Nu poţi mânca Sharia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizând evenimentele de-a lungul ultimilor doi ani din Egipt, câştigătorul premiului Nobel, Mohamed ElBaradei, vorbeşte pentru ForeignPolicy.com despre rezultatele devastatoare care nu au întârziat să apară pe teritoriul egiptean.

.
De la înlăturarea dictatorului Hosni Mubarak până în prezent sunt din ce în ce mai multe dovezi că este un stat eşuat. Lipsa unei autorităţi statale care să păzească legile, tot mai multe delicte şi alte imagini înspăimâmtătoare vin să întărească acest fapt – Egiptul este un stat fără lege şi fără ordine.
Efecte negative sunt şi asupra economiei. Investitorii sunt îndepărtaţi, şomajul este în creştere, la fel şi deficitul bugetar, iar nevoia de împrumuturi externe se face resimţită. În schimb, este nevoie de credibilitate pentru a obţine un împrumut, care constă, spre exemplu, în stabilitatea instituţiilor, spune ElBaradei pentru ForeignPolicy.com.

Politicianul accentuează de asemenea dezordinea şi degradarea care domnesc asupra societatăţii egiptene, din cauza lipsei unei conduceri raţionale şi calificate şi recomandă o coaliţie care să reprezinte echilibrat societatea egipteană şi care să încurajeze exerciţiul democratic. Efectele actuale provin din ineficienţa guvernanţilor - nici Frăţia Musulmană nereuşind să îşi îndeplinească obiectivele promise.

De asemenea ElBaradei subliniază dezavantajul unei culturi democratice firave, egiptenii fiind obişnuiţi cu un Egipt condus de un lider, în care cetăţenii  mai degrabă ascultă ordine decât să hotărască individual. Aşadar, provocarea nu este de a schimba oamenii de la conducere, ci de a schimba mentalitatea unei societăţi. Doar astfel poate avea loc schimbarea care să sfârşească o lungă perioadă de criză.

 

Ana Iunona Mavlea – Intern Foreign Policy

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite