Care sunt alimentele care aproape nu au termen de valabilitate şi pot fi consumate după o perioadă extrem de mare de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După expirarea termenului de valabilitate, alimentul nu mai are valoare nutriţională, iar riscul de producere a toxiiinfecţiilor şi alergiilor este mare.
După expirarea termenului de valabilitate, alimentul nu mai are valoare nutriţională, iar riscul de producere a toxiiinfecţiilor şi alergiilor este mare.

Există mai multe directive impuse producătorilor astfel încât siguranţa alimentară a consumatorului să nu fie în pericol. Toate produsele trebuie să aibă înscrise pe ambalaj aceste detalii, indiferent de categoria din care fac parte. Cu toate acestea, există şi alimente care pot rezista timp îndelungat fără să se strice.

Menţiunile „A se consuma înainte de“ sau „Expiră la“ indică data până la care alimentele pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate. Există totuşi o oarecare flexibilitate pentru anumite preparate. Astfel, iaurtul poate fi consumat chiar şi la o săptămână după data iniţială de expirare, cu condiţia ca ambalajul lui să fie bine închis şi să fi fost păstrat la rece.

Ouăle sunt proaspete doar în primele nouă zile

Deşi data expirării este înscrisă pe fiecare ou în parte, termenul lor de valabilitate este în general de 28 de zile, indiferent de origine. Sunt considerate proaspete însă doar în primele 9 zile, iar după această perioadă vor necesita un timp de preparare mai îndelungat.

Coaja trebuie să fie curată şi necrăpată, pentru ca microbii de pe ea să nu ajungă în interiorul oului. Există şi situaţii în care termenul de valabilitate este modificat în funcţie de sezon. Ştiai că ouăle au un termen de valabilitate de doar 10 zile pentru perioada aprilie-septembrie? Iar în sezonul rece, acelaşi tip de ouă se păstrează la frigider 20 de zile?

Situaţia alimentelor la vrac

În cazul lor, poţi întreba vânzătorul care este data inscripţionată pe ambalajul original. De exemplu, mezelurile feliate pot fi consumate fără nicio problemă în următoarele două zile. Carnea tocată se prepară şi se consumă în ziua în care ai cumpărat-o.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite