Putin trebuie să găsească o soluţie la criza datoriilor regiunilor
0Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să scape de o capcană a datoriilor guvernelor regionale care s-au dublat în cinci ani la 2.400 miliarde de ruble (42 miliarde dolari), amplificând riscul ca în doi-trei ani să aibă nevoie de fonduri de salvare de la bugetul federal, aflat deja în deficit.
Un exemplu poate fi regiunea Ciukotka, teritoriu separat de Alaska de o strâmtoare, unde guvernul local a acumulat datorii echivalente cu 144% din venituri, cel mai ridicat nivel din Rusia, potrivit datelor Standard&Poor’s citate de Bloomberg.
Regiuni pornind din Belgorod, de lângă Ucraina, şi până la trei republici din nordul Caucazului provoacă la rândul lor îngrijorare, cu datorii de peste 100%.
Primele cerute de investitorii în obligaţiuni municipale ruseşti, faţă de obligaţiunile guvernului fedeeral, se află la cel mai ridicat nivel din peste o lună şi cu 1,03 puncte procentuale peste media anului trecut, potrivit datelor UralSib Capital.
Preşedintele Putin trebuie să detensioneze o situaţie declanşată în 2012, când a decretat creşterea cheltuielilor sociale. Decizia a contribuit la dublarea datoriilor celor peste 80 de regiuni ale Rusiei la 2.400 de miliarde de ruble (42 miliarde dolari) în ultimii cinci ani.
Presiunea asupra finanţelor autorităţilor regionale va ajunge la un nivel critic în următorii doi-trei ani, amplificând riscul de a avea nevoie de programe de salvare din partea guvernului federal, care a trecut la rândul său pe deficit din 2010, se arată într-o analiză a S&P.
"Un default al unei regiuni mari ar putea bloca accesul pe piaţă al Ministerului de Finanţe. În prezent, guvernul federal are posibilitatea să ajute regiunile. În trei ani ar putea fi resurse mai puţine, în timp ce datoriile regiunilor ar putea fi mai mari, ceea ce ar provoca riscuri mai mari", a declarat Karen Vartapetov, director asociat la biroul S&P din Moscova.
Riscurile la care sunt expuse finanţele regiunilor cresc semnificativ, în condiţiile în care sancţiunile occidentale legate de criza ucraineană limitează accesul pe piaţa de capital, obligând autorităţile locale să finanţeze cheltuielile sociale cu împrumuturi bancare mai scumpe.
Vânzările de obligaţiuni regiunale au scăzut în acest an cu 53%, dar Moody’s estimează că împrumuturile vor creşte cu până la 25% în 2015, alimentate de cheltuielile din sănătate, educaţie şi utilităţi.
"Regiunile se confruntă cu o probabilitate tot mai mare de incapacitate de plată. Cel puţin un guvern regional a amânat plata principalului unui împrumut bancar în primul trimestru", a avertizat S&P în luna iunie.
Administraţiile locale înregistrează un deficit de 625 de miliarde de ruble, în creştere cu 42% faţă de 2014, potrivit S&P.
Un raport realizat de Şcoala Superioară de Economie din Moscova arată că 75 de regiuni din Rusia au înregistrat deficit bugetar anul trecut.
Autorităţile de la Moscova vor să reducă criza prin susţinerea regiunilor să înlocuiască obligaţiunile şi creditele comerciale cu împrumuturi subvenţionate de guvernul federal, cu o dobândă anuală de 0,1%.
Rusia va aloca în acest scop 310 miliarde de ruble, în 2015, potrivit premierului Dmitri Medvedev, care a susţinut şi conversia unor datorii în valută în ruble.