Un vechi obicei ai lumii renaşte: trocul cu alimente devine din ce în ce mai popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trocul cu alimente poate da naştere la pace şi armonie între oameni FOTO Getty Images
Trocul cu alimente poate da naştere la pace şi armonie între oameni FOTO Getty Images

Trocul cu alimente nu este ceva nou. De-a lungul istoriei, oamenii care aveau produse în exces le dădeau la schimb pe alte produse necesare, dar pe care nu le cultivau sau produceau. Acest troc implica foarte mult condimentele, atunci când ele se obţineau greu, fiind schimbate pe plan local cu alte alimente necesare: mere, usturoi sau fasole. În SUA şi Marea Britanie, schimbul de alimente renaşte şi devine din ce în ce mai necesar.

Astăzi, trocul are loc într-un mod organizat, la evenimente în care oamenii fac schimb de alimente sau produse de casă şi chiar nutreţuri pentru animale. Nu există bani care să treacă dintr-o mână în alta, singura monedă de cumpărare este mâncarea, notează BBC.

„Reţeaua de Troc cu Alimente“ a început în cartierul Brooklyn din oraşul american New York şi, până acum, 125 de grupuri s-au stabilit de-a lungul Statelor Unite şi Canadei, din Honolulu până în Boston. Acum încep să se extindă şi în Europa, iar Marea Britanie este în fruntea acestei mişcări.

Organizatorii acestor evenimente spun că trocul este parte „dintr-un nou tip de colectivizare“. În aceeaşi tendinţă se înscriu şi economia, reciclarea şi construirea obiectelor necesare (în loc să fie achiziţionate).

Scopul trocului cu alimente este reducerea risipei, economisirea de bani şi chiar apropierea oamenilor. Urmând formatul american, trocul durează aproximativ două ore. Produsele sunt expuse, gustate şi discutate şi, apoi, schimbate în ultimele 30 de minute ale evenimentului. Lucrurile se încing destul de des atunci când au lor mici licitaţii, continuă BBC.

„Trocul cu alimente ia avânt în Marea Britanie. Ne contactează foarte mulţi oameni şi cred că asta se întâmplă pentru că suntem o naţiune care vrea să ştie de unde provine mâncarea pe care o achiziţionează. Ce e minunat este că oricine poate organiza un troc şi că oricine este liber să participe“, spune Vicky Swift care conduce „Trocul Mere pentru Ouă“ şi ajută şi la organizarea grupurilor.

Swift a început să participe la asemenea evenimente atunci când era în concediu de maternitate. „Făceam prăjituri şi pâine în asemenea cantităţi încât familia mea nu reuşea să le consume. Am deschis o pagină de Facebook oferind mâncare la schimb şi chiar am reuşit câteva trocuri în acest fel. Când m-am apucat să cercetez un pic, am descoperit „Reţeaua de Troc cu Alimente“ din SUA şi de-aici a pornit totul“, spune Vicky.

La asemenea evenimente oamenii aduc alimentele care le prisosesc, dar mai şi realizează câte ceva cu câteva zile înainte, cum ar fi sushi sau torturi. Grupurile încearcă să limiteze numărul participanţilor la cel mult 20 pentru a nu se aglomera foarte mult. Competiţia pentru un loc în cadrul evenimentelor a devenit feroce, spune BBC.

Trocul cu alimente poate da naştere la pace şi la armonie între oameni. Am putea duce această mişcare şi mai departe. Am putea să împărţim feluri de mâncare gătite de noi, să avem mese organizate în cadrul comunităţii. S-a făcut asta în unele locuri şi este un mod minunat de a relaţiona cu vecinii şi de a dărâma barierele culturale“, spune scriitorul Kevin Gould, care se ocupă în special de gastronomie.

Singurele ţări europene, în afară de Marea Britanie, care organizează asemenea evenimente, sunt Franţa şi Olanda, înregistrate şi ele în „Reţeaua de Troc cu Alimente“. Însă Marea Britanie conduce detaşat în Europa. Dar oare chiar se economisesc bani în acest fel? „Cu siguranţă că ajută cu excesele de produse din diverse momente ale anului. Eu, de exemplu, cheltuiesc mult mai puţin pe ingredientele unei mese. La ultimul troc am obţinut o grămadă de usturoi sălbatic. Îmi place la nebunie să mă duc acasă cu braţele pline de produse proaspete şi verzi“, conchide Vicky pentru BBC.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite