FOTO Secretul unei plăcinte demne de Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa trebuie să arate, la final, plăcinta cu pui
Aşa trebuie să arate, la final, plăcinta cu pui

Mâine seară, „crema“ Hollywoodului se va aduna la gala Oscar 2013. Iar după ce se vor fi ales câştigătorii, va veni timpul banchetului, căci emoţiile nu aduc doar fluturi în stomac, ci chiar provoacă foame. Wolfgang Puck, cheful oficial al Oscarurilor în ultimii 18 ani, a pregătit şi de data aceasta un festin cu multe feluri de mâncare. Noi am recreat unul dintre preparatele de Oscar, o delicioasă şi suculentă plăcintă cu pui şi legume.

Iată reţeta ideală pentru o plăcintă fierbinte şi suculentă, cu pui şi legume unite până la moarte de un sos bechamel cremos: chicken pot pie.
Bine, placinta asta (intr-o varianta cu aluat foietaj) e impamantenita si prin SUA, in ziua de astazi, dar cum e adusa de imigranti, eu tot britanicilor le-as atribui-o. Initial am vrut sa mai tin băţoasă si sa fac ceva cu-adevarat british, adica o placinta cu rinichi (kidney pie), dar m-am gândit totusi ca ar fi cam mult pentru stomacul meu abuzat de sarbatori.
Asa ca am ales o varianta mai „omeneasca”, cu pui si legume, desi, infriguratii din Anglia, acum vreo cateva secole, ar fi ales cu siguranta vreo umplutura din miel, oaie sau organe:D.
Dupa cum spuneam, astazi, in special in SUA, placintele de genul asta se fac cu foietaj, ca sa aiba o crusta pufoasa. In Marea Britanie se foloseste un aluat care nu se infoaie la copt, un aluat mai taranesc, as spune – adica nu atat de delicat ca foietajul. Cel mai potrivit mi se pare mie pate brisee (shortcrust pastry, ii spun englezii), un aluat cu unt, dens, dar fraged in acelasi timp. Il gasiti aici. Pe vremuri, aluatul se facea cu untura, asa ca daca stiti vreo reteta de genul asta din bunici, nu va temeti s-o incercati.

Bineinteles, aveti nevoie de carne de pui (piept) si de legume, de obicei mazare si morcov. Eu am mai pus fasole verde, porumb si praz. Caliti in untura de pui (sau ulei) pieptul taiat bucatele mici, timp de 2 minute, pana se rumeneste usor. Adaugati apoi legumele si le lasati fix un minut, cat sa-si pastreze culoarea. Condimentati cu sare si piper.

Intindeti o foaie mai groasa de aluat (3-4 milimetri) si o puneti intr-un vas sau intr-o tava cu pereti mai inalti. Puneti legumele si puiul, peste care turnati un sos bechamel. Oops, iar nu v-am spus cantitaţile. Puneti si voi cam cat credeti de cuviinta si in functie de tava in care faceti. Oricum, e important sa repectati cantitatile atunci cand faceti aluatul, iar acel aluat va ajunge pentru o tava destul de mare. Am uitat sa va spun ca trebuie sa opriti cam un sfert din aluat pentru inca o foaie, care va acoperi placinta.

Citiţi pe farfuridi.ro modul în care trebuie coaptă delicioasa plăcintă, demnă de un Oscar culinar.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite