Rusia presează economic Moldova şi Balcanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus al economiei, Gherman Gref, cu biciul şi zăhărelul la Chişinău Rusia şi-a intensificat acţiunile politice şi economice în Republica Moldova şi Balcani, pentru a nu

Ministrul rus al economiei, Gherman Gref, cu biciul şi zăhărelul la Chişinău

Rusia şi-a intensificat acţiunile politice şi economice în Republica Moldova şi Balcani, pentru a nu scăpa statele din această zonă din sfera sa de influenţă în favoarea Uniunii Europene sau a Statelor Unite. Ministrul rus al economiei, Gherman Gref, a făcut o vizită în Republica Moldova unde a făcut multe promisiuni Chişinăului.

În schimbul acestora, Gref speră să obţină menţinerea trupelor ruse în Transnistria. Pe de altă parte, presa bulgară scrie că Rusia şi-a reînnoit presiunile asupra Bulgariei şi Greciei pentru a le determina să-şi vândă participaţiile la conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Prezenţa ministrului rus al economiei, Gherman Gref, la Chişinău este pusă în ecuaţie alături de viitorul investiţiilor ruseşti în Republica Moldova, scrie cotidianul rus "Nezavisimaia Gazeta". Potrivit ex-premierului moldovean Dumitru Braghiş, vizita lui Gref s-a axat pe cooperarea dintre cele două ţări în domeniul energetic.

îUnii analişti de la Chişinău apreciază promisiunea Rusiei de a pompa noi investiţii în economia Republicii Moldova drept plată pentru menţinerea prezenţei militare ruse în Transnistria.

Interesul: controlul rutelor energetice

Fostul premier al Moldovei, Dumitru Braghiş, a declarat, pentru "Nezavisimaia Gazeta", că Rusia este interesată "de construcţia unor noi linii de înaltă tensiune care să transporte curentul electric rusesc, de la hidrocentrala din Transnistria, controlată de societatea de stat Liniile electrice unite ale Rusiei (RAO EES Rossii), spre ţări din Uniunea Europeană".

Pentru a da curs planurilor energetice ale Moscovei, Chişinăul trebuie însă să recunoască dreptul de proprietate al Rusiei asupra hidrocentralei moldoveneşti din stânga Nistrului. Liniile electrice unite ale Rusiei au ajuns în posesia centralei în urma contestatelor privatizări derulate de Tiraspol. Chişinăul a susţinut recent că nu va recunoaşte nicio privatizare desfăşurată în stânga Nistrului.

Trupele ruse din Transnistria nu-l mai deranjează pe Voronin

Până de curând, oficialii de la Chişinău cereau Moscovei să-şi evacueze cât mai urgent trupele şi armamentul din Transnistria, apreciind prezenţa militară rusă în stânga Nistrului drept un obstacol în calea rezolvării problemei transnistrene.

Zilele trecute însă, preşedintele Vladimir Voronin s-a declarat "mulţumit" de poziţia Rusiei în problema transnistreană.

Ministrul rus al economiei a confirmat că Rusia va acorda ajutor economic Republicii Moldova pentru depăşirea consecinţelor secetei. El a informat că, în curând, în Republica Moldova se va deplasa o echipă de specialişti ruşi care va stabili dimensiunea acestui ajutor, în principal în grâu şi produse petroliere.

Vizită încheiată în crama de la Cricova

Prima vizita oficială a ministrului rus al economiei, Gherman Gref, în Republica Moldova s-a încheiat în beciurile de la Cricova, alături de preşedintele Vladimir Voronin şi alţi demnitari moldoveni, scrie publicaţia "Timpul" din Chişinău.

La conferinţa de presă susţinută înainte ca alaiul oficial să se deplaseze la Cricova, ministrul rus a declarat că nu se teme pentru sănătatea sa şi va gusta cu plăcere din vinurile moldoveneşti, ceea ce a întărit convingerea că nu calitatea vinului a fost principalul motiv al instituirii de către Rusia a embargoului privind licoarea lui Bahus.

Oficialul rus s-a arătat însă convins că vinurile moldoveneşti vor reapărea pe rafturile magazinelor din Rusia până la sfârşitul acestui an, iar de Anul Nou, ruşii vor ciocni cu şampanie moldovenească. "Gref nu a precizat însă de care An Nou", remarcă sceptic "Timpul".

Moscova vrea controlul oleoductului Burgas-Alexandroupolis

Ruşii fac presiuni asupra Bulgariei şi Greciei pentru ca aceste ţări să-şi vândă participaţiile la acest proiect

În cadrul ultimei runde de discuţii de la Atena, Rusia şi-a reînnoit presiunile asupra Bulgariei şi Greciei pentru a le determina să-şi vândă participaţiile la conducta de petrol Burgas- Alexandroupolis.

Reprezentanţii celor trei ţări s-au întâlnit în capitala Greciei pentru a discuta statutul companiei care va construi şi administra conducta de petrol. Însă discuţiile au luat o turnură nefavorabilă în momentul în care Moscova a solicitat penalităţi pecuniare pentru acţionarii care nu reuşesc să garanteze un aflux de petrol proporţional cu participaţiile deţinute la compania care va administra conducta, relatează site-ul bulgar Novinite.com, citat de Rompres.

Această solicitare este un semn că Rusia, singura dintre cei trei ţări partenere care are mari rezerve de petrol, încearcă să pună presiune asupra Bulgariei şi Greciei pentru a le determina să-şi vândă participaţiile atât timp cât preţul acţiunilor este încă ieftin, susţin experţii din industria petrolieră.

Acordul dintre cele trei state stipulează că firma de stat rusă Transneft va efectua toate livrările prin conducta de petrol, prevedere care a fost interpretată în Bulgaria ca un angajament al Rusiei de a furniza necesarul de petrol pentru funcţionarea conductei.

"Bulgaria nu are nicio intenţie să-şi vândă participaţia la acest proiect", a precizat Ministerul bulgar al Dezvoltării Regionale. Este de aşteptat, totuşi, ca Sofia să-şi intensifice eforturile de a găsi un furnizor care să-i permită să asigure un sfert din capacitatea de transport a conductei, de 35 milioane de tone anual, cu opţiunea de suplimentare până la 50 milioane de tone.

Rusia va controla 51% din capitalul social al companiei, participaţie stabilită printr-un tratat semnat cu Bulgaria şi Grecia în mai, în timp ce ţările partenere îşi vor împărţi restul în mod egal. Cei trei parteneri urmează să decidă în ce ţară cu un regim fiscal avantajos va fi înregistrată compania care va administra conducta, fiind avansate variantele Cipru, Olanda şi Luxemburg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite