectivă aşa cum este. 

Psihologia socială aplicată, şi anume realitatea, ne-a arătat de-a lungul timpului faptul că la ȋnceput de relaţie tendinţa este de a pretinde că suntem puţin diferiţi faţă de cum suntem noi de fapt, din dorinţa de a impresiona, de a cuceri, de a seduce sau pur şi simplu pentru a simţi că suntem acceptaţi social. Ȋnsă, cum prietenia ȋnseamnă şi sinceritate, onestitate, practic ajungi să te ȋndrăgosteşti de cineva care nu a avut niciun interes ȋn a pretinde că ar fi altfel decât este. 

Poate fi o viziune idealistă, pentru că valorile sociale sunt ȋn proces de schimbare, ȋnsă ȋmi asum când spun că ȋncă există prietenia aceea sinceră, onestă, ȋn care oferi şi primeşti la rândul tău  suport, devotament, afecţiune, s.a.m.d. Am citit undeva că atunci când o prietenie depăşeşte pragul de şapte ani, este o prietenie ce va dura cel puţin ȋncă şapte ani, dacă nu toată viaţa...

Relaţiile de prietenie dintre femei şi bărbaţi care sunt implicaţi ȋn relaţii de cuplu, fiecare separat cu altcineva, pot stârni gelozia partenerilor acestora. Aici vorbim despre minusurile personale sau despre temerile pe care le au partenerii respectivi ȋn ceea ce priveşte relaţia lor de cuplu. Simpla prietenie dintre bărbaţi şi femei poate funcţiona ȋn parametrii ce ţin doar de prietenie atunci când cei doi sunt ȋndrăgostiţi de altcineva, astfel ȋncât gelozia nu poate fi justificată, ci este ȋntreţinută tocmai de minusurile personale de care am amintit.

De asemenea, se poate ȋntâmpla ca la un moment dat, pe un anumit fond, să lipsească din cadrul relaţiei de cuplu anumite nevoi, la nivel de comunicare, de exprimare a sentimentelor, manifestările de afecţiune, să se piardă conectarea, s.a.m.d. 

O simplă prietenie ȋntre femei şi bărbaţi poate oferi sau poate da impresia că oferă ceea ce lipseşte din relaţia de cuplu. Ţine mai mult de emoţional, practic ȋţi face plăcere să petreci timp cu cineva care are aceeaşi inteligenţă emoţională ca şi tine, deci se pliază pe nevoia ta din acel moment. Nu trebuie neapărat să ducă către o tensiune sexuală, poate fi ceva pur emoţional. 

Ȋn literatura de specialitate, ȋn clasificările infidelităţii, apare şi infidelitatea emoţională, care nu implică şi sexualitate şi care apare atunci când ȋn relaţia de cuplu lipseşte ceva ce ţine de emoţional. Proximitatea din cadrul unei relaţii de prietenie ȋntre persoane de sex opus, poate avea un astfel de efect.

Deznodământul ȋn cazul prieteniei dintre bărbaţi şi femei va fi un altul de fiecare dată. Particularităţile prieteniei sunt date de unicitatea celor doi implicaţi şi de către dinamica creată ȋntre ei. Poate rămâne o simplă prietenie, poate să ducă la iubire, poate să stârnească gelozie sau poate duce la infidelitate emoţională. Un rol important ȋl joacă punctul culminant, şi cum fiecare relaţie de prietenie are punctul ei culminant, nu putem generaliza. Putem spune doar că există posibilitatea ca...se poate ȋntâmpla să...sau nu.

Articol scris de Ştefania Adelina Dudău

Specialist licenţiat in Asistenţă Socială

Articole publicate în "Jurnalul Institutului de Psihologie şi Psihoterapie Adleriană" (IPPA) şi blogul personal, "Blogul lui Stef".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite