Rusia declanşează cele mai mari manevre militare de la prăbuşirea URSS încoace VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele armate din estul Rusiei au intrat în alertă săptămâna aceasta în vederea pregătirii celor mai ample exerciţii din ultimii aproape 40 de ani, manevre în care vor fi implicate şi China şi Mongolia.

Rusia se pregăteşte să ofere o adevărată demonstraţie de forţă militară odată cu exerciţiile militare numite „Vostok 2018“, care vor avea loc în Siberia.

Potrivit ministrului Apărării de la Moscova, generalul Serghei Şoigu, aceste manevre militare vor avea o dimensiune „fără precedent atât în ceea ce priveşte teritoriul de desfăşurare, cât şi în ceea ce priveşte numărul trupelor implicate“. De altfel, mii de militari din China şi Mongolia sunt aşteptaţi să se alăture acestor exerciţii din Siberia, care vor avea loc, potrivit Business Insider, luna aceasta şi luna viitoare. 

Şoigu a afirmat chiar că va fi vorba despre „cel mai mare eveniment de la manevrele Zapad-81“ în care, potrivit unor documente ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite au fost implicaţi aproximativ 150.000 de militari, notează CNN.

În cadrul acelor exerciţii, care au început pe data de 4 septembrie 1981 şi s-au desfăşurat timp de opt zile, Uniunea Sovietică a testat arme noi, inclusiv rachete balistice cu rază intermediară de acţiune.

Iar dacă manevrele Vostok 2018 vor fi aşa cum a sugerat Şoigu, amploarea lor o va depăşi pe cea a exerciţiilor Kremlinului Vostok 2014. Acestea din urmă au implicat în jur de 150.000 de soldaţi, 8.000 de piese de echipament militar, peste 600 de aparate de zbor şi 80 de nave. 

În acest timp, potrivit Ministerului Apărării de la Beijing, cotribuţia Chinei la exerciţiile din acest an va fi de 3.200 de militari, 900 de arme şi 30 de avioane şi elicoptere. Trupele şi armamentul vor fi desfăşurate în perioada 11-15 septembrie în zona de antrenament Tsugol, aflată în apropiere de frontierele Rusiei cu China şi Mongolia.

„Aceste exerciţii nu sunt îndreptate împotriva unei terţe părţi“ şi se vor concentra pe „manevre de apărare, atacuri de forţă şi contraatacuri“, a precizat Beijingul.

Datele din septembrie anunţate de China se suprapun cu cele ale Forumului Economic al Estului din Vladivostok, o reuniune sponsorizată de Rusia, menţionează CNN, amintind că preşedintele chinez, Xi Jinping, se numără printre liderii aşteptaţi să participe la acest eveniment anual, găzduit de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. 

În vederea pregătirii pentru exerciţiile militare din septembrie, ministrul rus al Apărării a dat ordin săptămâna aceasta să fie făcute inspecţii inopinate la unităţi ale forţelor aeriene militare. În cadrul acestor inspecţii sunt incluse „16 exerciţii speciale“ care se vor concentra pe „promptitudinea aviaţiei“.

Rusia a încercat, anul acesta, să-şi scoată în evidenţă capacităţile militare. În luna martie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut o prezentare bombastică a noilor arme de care dispune Rusia. Potrivit lui, ruşii au cu ce veni de hac sistemului american antirachetă şi au deja arma hipersonică

Armata americană şi-a exprimat însă îndoieli cu privire la cât de performante sunt noile arme ale Rusiei.

Concomitent, China îşi modernizează armata, lansând noi nave de lupte. Totodată, la începutul acestui an, Beijingul a anunţat că noul său avion invizibil pentru radar - J-20 - este gata de luptă.

În aceste condiţii, exerciţiile militare ruse la care vor participa şi chinezii vor fi urmărite cu mare interes de Occident.

China, în vizorul Pentagonului

Participarea Chinei la Vostok 2018 are loc în contextul în care un raport militar al Pentagonului dat publicităţii săptămâna trecută arăta că Beijingul a dezvoltat capacităţile forţei sale aeriene, care se antrenează, probabil, pentru a viza ţinte americane în Pacific, inclusiv teritoriul Guam, unde sunt staţionaţi aproximativ 7.000 de soldaţi americani. 

În cursul ultimilor trei ani, armata chineză „a extins rapid zonele de acţiune ale bombardierelor sale (...) antrenându-se, probabil, pentru a lovi ţinte americane sau aliate“, indica acest raport anual al apărării americane, destinat aleşilor din Congres.

De cealaltă parte, Beijingul a calificat acest document drept „iresponsabil“ şi a afirmat că demersurile sale militare sunt menite numai să asigure „suveranitatea şi securitatea“ Chinei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite