Ce noi nave importante vor intra în dotarea marinei militare ruse în următorii 10 - 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategii militari ai Rusiei urmăresc modernizarea flotei militare şi au în plan câteva nave importante pentru următorul deceniu, însă spectrul acestei modernizări va depinde, în final, de capacitatea economică a ţării de a susţine aceste costuri.

În următoarele luni Ministerul Apărării Rusiei urmează să finalizeze programul de înarmare pentru perioada 2018 – 2025.

Unul dintre scopurile strategice urmărite de oficialii ruşi este atingerea parităţii cu forţele navale ale NATO, şi în principal securizarea şi consolidarea intereselor Rusiei din zona Arctică, relatează publicaţia online Russia Beyond the News.

Una dintre dorinţele principale ale strategilor ruşi este lărgirea flotei Rusiei, însă, deocamdată, acest scop pare mai degrabă nerealist, date fiind limitele impuse de condiţiile economice.

„Rusia are nevoie de patru portavioane, unul pentru fiecare flotă principală, şi un număr de nave de susţinere alături de submarine pentru a asigura apărarea acestora. Aceasta este situaţia ideală, dar realitatea economică nu ne permite să ducem la îndeplinire astfel de planuri ambiţioase”, a afirmat Dmitry Litovkin, analist militar al publicaţiei Izvestia.

Chiar şi în aceste condiţii, marina militară rusă are o serie de proiecte vitale şi extrem de ambiţioase deja demarate.

„Zona Arctică reprezintă cheia nu doar pentru viitorul economic al Rusiei, dar al întregii economii mondiale. Iar Moscova investeşte deja sume importante într-o serie de proiecte ce vizează această regiune – ce variază de la exploatarea resurselor naturale la aparatură militară avansată”, a confirmat sursa citată.

Conform lui Litovkin, unul dintre principalele proiecte pentru dezvoltarea economică a zonei Arctice controlate de Rusia este construirea unui nou spărgător de gheaţă cu propulsie nucleară: LK-110Ya „Lider”.

Acesta este unul dintre proiectele costisitoare prin care se urmăreşte înlocuirea vechii flote sovietice de spărgătoare de gheaţă. Noua navă va avea o viteză de până la 14 noduri şi va putea sparge o gheaţă cu o grosime de până la 4,4 m. Acest lucru va fi posibil datorită celor două motoare cu propulsie nucleară şi a unui corp din materiale compozite.

„Această navă va permite eliberarea unor rute pentru vasele comerciale, de pasageri şi, nu în ultimul rând, pentru cele militare. Nava va putea crea un drum prin gheaţă cu o lăţime de aproximativ 50 de metri”, a adăugat Litovkin.

În plus, una dintre cele mai discutate şi anticipate nave ruseşti este proiectul noului portavion „Storm”. Acesta va fi unul dintre cele mai mari din lume.

Acest portavion va fi construit după canoanele clasice ale acestui tip de navă – nu va avea alte arme suplimentare la bord, pe lângă avioanele de vânătoare şi bombardierele ce vor opera de pe această navă. Strategia operaţională a acestei nave va fi similară portavioanelor americane – fiind susţinută de o întreagă flotă de nave şi submarine.

Nava va avea un deplasament de 100,000 de tone şi un echipaj de aproximativ 4,000 de oameni. Portavionul va fi propulsat de două motoare cu propulsie nucleară RITM-200, ce-i vor asigura o viteză maximă de 30 de noduri pe oră.

Pe lângă dificultăţile financiare, strategii militari ruşi trebuie să găsească şi avioanele de vânătoare care să opereze de pe acest portavion, principalii candidaţi fiind Su-57, a cincea generaţie de avioane de vânătoare, aflat încă în teste, sau MiG-35, un avion ce a intrat în dotarea armatei ruse în acest an. Nu în ultimul rând, acest portavion va avea nevoie de o infrastructură şi docuri speciale – care, la rândul lor, nu vor fi ieftine.

Viteza şi gradul de modernizare al flotei militare ruse vor fi cunoscute în câteva luni, atunci când Ministerul de Apărare va publica detaliile cu privire la programul de înarmare.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite