Cine este omul care îl face pe Erdogan să tremure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reza Zarrab

Reza Zarrab este martorul  cheie într-un proces din New York privind eludarea sancţiunilor economice împotriva Iranului, iar mărturiile lui duc la un fost ministru turc şi la preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Zarrab, un om de afaceri turco-iranian de 34 de ani, arestat în martie 2016 în timpul unei excursie la Miami, a dezvăluit mai întâi în instanţa federală din Manhattan că, între martie 2012 şi martie 2013, a plătit mai mult 50 de milioane de euro mită fostului ministru turc al economiei, Zafer Caglayan.

Acest lucru i-a permis să devină intermediarul-cheie al unui comerţ regional complex, dar profitabil, care a permis Iranului, prin banca publică turcă Halkbank, să injecteze în circuitul bancar internaţional miliarde de euro veniturile din hidrocarburi, în pofida sancţiunilor impuse de SUA pentru interzicerea comerţului cu Teheran.

Reza Zarrab, care a pledat recent vinovat pentru şapte capete de acuzare şi este acum ţinut într-o locaţie secretă, protejată de FBI, după ce l-a implicat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În faţa a zeci de jurnalişti turci, acest deţinut elegant, sacou negru, cămaşă albă, vorbind în limba turcă prin intermediul unui interpret, a afirmat că Erdogan, la acea vreme prim-ministru, a dat „instrucţiuni“, astfel încât alte două bănci publice participe la acest trafic.

El a sugerat că Erdogan ştia totul despre eludarea sancţiunilor. Pe parcursul a trei zile de mărturii, convorbiri telefonice şi e-mailuri , Reza Zarrab, poreclit „Mr. Riza“, s-a dovedit a fi cheia unei reţele ample de companii iraniene, turce şi din emirate, cu contacte în guvernul turc şi iranian.

Născut în Iran, a sosit în copilărie în Turcia, apoi la vârsta de 16 ani a început  comerţul cu ceai, înainte de a lucra timp de doi ani împreună cu tatăl său într-o companie de schimb valutar pe care o deţinea la Dubai. El şi-a început propria afacere, lansând companii de construcţii, transport şi schimb valutar.

Ideea de a ajuta Teheranul să eludeze sancţiunile SUA i-a venit de la un bijutier turc care a început să transforme banii iranieni în aur şi apoi să-l revândă, ascunzând astfel originea iraniană a fondurilor.

Pentru a-şi face un nume în această afacere, Reza Zarrab, cunoscut deja în Turcia pentru stilul său de viaţă luxos şi căsătoria cu o renumită cântăreaţă turcă, face uz de relaţiile sale.

El îi scrie o scrisoare preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în care îi spune că vrea să-şi ajute „ţara iubită“ în „jihadul său economic“ pentru a slăbi prăpastia sancţiunilor care strangulează Teheranul, invocând „jumătate de secol de experienţă a familiei Zarrab în comerţ“.

Afacerile sale de eludare a sancţiunilor au început în 2012, când a făcut afaceri cu banca iraniană Sarmayeh şi cea turcă Halkbank, ajutat de ministrul Caglayan, în schimbul mitei.

Mai întâi prin transportul valizelor pline de aur către Dubai şi - atunci când sancţiunile SUA au vizat în mod specific şi vânzările de aur, la mijlocul anului 2013 - printr-un comerţ fictiv de alimente şi medicamente. În felul acesta afacerea i-a înflorit.

Dar afacerea se prăbuşeşte în decembrie 2013, când poliţia turcă a descoperit traficul. Patru miniştri, printre care Zafer Caglayan, demisionează, Reza Zarrab petrece două luni de închisoare.

Preşedintele turc este forte nervos de la începerea acestui  proces. El a declarat că Turcia nu poate fi condamnată de „tribunale virtuale“ din SUA.

„Ţara mea nu va putea fi niciodată condamnată de tribunale virtuale, înfiinţate de nenorociţii din FETO“, acronim utilizat de Ankara pentru a desemna reţeaua condusă de clericul turc autoexilat Fethullah Gülen, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, rostit la Kars (nord-estul Turciei). 

Autorităţile turce îl acuză pe Gülen, instalat în SUA de la sfârşitul anilor 1990, că s-a aflat în spatele loviturii de stat ratate din Turcia, din iulie 2016, acuzaţii negate de predicatorul turc. 

„Unii încearcă să-mi judece ţara cu tribunal fictive (...)“, a mai spus şeful statului turc. Arestat la Miami în martie 2016, Zarrab, un magnat al aurului, este martorul-cheie într-un proces la New York al unui şef al băncii publice turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că a ajutat Iranul în încălcarea sancţiunilor americane impuse Republicii Islamice. 

Joi, în cea de-a doua zi a depoziţiei sale, Zarrab a a declarat că, în octombrie 2012, Erdogan, prim-ministru la acea dată, a dat „instrucţiuni“ pentru ca alte două bănci turce să poată participa, de asemenea, la stratagema în care Halkbank juca rolul central pentru a încălca sancţiunile impuse Iranului. 

Premierul turc, Binali Yildirim, şi-a exprimat vineri speranţa că Zarrab va reveni asupra mărturiei împotriva preşedintelui Erdogan, prim-ministru la acea dată, pe care a numit-o „o eroare“. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite