Rusia avertizează Statele Unite să nu se „amestece” în alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de decizia comisiei electorale din Rusia de a opri în mod formal candidatura liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că astfel de remarci sunt o „intervenţie directă în procesul electoral”, relatează Deutsche Welle.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a respins criticile americane privind respingerea candidaturii lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, şi a subliniat că intervenţia reprezintă un „amestec în alegerile din Rusia”.

„Această declaraţie a Departamentului de Stat al Statelor Unite, care sunt sigură că nu va fi singura, este o intervenţie directă în procesul electoral şi în afacerile interne ale statului”, a afirmat Zakharova pentru agenţia de presă ruseasă TASS.

Anterior, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „restricţiile privind vocile independente”, referindu-se la decizia organismului electoral din Rusia de a respinge candidatura lui Navalnîi la alegerile prezidenţiale din 2018.

„Cel mai amuzant lucru este că această declaraţie a fost făcută de aceeaşi oameni care au pus eticheta de «agent străin» pe RT şi Sputnik, au persecutat mass-media ruseşti în întreaga lume şi au investit sume enorme în «contracararea propagandei ruseşti»”, a adăugat Zakharova.

În urma victoriei electorale neaşteptată a preşedintelui american Donald Trump de anul trecut, serviciile de informaţii ale SUA au declarat că Rusia a invervenit în alegeri pentru a-şi sprijini candidatul preferat. În cele din urmă au fost pornite mai multe investigaţii privind amestecul Rusiei în alegeri, inclusiv o coliziune între administraţia Trump şi Moscova.

Ca răspuns la interdicţie, Navalnîi şi-a chemat susţinătorii să boicoteze alegerile prezidenţiale, declarând că Vladimir Putin „este foarte speriat să candideze împotriva mea”.

Marţi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că „cererile de boicot ale lui Navalnîi ar trebui studiate cu atenţie pentru a vedea dacă acestea încalcă legea”.

Candidatura lui Navalnîi a fost declarată ineligibilă în unanimitate de către Comisia din Rusia, care a motivat problemele cu justiţia pe care bărbatul le are.

Reacţia Uniunii Europene

Mai multe grupuri pentru drepturile omului au avertizat că decizia comisiei electorale de a-l exclude pe Navalîi poate face parte dintr-o repreziune mai largă a disidenţei în Rusia.

Totodată, marţi Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la corectitudinea viitoarelor alegeri, spunând că decizia luată de comisia de la Moscova „pune îndoieli grave asupra pluralusmului politic din Rusia”.

„Anchetele motivate politic nu ar trebui folosite împotriva participării politice. Ne aşteptăm ca autorităţile ruse să se asigure că există condiţii de egalitate, inclusv în alegerile prezidenţiale”, a declarat purtătoarea de cuvânt pentru politica externă a UE, Maja Kocijancic.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite