„Generalul ger“, trecut în rezervă de armele moderne. Cum poate fi învinsă Rusia pe timpul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tactica de război şi echipamentele militare au evoluat atât de mult în ultimii ani încât chiar şi o iarnă aspră - protectorul tradiţional al Rusiei - nu mai este o piedică pentru un potenţialul inamic.

Polonezi în 1610, Napoleon în 1812, Hitler în 1941 - istoria a arătat că iarna este una aliatul cel mai de temut al ruşilor în timp de război şi obstacolul cel mai greu de trecut. Dar în secolul al XXI-lea, armele moderne aproape că au eliminat atuurile " iernii ruseşti". În prezent, marile puteri au noi mijloace de atac - arme nucleare şi muniţii de înaltă precizie care-l fac neputincios pe „generalul iarnă“, scrie publicaţia Russia Beyond. 

Primul scenariu: război cu arme de înaltă precizie, fără utilizarea de arme nucleare

„Noile arme elimină practic problema iernii ruseşti“, spune Viktor Litovkin, analist militar la agenţia rusă de ştiri TASS.

Potrivit acestuia, orice conflict armat contemporan dintre Rusia şi un agresor se va duce în pentru controlul cerului, mării şi spaţiului, deoarece tocmai din aceste zone rachetele şi bombe de mare precizie vor fi lansate.

"Bătălia la sol va  avea ca scop controlul locurilor  şi punctelor de importanţă strategică, odată ce majoritatea ameninţărilor vor fi eliminate de rachete şi bombe.

Aceste obiective strategice sunt oraşele importante (Moscova, Sankt-Petersburg etc.), precum şi poduri, canale, aerodromuri, staţii de radar etc“, a adăugat expertul militar.

baza trifoiul arctic

Nu trebuie să uităm că Rusia are o suprafaţă de 17 milioane de kilometri pătraţi şi că tocmai controlul acestor locuri şi a tuturor canalelor de comunicare va constitui baza pentru preluarea controlului asupra ţării.

„Dar chiar dacă potenţialul agresor reuşeşte , el trebuie să se pregătească pentru un sângeros război de partizani, care va dura ani de zile şi pentru un război urban , după modelul bătăliei de la Stalingrad, când sovieticii şi naziştii au luptat pentru fiecare stradă sau clădire rezidenţială“, mai spune analistul.

Al doilea scenariu: folosirea armelor nucleare

Conform doctrinei militare ruse, folosirea armelor nucleare este ultima măsura la care se poate recurge, numai în cazul unei ameninţări la adresa existenţei statului. Astfel, dacă Rusia nu reuşeşte să se protejeze prin mijloace tradiţionale, va opta pentru această alternativă.

„Acest război împotriva Rusiei nu va dura mult - aproape două ore în total. Acesta va duce garantat la anihilarea reciprocă , deoarece Moscova deţine arme nucleare şi orice inamic potenţial care decide să atace Rusia va avea, fără îndoială, parte de acelaşi răspuns.  „Este puţin probabil ca Bangladesh sau Nicaragua să decidă să lanseze o ofensivă împotriva Moscovei ", consideră fostul analist militar Izvestia Dmitri Safonov.

Cei doi experţi sunt de părere că astăzi este puţin probabilă declanşarea unui război împotriva Rusiei în sensul său "clasic" (cu desfăşurare de trupe şi atacuri pe mai multe fronturi).  Dacă va exista  „va avea loc fie în conformitate cu scenariul nuclear , fie sub forma unui război economic (sancţiuni, limitarea finanţării de către băncile mondiale etc.) şi operaţiuni de diversiune în interiorul ţării ( grupuri teroriste, forţe de opoziţiei pro-occidentale)“ este de părere Safonov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite