Slăbiciunile planului Obama împotriva Statului Islamic se accentuează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există două greşeli evidente în planul administraţiei Obama „de a degrada şi distruge“ Statul Islamic în Irak şi Siria (SI): parteneri slabi pe teren, mai ales în Siria, şi regimul sirian al lui Bashar al-Assad. Amândouă devin din ce în ce mai problematice.

Armata irakiană susţinută de SUA tot pierde teren în faţa militanţilor SI care îşi consolidează puterea în provincia vestică Anbar şi se apropie tot mai mult de Bagdad. În ceea ce priveşte Siria, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby, a mărturisit reporterilor că „nu avem un partener dornic, capabil, eficient pe teren în Siria. Acesta este un fapt, nu pot schimba asta“, îl citează „Business Insider“.

Iar „New York Times“ raportează că guvernul sirian a intensificat bombardamentele aeriene asupra zonelor deţinute de rebeli, în timp ce avioanele de luptă americane ţintesc infrastructuri aparţinând SI.

Ar fi o prostie din partea lui Al-Assad şi a aliaţilor săi să nu profite de raidurile aeriene ale SUA“, declara un oficial care şi-a dorit anonimatul. „S-au concentrat în vest şi au lăsat deoparte estul, unde operăm noi. Mai precis, le-am permis să facă economie de desfăşurare a forţelor. Nu mai trebuie să se concentreze pe întreaga ţară, ci doar asupra celor care ameninţă centrele urbane“, continuă oficialul pentru „New York Times“.

Mizele sunt mari, mai ales în timp ce Al-Assad şi SI încearcă să distrugă rebelii naţionalişti sirieni care încearcă să răstoarne regimul. Forţele de opoziţie relativ modeste, inclusiv mii de dezertori din armata siriană, sunt în acest moment prinse în Alep între trupele lui Al-Assad şi militanţii SI, iar o nouă ofensivă SI ameninţă să distrugă liniile de aprovizionare cu Turcia ale Armatei Libere Siriene.

Hussam Marie, purtătorul de cuvânt al Armatei Libere Siriene pentru nordul Siriei a mărturisit pentru „New York Times“ că pierderea poziţiilor Armatei Libere Siriene din şi din jurul Alep ar fi „de nerecuperat“ şi „o adevărată bombă pentru scopurile noastre comune de a avea o Sirie moderată“.

Mai mult, acest lucru ar face jocul lui Al-Assad, facilitând dezvoltarea SI şi eliminând Armata Liberă Siriană, astfel prezentând Occidentului „o clasică alegere între o putere militară şi extremiştii sunniţi“, potrivit lui Hussam Marie.

În total, situaţia din Siria începe să arate ca o versiune intensificată a „punerii răului înainte“ din partea Departamentului de Stat american: „câştigurile rebelilor se vor evapora, opoziţia moderată va fi distrusă, ţinuturi mari vor fi sub controlul SI, Al-Assad se va ţine strâns de putere încă multă vreme, vecinii vor fi în pericol, iar Iranul, Hezbollahul şi miliţiile irakiene vor prinde rădăcini“, explică Hussam, citat de „Business Insider“.


Citeşte şi:

Pentagon: Raidurile aeriene nu sunt suficiente pentru salvarea oraşului sirian Kobane

Raidurile aeriene nu sunt suficiente pentru salvarea oraşului sirian Kobane, asediat de grupul terorist Stat Islamic, admite purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul James Kirby, relatează AFP.

Lumea se uită la televizor cum luptă kurzii cu jihadiştii din Statul Islamic. Turcia a instituit starea de asediu după manifestaţiile prokurde

Lupta dintre jihadiştii Statului Islamic şi forţele kurde au continuat, miercuri, în jurul oraşului sirian Kobani, iar forţele turceşti au privit liniştite de pe un deal de la graniţa celor două state, având grijă ca nu cumva refugiaţii kurzi să le invadeze teritoriul. Bătălia are loc „în direct“ la televiziunile din întreaga lume şi este „terifiantă“, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţie americane.

Ambasadorul SUA la NATO: „Aliaţii se confruntă cu noi provocări de securitate de o amploare şi complexitate fără precedent”

Într-un editorial publicat de „Adevărul” în exclusivitate pentru presa românească, Douglas E. Lute, ambasadorul SUA la NATO şi fost director de operaţiuni al Statului Major american, analizează provocările pe care Alianţa trebuie să le înfrunte.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite