Ce faci cu brânza veche sau cu bananele prea coapte? Moduri de a găti cu resturile din frigider
0De cele mai multe ori, frigiderele noastre ajung să conţină aceleaşi resturi de mâncare: conserve de sosuri, castronaşe cu resturi din felurile de ieri sau alaltăieri, câteva legume, câţiva cartofi şi o bucată de brânză.
Pentru femeile care au trăit în perioada războaielor, cele de mai sus reprezintă provizii serioase, demne de luat în seamă, în niciun caz, lucruri de aruncat la gunoi. Acum, depinde de personalitatea fiecăruia. Fie poţi inventa, de fiecare dată o reţetă pe care să nu mai ştii să o repeţi, fie programezi ce urmează să faci cu ceea ce ştii că va rămâne în frigider.
Cert este că există câteva măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a nu mai arunca mâncarea. Resturile de la friptura de duminică se pot transforma luni într-o supă sau un pilaf care să-i adune pe toţi în jurul mesei.
„Nu am timp şi nici loc în cap să mă gândesc la meniul pentru o săptămână. Aşa că am adoptat tactica mamei mele: cumpăr ingredientele necesare unor feluri de mâncare şi nişte legume, ca într-un final, când rămân cu resturile, să încep să mă joc cu ele. Am şi nişte trucuri la care apelez mereu”, spune Henry Dimbleby, în blogul său din „The Guardian”.
- Brânza pe cale să învechească poate fi dată prin răzătoare şi apoi îngheţată. După, se foloseşte direct din congelator pentru feluri precum sufle de conopidă.
- Pâinea veche se coace la cuptor până se usucă complet. Se dă apoi prin blender sau robotul de bucătărie şi se transformă în pesmet, care se congelează. Poţi prăji o mână de pesmet congelat în unt, cu nişte usturoi şi sare. În Italia, asta se cheamă parmezanul săracului. Poţi să presari combinaţia peste salate, paste sau tocăniţe.
- Bananele pe cale să se ducă se taie bucăţi şi se congelează. Pot fi folosite oricând în prăjituri sau smoothie-uri. Aspectul lor nu va fi grozav, însă gustul este neschimbat.
- Fii curajos: amestecă resturile din castroane pentru a crea un nou preparat. Tocăniţe, supe şi legume, toate pot fi reciclate în acest fel.
- Toacă şi zdrobeşte orice combinaţie de verdeţuri şi legume care conţin amidon. Împreună, odată amestecate şi pasate, pot fi prăjite sub formă de chiftele. Adaugă puţină brânză, nişte muştar şi prăjeşte-le până când devin maronii.
- Păstrează o reţetă de supă pentru carnea care rămâne de la friptură. La fel de bine, există varianta de pilaf, care foloseşte resturile din frigider, omleta cu de toate sau stir-fry cu de toate.
Citeşte şi:
Cum să prepari cele mai bune fripturi, sfaturi de la bucătari-chef