Rusia: Occidentul poate instiga la proteste violente la Chişinău în cazul victoriei socialiştilor în alegerile legislative din Republica Moldova
0Occidentul ar putea încuraja forţe de dreapta din Republica Moldova să organizeze evenimente ca cele care au avut loc în Ucraina în Piaţa Maidan, la Chişinău şi să încerce să-l destituie pe preşedintele moldovean , în cazul în care socialiştii ar obţine o victorie în alegerile parlamentare moldovene, avertizează secretarul Consililui rus de Securitate Nikolai Patruşev, relatează Tass.
”Dacă socialiştii înving în alegeri, Occidentul ar putea să încurajeze forţe de drepta să aranjeze evenimente ca în (Piaţa) Maidan (din Kiev) la Chişinău şi să încerce să-l destituie pe preşedintele” moldovean Igor Dodon, un aliat al Moscovei, a declarat Patruşev într-un interviu publicat joi de cotidianul rus Komsomolskaia Pravda.
În opinia lui Patruşev, Statele Unite şi Uniunea Euripeană (UE) nu-şi ascund intenţia de a se asigura că Guvernul şi Parlamentul moldovene vor fi proocidentale.
”Acest lucru va deveni posibil, dacă susţinători ai acestei politici înving în viitoarele alegeri şi formează o coaliţie prooccidentală”, apreciacă el.
”Sondaje de opinie arată că Partidul Socialist al preşedintelui (moldovean) Igor Dodon, care susţine o cooperare a relaţiilor atât cu Rusia, cât şi cu Uniunea Europeană, domină în cursa electorală”, a declarat Patruşev.
”Însă asta nu convine Occidentului, aşa că acesta susţine forţele de drepta care caută să-l discretideze pe preşedintele Dodon şi să convingă poporul că socialiştii trebuie excluşi din campania electorală”, a apreciat el.
”Acesta este lucrul pe care l-am văzut în Ucraina în 2014, când a avut loc o lovitură de stat acolo”, a adăugat şeful Consilului rus de Securitate.
”Noi am vrea ca alegerile moldovene să fie corecte şi imparţiale”, a mai declarat el.
Alegeri parlamentare urmează să aibă loc în Republica Moldova la 24 februarie.
PIERDERE DE CONTROL ASUPRA SATELIŢILOR
Pe de altă parte, la 28 de ani de la căderea URSS, neîncrederea faţă de Moscova creşte în fostele republici sovietici, iar în pofida unor relaţii de dependenţă puternice, modelul rus îşi arată limitele, comentează Le Monde.
Republica Moldova, în care au loc alegeri legilsative pe 24 februarie, oscilează între Rusia şi Europa, scrie ziarul francez.
În Armenia a avut loc cel mai rău scenariu în ochii Moscovei. Nikol Paşinian a fost primit cu răceală de preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a întrebat, la 14 mai, ”aţi venit pe picioare până la Soci?”, unde liderul de la Kremlin l-a primit pe malul Mării Negre pe noul lider armean, care a ajuns la putere după mai multe săptămâni de manifestaţii în ţară, pe care a străbătut-o pe jos pentru a uni populaţia.