SUA. Partidul Republican, făcut bucăţi de Trump. Cum pot profita democraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump, la un miting electoral
Preşedintele SUA, Donald Trump, la un miting electoral

Câştigător în ficţiunea reality-show, Donald Trump este un ratat în realitatea politică. Partidul republican, care l-a urmat prea mult, este rupt în două. La fel şi electoratul său.

Pe de o parte, republicanii legalişti; pe de altă parte, trumpiştii preponderent evanghelici care îşi plasează Dumnezeul, ca garant al tradiţiilor americane, deasupra Constituţiei şi se agaţă de teoria conspiraţiei”, scrie revista L'Obs. „Donald Trump este un perdant al istoriei” . „Donald Trump este o întruchipare a nostalgiei toxice pentru o America dominată de albi, înarmaţi cu o Biblie şi o puşcă. El însă, ştie să cultive acest sentiment reacţionar folosind mijloacele de comunicare din secolul XXI. Aici stă priceperea lui. Dar asta nu-l face un câştigător istoric.

Pentru republicani, e un moment al opţiunilor scrie Thomas L. Friedman în „ The New York Times“.  „Vechile afirmaţii, de genul “Nu l-aş lăsa niciodată pe Trump să antreneze echipa de fotbal a copilului meu, dar îmi plac reducerile de impozite, politica faţă de Israel, judecătorii sau poziţia faţă de avort”, nu vor mai funcţiona. Trump a mers prea departe, iar baza e încă alături de el. Aşadar, partidul e încă al lui. Fiecare republican, femeie sau bărbat, se va întreba: “E încă partidul meu?“.  „Dacă ne uităm mai îndeaproape, de fapt, astăzi există patru facţiuni diferite de republicani: conservatorii cu principii, conservatorii egoişti şi cu tactici, conservatorii fără principii şi adoratorii lui Trump. În tabăra conservatorilor cu principii i-aş pune pe Romney şi pe Murkowski. 

Ei sunt adevăraţii susţinători ai întâietăţii Americii. Deşi animaţi de ideile conservatoare legate de o guvernare restrânsă şi de o piaţă liberă, ei pun ţara şi Constituţia înaintea partidului şi a ideologiei. Ei respectă regulile“, notează Thomas L. Friedman. „În tabăra republicanilor egoişti şi cu tactici, căreia i-am putea spune tabăra lui Mitch McConnell, i-aş pune pe cei care pentru un timp l-au luat mai uşor pe Trump – împăcându-se cu refuzul său de a recunoaşte rezultatele alegerilor până când „nu vor fi numărate toate voturile” – dar care, după ce au fost anunţate voturile Colegiilor Electorale din fiecare stat – s-au trezit la realitate şi au confirmat victoria lui Biden ceva mai devreme decât ceilalţi. 

Republicanii fără principii sunt conduşi de Hawley şi de Cruz, împreună cu alţi senatori şi reprezentanţi care au încercat să convingă Congresul să blocheze ceremonia de confirmare a lui Joe Biden drept câştigător al alegerilor. În fine, mai sunt şi vajnicii admiratori ai lui Trump şi ai teoriilor conspiraţiei, difuzori ai Marii Minciuni.Nici nu înţeleg cum stau aceste patru tabere laolaltă. Şi spre binele Americii, sper să nici nu stea“, subliniază editorialistul. 

Ce pot face democraţii

„ Democraţii vor avea şi ei un cuvânt de spus în toate astea. Au cea mai bună ocazie din ultimii ani ca să poată obţine sprijinul republicanilor de centru-dreapta. Fiţi isteţi. Interziceţi fraza cu “reducerea fondurilor poliţiei”. Vorbiţi în schimb despre o “poliţie mai bună”, care să poată sprijni toată lumea. În loc de “socialism democratic”, vorbiţi despre un ”capitalism mai drept şi mai primitor“. Şi mai diminuaţi din cultura politicilor corecte din căminele studenţeşti şi din camera ştirilor.

Deşi ea nu ţine de liga celor care încearcă să anuleze orice alegeri, e totuşi corozivă. Ştiu, acum peisajul e într-adevăr întunecat. Dar, dacă sunteţi atenţi la cabinetul de centru-stânga de înaltă calitate format şi instruit de Biden, s-ar putea ca republicanii de centru-dreapta, care caută să fie soluţia problemelor, şi nu soldaţii lui Trump să fie tocmai acea luminiţă de la capătul tunelului care, până la urmă, se îndreaptă spre noi“, este de părere Thomas L. Friedman. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite